Waarschuwingssysteem voor ongelukken getest

FLEVOLAND
Automobilisten in heel Nederland kunnen vanaf vrijdag tijdig worden gewaarschuwd voor ongelukken en pechgevallen. Dat gebeurt via het navigatiesysteem en de verkeers-app. Het systeem is de afgelopen tijd op de snelwegen in onder meer Flevoland door Rijkswaterstaat getest.

Hoe werkt het?
Als weginspecteurs van Rijkswaterstaat met hun gele pick-ups bij een ongeval aankomen, drukken ze op een knop. Hierdoor worden gegevens over hun locatie verzonden.
Weggebruikers die het ongeval naderen, krijgen dan een waarschuwingssignaal op hun navigatiesysteem of verkeers-app. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat automobilisten op de gele wagen botsen. Die staat vaak al voor de ongevalslocatie langs de snelweg om te waarschuwen. Volgens Maurice Meijrink van Rijkswaterstaat zijn er dit jaar al twaalf aanrijdingen geweest met auto's van weginspecteurs.


Proef in Flevoland
Aan experiment met het systeem in onder meer Flevoland deden tien weginspecteurs mee. Het werd gehouden op delen van de A1, A6, A27, N50 en A28. Op basis van de goede resultaten is besloten om het systeem landelijk in te voeren.

reacties (7)

 • ./\/\.

   

  Anders nog iets?

  reageer
 • Ik

   

  Werkt dit ook samen met Flitsmeister?

  reageer
 • Siep

   

  Door mensen met uw instelling gebeurden die 12 aanrijdingen: wat meer geduld, beter opletten en u bezig houden met autorijden i.p.v. alleen de juiste snelheid aan te houden als u weet dat er een mobiele flitser staat voorkomt dat weginspecteurs door mensen met uw mentaliteit worden aangereden !

  reageer
 • Xxx

   

  Waze doet precies hetzelfde. Ook flitsers, files en advies voor een snellere route. Functioneert snel en goed. Heb het al jaren.

  reageer
 • André

   

  Als mensen wat meer op de weg letten en minder op hun gsm kijken zouden deze waarschuwingen niet nodig zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Teer

   

  En dan kijken naar je app als je in de auto zit???

  reageer
 • Nol

   

  Geef je dan ook effe de mobiele flitsers door? En sluit dan aub niet onnodig rijstroken af. En waarschuw de sleper ook dan kan hij de weg snel vrij maken

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert