Nog niet alle politici enthousiast over Havenkade

DRONTEN • Do 7 december 2017 | 23:39 • Donderdag 7 december 2017 | 23:39
De eerste schetsen van de nieuwe wijk Havenkade in het Hanzekwartier van Dronten kunnen nog niet op instemming rekenen van de gemeenteraad. Vooral GroenLinks, D66 en PvdA vinden de plannen niet ambitieus en onderscheidend genoeg. VVD, CDA en Leefbaar Dronten zijn wel positief.

Havenkade is een project van Van Wijnen en architect De Zwarte Hond. Op het voormalige Agrifirm-terrein zijn 144 woningen gepland, waarvan een groot deel appartementen maar ook twee onder één-kappers met en zonder eigen aanlegsteiger.

Op de plek waar vroeger hoge graansilo's stonden moet markante hoogbouw komen. Van de 5,4 hectare oppervlakte is drie hectare bedoeld voor de openbare ruimte, waaronder een boulevard en een park. 

Wat is de kritiek?
D66, GroenLinks en PvdA vinden de eerste sfeerbeelden en plannen te veel op een 'gewone' woonwijk lijken, in plaats van een wijk waarmee Dronten zich op deze toplocatie echt kan onderscheiden. 'Het is meer van hetzelfde', zei de PvdA. De partijen missen ook reuring in het gebied. Weliswaar staat het bestemmingsplan straks horeca en bedrijvigheid toe, maar D66 is er niet van overtuigd dat het ook een wijk met ondernemingen wordt. Terwijl dit juist een mooie plek nabij de haven is die uitnodigt tot flaneren en verblijf. De ChristenUnie mist vernieuwende architectuur en vindt de geplande appartementen van vier of vijf bouwlagen te recht.

Wat vinden de andere partijen?
VVD, CDA en Leefbaar zijn wel redelijk te spreken over wat ze nu hebben gezien. De VVD wil aan de markt overlaten waar op het gebied van horeca en bedrijvigheid vraag naar is. De partij vraagt snelheid in de realisering van de wijk te houden. Het CDA vindt variatie in het plan een sterk punt, net als de pakhuisachtige architectuur die aan de kop van de wijk is gepland. Leefbaar treurt er niet om dat er geen kantoren komen, want daarvoor is elders plek genoeg in Dronten.

Past het college van b&w de plannen aan?
Wethouder Ton van Amerongen zei namens het college het plan wel sprankelend genoeg te vinden met de boulevard, aanlegplaatsen, bruggen en het type architectuur. Het is het streven de wijk gefaseerd aan te leggen, maar de eerste delen al wel helemaal in te richten. Bouwstraten zoals die lange tijd in Dronten-West hebben bestaan zullen snel worden vervangen. Havenkade wordt in elk geval de eerste gasloze wijk van Dronten, zo kondigde de wethouder aan.

Het plan Havenkade staat op 21 december op de agenda van de raadsvergadering. Enkele fracties hebben al amendementen aangekondigd om de plannen aangepast te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Jim

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Gemiste kans van de gemeente Dronten. Op die plek had jaren geleden mijns inziens het nieuwe centrum moeten verrijzen, met langs het water een boulevard met terrasjes, een centrum dichter bij het treinstation. Was een van de gepresenteerde plannen maar dat heeft het helaas niet gehaald.

  reageer
 • pieter de oude

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Ik mis in het verhaal van GroenLinks en de P v d A het aandeel "sociale" huurwoningen op deze toplocatie.? Als de eigen sociale verhuurder geen woningen meer wil bouwen kun je misschien een sociale verhuurder van buitenaf benaderen, deed Almere ook in het grijze verleden, of gaat van Wijnen ook sociale huurwoningen realiseren. ?

  reageer
 • Schaapjes

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Let op Aats wil is wet in Dronten . Dus hou op met klagen en aanvaard het.

  reageer
 • pieter de oude

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Voor de ontwikkelaar is aatje maar een loopjongen, de sociale verhuurder trekt zich ook niets van hem aan.

 • DeLuis

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Pfffff.......Zo gemakkelijk dit, wat wil je hier mee bereiken?

 • Edwin

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Wederom totaal sfeer loos, de oude gebouwen hadden misschien wel meer sfeer

  reageer
 • h a vd brink

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Jammer VVD en LD!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Michiel

    Vr 8 december 2017 Vrijdag 8 december 2017

  Saaie opzet van de woningen. Dan is de overkant toch een stuk mooier. Jammer hoor!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert