Lerarenstaking: bijna alle scholen doen mee

FLEVOLAND • Vr 8 december 2017 | 18:45 • Vrijdag 8 december 2017 | 18:45
Bijna alle basisschoolleraren in Flevoland leggen aanstaande dinsdag het werk neer, omdat zij een beter salaris en minder werkdruk willen. Maar twaalf van de 194 basisscholen in Flevoland zijn open. Het is al de derde staking dit jaar. Toch was de actiebereidheid nog niet eerder zo groot. 

Derde staking
In oktober legden de leraren een dag lang het werk neer en in juni ging het om een prikactie waarbij scholen een uur later open gingen. Er is dit keer geen grote landelijke manifestatie georganiseerd. In oktober kwamen bij de landelijke manifestatie tienduizenden leraren samen in het Haagse Zuiderpark. 

Wat doen de Flevolandse leraren?
Op veel scholen wordt gesproken over de werkdruk. Wat kunnen de leerkrachten er zelf aan doen? Vanuit de overheid blijft het nog stil vinden veel scholen. Ook op scholen die wel open zijn is er steun voor de actie, maar vinden zij het middel niet altijd juist. Zo doet geen enkele Reformatorische school mee aan de staking.

Welke scholen zijn wel open?
- GBS De Waterspiegel - Almere
- De Driemaster - Almere (wel bijzonder programma)
- De Zevensprong - Dronten (deel personeel staakt, maar wordt vervangen)
- Aan Boord - Dronten (lessen, maar ook kleine acties)
- OBS De Finnjol - Lelystad
- Reformatorische school Timotheüs - Lelystad
- Johannes Calvijn - Urk
- Koningin Wilhelminaschool - Urk
- Groen van Prinstererschool - Urk
- Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool - Urk
- Dr. Maarten Lutherschool - Urk
- Petrus Dathenusschool - Urk

PO in actie wil meer
Actiegroep PO in Actie eist dat het kabinet 1,4 miljard euro vrijmaakt voor het basisonderwijs. 900 miljoen euro voor een hoger salaris en 500 miljoen om de werkdruk te verlagen. Alleen op die manier is er volgens de actiegroep iets te doen aan het hoge ziekteverzuim, de uitval van leerkrachten en het aankomende lerarentekort. Toch heeft Minister van Onderwijs Arie Slob al aangegeven dat hij niet op deze eisen in wil gaan. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en nieuwe acties lijken een kwestie van tijd.

Het kabinet heeft 270 miljoen euro vrijgemaakt om de salarissen van de basisschoolleraren te verhogen. Ook is er geld gereserveerd om de werkdruk te verlagen. In totaal wordt er de komende jaren 700 miljoen euro in het onderwijs geïnvesteerd, maar volgens de actiegroep is dat te weinig en gaat het te traag. In 2018 gaat het slechts om 10 miljoen euro die wordt ingezet om de werkdruk te verminderen.

Leerkrachten komen op voor hun beroep
PO in actie maakte donderdag bekend dat zij verder gaat als vakbond. Alleen op die manier kunnen zij meepraten bij de onderhandelingen. De actiegroep op Facebook groeide uit tot een platform van bijna 45.000 leerkrachten die willen dat hun vak aantrekkelijker wordt. Dat is nodig omdat er een groot tekort aan leerkrachten aan komt. Over drie jaar verwacht men in Nederland een tekort van 4.000 leraren en dat loopt op tot 10.000 leerkrachten over 8 jaar. 

Tekort in Flevoland
Ook in Flevoland hebben veel scholen nu al moeite om leerkrachten te vinden. Dat probleem doet zich vooral voor bij ziekte. Dan lukt het vaak niet om een invaller te vinden en moeten klassen verdeeld worden of naar huis gestuurd. Dat is niet goed voor het onderwijs en geeft leerkrachten druk, omdat ze eigenlijk niet ziek kunnen zijn. In Flevoland zijn op dit moment nog werk voor 40 FTE aan basisschoolleraren. Dat zijn veelal parttime-banen en mensen voor de invalpools. 

Deel artikel

reacties (11)

 • Rinz

    Za 9 december 2017 Zaterdag 9 december 2017

  Wat fijn dat er op urk ook opgekomen mag worden voor je vak... werkdruk ... salaris enzo.... gelukkig geen invloeden te zien!

  reageer
 • Karel

    Za 9 december 2017 Zaterdag 9 december 2017

  Wat een negatieve reacties. Blijkbaar vinden we de toekomst van onze kinderen niet belangrijk genoeg. "Het is toch een makkie om dagelijks met grote klassen en veel verschillende kinderen te dealen? Kom op, niet zeuren!" Daar is waar het dus misgaat met het onderwijs. Onderschatting en statusverlies van dit oorspronkelijk zo mooie beroep. Men heeft werkelijk geen idee hoe het is om vooral in deze tijd voor de klas te staan. Behalve de oorspronkelijkheid van het beroep, voor wie het nog weet: dat is toch echt kennisoverdracht, moet een leraar tegenwoordig veel meer zijn: een duizendpoot, een soepele meewaaier met de steeds weer wisselende eisen vanuit Den Haag, een administrateur, overuren maken in eigen tijd, grote klassen bestieren en soms wel twee bij zieke collega's, van diverse culturen op de hoogte zijn, boze ouders over zich heen krijgen, psycholoog zijn, dagelijkse verantwoordelijkheid voor groepen kinderen, oppassen dat er bij de gymles of het zwemmen niets gebeurt, en vul het rijtje maar aan. En het liefst horen ze ook nog onze kinderen op te voeden, want daar hebben we zelf geen zin in of geen tijd voor. En wee je gebeente als dit alles niet naar de zin van de ouders is. Zo veel meningen zo veel zinnen, want je doet het nooit goed. En, oh ja, het salaris mag ook niet te hoog zijn, want hoe moeilijk is het nu eigenlijk, hè, leraar zijn! Wat denken ze wel! Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal.

  reageer
 • nick

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Het minimale startsalaris van een net afgestudeerde leraar op de basisschool is ruim 2450/maand. Dit bedrag is niet overdreven en gewoon openbaar. Nou sorry hoor maar daar kunnen de meeste beroepen niet tegenop. Dit in combinatie met de prima secundaire voorwaarden. Leraren jullie doen super goed werk maar niet zo klagen aub...

  reageer
 • Karel

    Za 9 december 2017 Zaterdag 9 december 2017

  Ik zou haast zeggen met zo veel voordelen: wat let je om het vak in te gaan! Heel veel leraren zien de voordelen namelijk niet meer, daarom staken ze nu. Als het zo doorgaat, worden onze kinderen straks nauwelijks nog onderwezen. Mag u thuis aan de gaan.

 • hans.

    Za 9 december 2017 Zaterdag 9 december 2017

  Dat klinkt "heel mooi" Toch klopt je verhaal niet want er staken meer dan 60.000 mensen. Blijkbaar is er iets behoorlijk mis. Lees de berichten. Als je kinderen hebt, weet je allang wat er aan de hand is.

 • Karel

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Succes leraren! Jullie verdienen een gelijkwaardiger behandeling, dus sowieso net als die binnen het middelbaar onderwijs gelden. En trek je niks aan van een paar negatievelingen hier. Ze weten niet beter. Jullie voornaamste taak is namelijk geen gratis kinderoppas maar Kennisoverdracht, en dat in minimaal goede maar liefst optimale omstandigheden. Onze kinderen zijn de toekomst en de laatste decennia is het door steeds nieuwe ideetjes van de diverse ministers en staatssecretarissen huilen met de pet op. Nederland zakt qua kenniseconomie steeds verder weg. Hoe zou dat nu toch komen? Toch niet door alle zinloze veranderingen en de toenemende afdwingende administratieve rompslomp en regeltjes?

  reageer
 • Leraar

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Wat te bedenken in de zorg? ? Laten ze daar geld met geweld in pompen. Verwacht dat op termijn van 2 a 3 jaar er 20 tot 30% mee stopt vanwege de zeer hoge werkdruk en regels die continue veranderen en alles in de schoenen van de verzorgende komt. Zie op school dat van een groep van 20 man/dames er de helft voortijdig mee stopt omdat ze het op stage het al niet aan kunnen. En de druk op school is hoog vanwege al toetsen en proeven. Elke avond zo en zo 3 uur huiswerk plus dag school. Wacht maar af over een jaar. Mensen moeten 2 verdieners zijn, dus 1 kind is genoeg of geen kinderen .of ze wachten tot ze 40 zijn. De supervergrijzing is binnen 5 jaar explosief.Laten ze dat aanpakken

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hbo er

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Onderwijzers kunnen vooral goed klagen. Over de gouden ouderen regelingen en ww hoor je niets. Ook de vele vakanties worden niet genoemd. Als je die ziet als uitgestelde overuren hebben ze 5 extra uren per week. Dat scheelt in de werkdruk. Protesteerden tegen de rekentoets maar willrn wel als wiskunde lerAar betaald worden. Vergelijk jullie salaris eens met de jeugdorg. Wat minder oeverloos vergaderen en meer time management zou ook een hoop schelen. Respect voor een leraar die (in mijn bijzijn) tegen zijn leerlingen zei: stel niet van die stomme vragen of die geschiedenisles overbodig vonden: ik dacht het niet.

  reageer
 • leraar VO

    Za 9 december 2017 Zaterdag 9 december 2017

  Ik zie dat je een HBO opleiding hebt. Laat je omscholen en draai eens 10-20-30-40 jaar full-time mee in het onderwijs. Waarschijnlijk ben je binnen 2 jaar overspannen vertrokken. Als je het vak niet uitoefent, kun je maar beter je mond houden. De feiten lees statistieken spreken al jaren voor zich. Hoogste percentage zieke werknemers met hoogste aantal burn-out klachten. Kijk op alle wervingssites, geen docent wiskunde, natuurkunde of Duits meer te vinden. Men schreeuwt om technisch personeel, haal mensen uit het buitenland en laat hier de boel kapot gaan. Leraren doen het tenslotte niet voor het geld, die kun je als makke schapen wel ringeloren. Althans, tot nu.

 • Ed Molenaar

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Salarisadministrateurs hebben het ook zwaar, willen ook staken. Leraren zijn vast even solidair dat ze het geen probleem vinden als ze hun salaris een week later krijgen.

  reageer
 • hans.

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Misschien voeren de leerkrachten ook actie voor de kwaliteit van het onderwijs? Proberen ze zo ook de kinderen meer ondersteuning en aandacht te geven, als die extra hulp of kleinere klas er gaat komen. Niets effectief dan kleinere groepen en dus meer tijd per kind. Het gaat dus om meer dan simpel meer geld!

 • Roel

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Ja, vervelend hè, dat de opvoeder, oppas en onderwijzer van jouw kinderen er nu opeens even mee stopt. Kan je even niet dik tweeverdienen. Volkomen terecht dat deze mensen op HBO-niveau willen worden beloond en behoorlijke arbeidsomstandigheden eisen. Zij zijn een economische factor van belang. Als ik ze was zou ik massaal een week staken. Dan ligt heel Nederland op z'n gat!

  reageer
 • Ilse

    Za 9 december 2017 Zaterdag 9 december 2017

  Wie zegt dat die buschauffeur geen HBO opleiding heeft? Misschien is hij wel jarenlang basisschooldocent geweest maar is hij gestopt na de zoveelste ouderavond. Niet de vooropleiding zou het salaris moeten bepalen. Mensen die eerder zijn gaan werken hebben tenslotte op hun geheel eigen manier al hun steentje bijgedragen. De inzet en de output zou het salaris moeten bepalen. Een concierge die iedere week de stront van een gestoorde leerling op mag opruimen (gebeurt echt) zou velen malen meer moeten verdienen omdat zijn werk soms mensonterend is. Maar die concierge heeft ook vaak geen HBO opleiding. Toch kunnen we niet zonder. Ik zou wel eens willen weten wat een basisschooldocent nu echt verdiend per maand?

 • Jansen

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Dus leerkrachten van een basisschool zijn allemaal kostwinner. En wat betreft die eventuele stakingsweek overdrijven is ook een vak Of je bent zelf een leerkracht of je partner is het Een hoger salaris neemt in ieder geval de werkdruk niet weg

 • stip

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Het geld wat men eist ligt bij de schoolbesturen en niet in Den Haag. Ga je beklag doen bij het schoolbestuur en vraag daar om duidelijke keuses ipv de belastingbetaler op nog hogere belastingen te betalen, wat nu al hoogste van de EU is... Stop met alle onzinnige rompslomp, stop met alle onzinnige vergaderingen en de druk is beheersbaar.

  reageer
 • Joop.

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Dat doen we ook. Speciaal o.a. daarvoor is een nieuwe vakbond opgericht. Binnen 2 dagen meer dan 10.000 leden. Nieuwe bezems vegen schoon. Zou het helpen als we minder belastinggeld verspillen aan bv. 1,4 miljard voor buitenlandse beleggers , het prutvliegveld L'stad, rechtszaken tegen corrupte (soms hele hoge) ambtenaren, ...

 • Bb

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Ik vind het maar gek geld er bij en de druk is weg ? Een buschauffeur wil ook net zo veel geld verdienen als een piloot brengen ook mensen van a naar b!

  reageer
 • Van Haven

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Nee, meer salaris neemt de werkdruk niet weg, daarom wordt er óók gestaakt voor werkdrukverlaging. Het opleidingsniveau van een buschauffeur ligt nogal wat lager dan dat van een piloot, basisschoolleerkrachten hebben een hbo-opleiding, net als veel docenten in het V.O.

 • hans.

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Beetje afgezaagd voorbeeld. In ieder geval op elke basisschool de concierge terug, klasseassistenten vanwege de plofklassen en hulp om de kinderen beter te helpen. Na jaren de nul lijn en het enorme verschil in salaris met het V.O: een beter salaris. Er is NU al een enorm te kort aan leerkrachten. Daar is een nieuwe vakbond voor opgericht.

 • Willemsen

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Natuurlijk, nooit weg een dagje vrij. De laatste keer dat die docenten vrij namen stond in de rij van het zwembad in de Eemhof ook een docente. Op de vraag waarom ze niet naar den Haag moest antwoordde ze dat het haar vrije dag was. Overigens hoefde van haar geen extra geld naar salaris maar wel naar ondersteuning. Hoog tijd voor invoering van de robots. Het docentenleven van het primaire onderwijs ik ook zo enorm zwaar.

  reageer
 • hans.

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Dat klinkt allemaal prima, Willemsen! Je bent vast ook Al bezig met omscholing als zij-instromer! Van deze mensen moet NL het hebben de komende jaren! (Dus...NIET!!!)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert