Commissaris van de Koning erkent problemen Dronten

FLEVOLAND
Commissaris van de Koning Leen Verbeek erkent dat er problemen zijn binnen het gemeentebestuur van Dronten. De commissaris heeft daar zelf onderzoek naar gedaan, zo vertelde hij Provinciale Staten woensdag. Volgens Verbeek zijn de problemen in Dronten van dien aard dat hij niet persoonlijk hoeft in te grijpen. De gemeenteraad van Dronten kan dit zelf wel oplossen, zo zegt de CdK.  

Bestuurscultuur totaal verziekt 
Omroep Flevoland meldde vorige maand dat de bestuurscultuur in Dronten totaal verziekt wordt door burgemeester Aat de Jonge. De Omroep maakte dit op uit gesprekken met een groot aantal bronnen die jarenlang op het gemeentehuis werkten en direct met de burgemeester te maken hadden. Zij vertelden, onafhankelijk van elkaar, dat Aat de Jonge verantwoordelijk is voor een onveilige cultuur, waar mensen tegen elkaar worden uitgespeeld en waar verdeeldheid wordt gezaaid. Ook regelt de burgemeester alles op zijn eigen manier en duldt hij geen tegenspraak. 

Twee wethouders stapten op
Een maand eerder, in oktober, stapten twee CDA-wethouders uit het college van burgemeester en wethouders. Zij hadden geen vertrouwen meer in de samenwerking binnen college en er werd gesproken over een gebrek aan bestuurlijke geborgenheid.  

Rol commissaris 
Omdat de commissaris van de Koning toezicht houdt op gemeenten, heeft de provinciale PVV hem meerdere keren bevraagd over de situatie in Dronten. De fractie hoopte dat Leen Verbeek persoonlijk actie zou ondernemen om de problemen op te lossen. Verbeek is dat niet van plan. Volgens de CdK moet de gemeenteraad dat zelf doen. Maar volgens de gemeenteraad van Dronten is er helemaal geen bestuurscrisis in Dronten. Er is dan ook geen aanleiding voor een onderzoek.

reacties (11)

 • W.C. Pesch

   

  Wat vervelend nu dat er nog steeds iets niet goed blijkt te gaan. Ik zelf heb geen klagen over onze burgervader. Voor mij hoeft de heer Aad de Jonge niet weg. Hij functioneert uitstekend. En ik vind hem een goed visitekaartje voor Dronten. Ik vind het allemaal kwaadsprekerij. En laat de Media er buiten want die vinden het altijd prachtig als er weer iets gebeurt waar men van kan smullen. Er zijn nu eenmaal altijd jaloerse mensen of personen die kwaad willen spreken. Ik noem dat meestal stoor zenders.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Hiermee bewijst de CvK weer eens zijn eigen functionele overbodigheid. Snel over naar een gekozen burgemeester , door de burgers van de betreffende stad zelf, en opheffen van de functie CvK. Die laatste is totaal overbodig en dat belasting geld kan beter naar de zorg of zo. (off topic redactie: ik ervaar de site als zeer traag en vaak niet echt lekker werkend. ( vanaf meerde locaties)

  reageer
 • Tom

   

  Te triest voor woorden dat het CDA als een stel Calimerokuikens overal z'n beklag doet maar zelf nergens in het traject het eigen functioneren onder de loep durft te leggen, temeer omdat acties van hun kant, ten tijde van het door hen zelf genoemde ontij, zijn uitgebleven. Geen enkele keer het gesprek aangeknoopt en zaken bespreekbaar gemaakt. De eigen fractievoorzitter wist van niets en was net zo verbaasd als ieder ander en dan nu op basis van eenzijdige informatie moord en brand schreeuwen? Over gezichtsverlies gesproken. Die kan nu toch echt niet met goed fatsoen de straat nog op! Er zijn in totaal 7 wethouders vertrokken. Een aantal op eigen verzoek of ziekte. Het merendeel echter betrof CDA wethouders die stuk voor stuk aantoonbaar ondermaats presteerden. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen en zich intern te beraden.kiezen ze ervoor om met modder naar anderen te gooien en zo de schuld buiten zichzelf te leggen. Wat een onprofessioneel en vooral politiek incorrect gedrag! Een ieder die de Drontense politiek goed volgt ziet wat er gebeurt en dat dat netjes verloopt bevestigt de CdK ook. De raad was en is aan zet en dat is precies wat de raad doet!! Het huidige minderheidscollege heeft de volledige steun van alle partijen! Hoe kan dat, als er sprake zou zijn van een volledig verziekte bestuurscultuur? Het CDA levert zwakke politici, krijgt niet meer zoals vroeger alles zonder tegenspraak gedaan en gaat dan naar anderen.lopen wijzen?? Zitten ze aan rare pilletjes of paddo's of zo? Wat ze verkondigen is aperte ONZIN! Aantoonbaar zelfs!834262 Denk na voor je gaat lopen papegaaien in de media. Ook deze krant mag zich wel eens afvragen of haar nieuws wel echt objectief is of dat er sprake is van kleuring! Wat het CDA nu probeert, is in aanloop naar de komende gemeenteraadverkiezingen, zoveel mogelijk politieke tegenstanders schade toe te brengen. Elke weldenkende Drontenaar doorziet dit smerige spel! De CdK gaat dan ook niet mee met dit kinderlijke gedrag en reageert juist door te melden dat het aan de raad is. Anders was hij linksom om rechtsom naar Dronten gekomen. (en dan had hij ook daarna nog wel eens de conclusie kunnen trekken dat het CDA Dronten zich schuldig maakt aan laster en smaad!) Hoever kun je als politici en dus als partij zakken? Nou, zover als het CDA dus! En dat is verdraaid diep! Ga je schamen, amateurs!

  reageer
 • Barbara

   

  Zodra het politieke spel gespeeld wordt als een wedstrijd worden de spelers elkaars tegenstanders.

 • Johan

   

  Dat is de eerste intelligente reactie die ik lees in dit verband.

 • Kees

   

  In Zeewolde zit ook een burgemeester zonder enige kwaliteit, mag ook gewoon doorgaan met slecht bestuur. Wat heeft deze CdK eigenlijk te doen in die toch al kleine polder Flevoland?

  reageer
 • Paul V

   

  Verbeek rekt de boel tot zijn vriendje aat volgende maand met vervroegd pensioen gaat. Het zelfde gebeurt met andere zaken die de jonge gezichtsverlies toebrengen(als dat nog verder kan) Een gotspe wat hier aan de hand is. Corruptie al om en niemand die er wat aan doet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Nog steeds vind ik dat dit verzoek niet van de PVV dient te komen omdat zij niet vertegenwoordigd is in de raad van Dronten.

  reageer
 • Rob

   

  Onvoorstelbaar dat een Aat de Jonge op z'n zetel mag blijven zitten terwijl hij gewoon doorgaat met zijn schrikbewind voor het personeel daar. De man heeft gewoon een bord voor z'n kop en denkt blijkbaar maar aan 1 ding rekken en er bijblijven tot mijn pensioen. Leen Verbeek moet Aat de Jonge dringend adviseren plaats te maken voor een nieuwe en meer sprankelijke burgemeester die wel geschikt is.

  reageer
 • Jan Klopman

   

  Vreemd, je constateert dat er iets aan de hand is en je constateert dat de gemeenteraad niets doet! Moet je dan niet concluderen dat je als toezichthouder zelf iets moet doen.

  reageer
 • Esveen

   

  Eindelijk gaat er iets gebeuren aan de verrotte sfeer in mijn omgeving.

  reageer
 • pieter de oude

   

  er gaat helemaal niets gebeuren, allemaal vunzige partij politieke spelletjes, net als het in stand houden van de onzinnige provincie Flevoland.

 • Ger

   

  Doe zelf iets. bv bij vertrouwenspersoon.

 • Deetje

   

  En zo suddert de ellende door. Velen trekken aan de bel maar niemand doet iets

  reageer
 • hans.

   

  Fijn dat deze toezichthouder (eindelijk) ook een reactie heeft gegeven. Geheel in de lijn van het nieuwe regeringsbeleid:''doe het zelf!'' Daarmee lijkt het er meer dan een beetje op dat hij zichzelf overbodig maakt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert