Lerarenstaking: bijna alle scholen doen mee

FLEVOLAND • Do 7 december 2017 | 13:34 • Donderdag 7 december 2017 | 13:34
Bijna alle basisschoolleraren in Flevoland leggen aanstaande dinsdag het werk neer, omdat zij een beter salaris en minder werkdruk willen. Maar twaalf van de 194 basisscholen in Flevoland zijn open. Het is al de derde staking dit jaar. Toch was de actiebereidheid nog niet eerder zo groot. 

Derde staking
In oktober legden de leraren een dag lang het werk neer en in juni ging het om een prikactie waarbij scholen een uur later open gingen. Er is dit keer geen grote landelijke manifestatie georganiseerd. In oktober kwamen bij de landelijke manifestatie tienduizenden leraren samen in het Haagse Zuiderpark. 

Wat doen de Flevolandse leraren?
Op veel scholen wordt gesproken over de werkdruk. Wat kunnen de leerkrachten er zelf aan doen? Vanuit de overheid blijft het nog stil vinden veel scholen. Ook op scholen die wel open zijn is er steun voor de actie, maar vinden zij het middel niet altijd juist. Zo doet geen enkele Reformatorische school mee aan de staking.

Welke scholen zijn wel open?
- GBS De Waterspiegel - Almere
- De Driemaster - Almere (wel bijzonder programma)
- De Zevensprong - Dronten (deel personeel staakt, maar wordt vervangen)
- Aan Boord - Dronten (lessen, maar ook kleine acties)
- OBS De Finnjol - Lelystad
- Reformatorische school Timotheüs - Lelystad
- Johannes Calvijn - Urk
- Koningin Wilhelminaschool - Urk
- Groen van Prinstererschool - Urk
- Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool - Urk
- Dr. Maarten Lutherschool - Urk
- Petrus Dathenusschool - Urk

PO in actie wil meer
Actiegroep PO in Actie eist dat het kabinet 1,4 miljard euro vrijmaakt voor het basisonderwijs. 900 miljoen euro voor een hoger salaris en 500 miljoen om de werkdruk te verlagen. Alleen op die manier is er volgens de actiegroep iets te doen aan het hoge ziekteverzuim, de uitval van leerkrachten en het aankomende lerarentekort. Toch heeft Minister van Onderwijs Arie Slob al aangegeven dat hij niet op deze eisen in wil gaan. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en nieuwe acties lijken een kwestie van tijd.

Het kabinet heeft 270 miljoen euro vrijgemaakt om de salarissen van de basisschoolleraren te verhogen. Ook is er geld gereserveerd om de werkdruk te verlagen. In totaal wordt er de komende jaren 700 miljoen euro in het onderwijs geïnvesteerd, maar volgens de actiegroep is dat te weinig en gaat het te traag. In 2018 gaat het slechts om 10 miljoen euro die wordt ingezet om de werkdruk te verminderen.

Leerkrachten komen op voor hun beroep
PO in actie maakte donderdag bekend dat zij verder gaat als vakbond. Alleen op die manier kunnen zij meepraten bij de onderhandelingen. De actiegroep op Facebook groeide uit tot een platform van bijna 45.000 leerkrachten die willen dat hun vak aantrekkelijker wordt. Dat is nodig omdat er een groot tekort aan leerkrachten aan komt. Over drie jaar verwacht men in Nederland een tekort van 4.000 leraren en dat loopt op tot 10.000 leerkrachten over 8 jaar. 

Tekort in Flevoland
Ook in Flevoland hebben veel scholen nu al moeite om leerkrachten te vinden. Dat probleem doet zich vooral voor bij ziekte. Dan lukt het vaak niet om een invaller te vinden en moeten klassen verdeeld worden of naar huis gestuurd. Dat is niet goed voor het onderwijs en geeft leerkrachten druk, omdat ze eigenlijk niet ziek kunnen zijn. In Flevoland zijn op dit moment nog werk voor 40 FTE aan basisschoolleraren. Dat zijn veelal parttime-banen en mensen voor de invalpools. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel