Vissers mogen minder schol en tong vangen

URK • Wo 13 december 2017 | 14:27 • Woensdag 13 december 2017 | 14:27
Urker vissers mogen in 2018 minder tong en schol vangen uit de Noordzee. De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben hierover woensdagochtend in Brussel een akkoord bereikt.

De visstand in de Noordzee heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. Daarom kan er wel meer haring, kabeljauw, tarbot en griet gevangen worden. Ook met tong en schol gaat het goed, maar voor deze vissoorten is een beperking van de vangst nodig om duurzame visserij mogelijk te maken.

Tevredenheid overheerst
Urker vissers vissen voornamelijk op de platvissen tong en schol. De organisatie van Nederlandse kotterijvissers VisNed op Urk is ondanks de beperking op de vangst van deze soorten, toch voorzichtig tevreden met de nieuwe quota voor 2018. 'De verlaging van 2,5 procent op tong en 13 procent op schol is niet een hele grote verlaging en dat kunnen we aan. We zijn blij dat er veel meer tarbot gevangen mag worden. Dit is een dure vissoort die we steeds meer als bijvangst hebben. Afgelopen jaar moesten we die nog geregeld teruggooien en dat is zonde', zegt Geert Meun van VisNed. Er mag komend jaar 44 procent meer tarbot worden gevangen.

Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond uit Emmeloord was de afgelopen dagen bij de bespreking in Brussel aanwezig. Hij zegt met de nieuwe quota te kunnen leven: 'Het is niet zo dat het op alle fronten goed is gegaan, met name wat de zeebaars betreft niet. Maar je kunt niet alles hebben en zeker voor de Urker vissers is het goed gegaan. De inzet was eerst om de vangst van schol met 35 procent te verminderen en dan is het mooi dat er een compromis uitkomt van 13 procent'.

Geen totaalverbod palingvangst
In Brussel is ook een akkoord gesloten over de palingvangst. Op deze vis mag tijdens de paaiperiode, die drie maanden duurt, niet worden gevist. Europa volgt daarmee de Nederlandse aanpak. Een totaalverbod op palingvisserij in kustwateren is daarmee van de baan, zo laat het ministerie weten.

Vuurdoop voor minister
VisNed vindt dat de nieuwe minister het goed heeft gedaan in de onderhandelingen. 'Voor minister Carola Schouten was deze intensieve en complexe Visserijraad haar vuurdoop om de belangen van de Nederlandse vissers te behartigen. VisNed is zeker tevreden over de inzet van de minister en haar team. De minister heeft zich in zes weken de materie razendsnel eigen gemaakt', aldus Meun.

[https://twitter.com/noorlanderarjan/status/940839245723394049]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel