Recyclebedrijf de Vijfhoek wil andere betonmolen bouwen

ALMERE
Recyclebedrijf De Vijfhoek uit Almere wil op industrieterrein De Vaart een andere betoncentrale bouwen dan het eigenlijk van plan was. Hiervoor hoeft het bestemmingsplan niet gewijzigd te worden. Een verklaring van geen bedenking van de gemeenteraad Almere is dan ook niet nodig. 

Prijsvraag
De Vijfhoek wilde eigenlijk een betonmortelcentrale bouwen om betonpuin uit Almere te gebruiken in nieuw beton. Met dat idee had het recyclebedrijf een prijsvraag van de gemeente gewonnen waar een bedrag van drie miljoen euro mee gemoeid was. De gemeente had geld voor bedrijven beschikbaar die afvalstoffen van de gemeente konden gebruiken om nieuwe grondstoffen te maken. De nieuwe betonmolen van De Vijfhoek werd zo hoog, dat er van het bestemmingsplan afgeweken moest worden en een verklaring van geen bedenking van de gemeenteraad nodig was. 

Gemeenteraad twijfelt
Een deel van de gemeenteraad twijfelde over die verklaring omdat Vijfhoek ook een vergunning had aangevraagd voor een overslaghaven bij de Blocq van Kuffeler. Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen een overslag op die plek en vroeg zich af of een 'ja' tegen de nieuwe centrale automatisch ook een 'ja' was voor de komst van de overslaghaven. 

Nieuwe vergunningsaanvraag
Recyclebedrijf De Vijfhoek wil niet het risico lopen dat het project vertraging oploopt. Het bedrijf heeft de vergunningaanvraag dan ook ingetrokken en een nieuwe aanvraag bij de Omgevingsdienst ingediend.
Ditmaal is geen goedkeuring nodig van de gemeenteraad, omdat er niet wordt afgeweken van het bestemmingsplan.

De gemeente Almere laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat zij verwacht dat de Omgevingsdienst, namens de provincie, begin volgend jaar de bouw van deze betoncentrale zal goedkeuren.

reacties (3)

 • Ruud

   

  Let op die molen en haven komen er. De vijfhoek heeft nog wel wat potjes om de verkiezingen te steunen voor maart dus de heren gaan gewoon toestemmen want politiek is niet voor burgers maar voor kapitaal.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  De gemeenteraad heeft het idee dat één verklaring twee zaken kan besluiten. Overigens moet die overslag er gewoon komen. Havens zijn er om de logistiek te steunen en het is hartstikke belangrijk dat er minder trucks op de weg zullen rijden. De Kuffelerhaven is er altijd voor overslag geweest en er is helemaal geen besluit nodig om er mee door te gaan.

  reageer
 • Hannes

   

  Strategies is er wat voor te zeggen; maar Jammergenoeg niet voor ligging en kwaliteit! En wat de besparing met de nu tegenwoordige speciale duurzame trucks betreft; die rijden buiten de spitstijd!

 • kees d.

   

  De enige overslag die er is geweest was voor de brandstof voor het gemaal. Verder is die vergunning ooit verleent door de Rijksdienst voor de IJsselmeer Polders. En er is nooit een nieuwe vergunning voor overslag afgeven. De provincie Flevoland heeft nu andere plannen voor dit gebied met betrekking tot Nationaal Park Nieuw Land en zal daarom niet meegaan voor een eventuele vergunning voor de Vijfhoek.

 • kees d.

   

  Mag ik de SP in Almere verzoeken het een en ander met betrekking tot de vergunningen goed door te nemen. Ik vertrouw deze ondernemer niet!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert