Opnieuw discussie over toekomst Horecapleintje

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wil met de eigenaren en uitbaters van horecagelegenheden aan het Horecapleintje in gesprek over verplaatsing naar het stadshart. Dat schrijft het college van B en W aan de raad. Het college opent daarmee opnieuw de discussie over verplaatsing. Ondernemers en eigenaren hebben eind vorig jaar nog aangegeven resoluut tegen verhuizing te zijn.

Kansen
"Op dit moment doen zich in het stadshart in snel tempo kansen en ontwikkelingen voor", schrijft het college. De brief meldt niet wat de gemeente de ondernemers te bieden heeft, maar zij ziet graag dat de omgeving van de Agorahof zich ontwikkelt tot het uitgaansgebied van Lelystad.

Alleen nog lichte horeca
Volgens het in 2013 gewijzigde bestemmingsplan is aan het Horecapleintje alleen nog lichte horeca toegestaan als een snackbar, lunchroom of ijssalon. Wel geldt dat bestaande zaken zouden mogen blijven op basis van het zogeheten overgangsrecht, omdat zij er al zaten voordat het bestemmingsplan werd gewijzigd.

De gesprekken worden niet eenvoudig, zo stelt de gemeente in de brief, want er is sprake van 'een zeer complexe situatie met meerdere opties en verschillende partijen'. 

Gesloten deuren
Wethouder Ed Rentenaar​ wil geen toelichting geven op de brief en de besprekingen. Hij wil eerst achter gesloten deuren met de gemeenteraad om tafel om te horen wat die er van vindt. Volgens een woordvoerder vindt dat gesprek ergens volgende week plaats. 

Overleg
De ondernemers overleggen vrijdag. Na de vorige discussie over verplaatsing zeiden ze eind vorig jaar dat de gemeente juist zou moeten meedenken over mogelijkheden om het pleintje aantrekkelijker te maken. Rob Hols van Bistro La Route gaf aan dat het Horecapleintje goed functioneert en zijn bestaansrecht heeft bewezen. Hij was boos dat de gemeente de discussie over verplaatsing steeds oprakelt.

reacties (5)

 • Rob

   

  Aan de mensen in de buurt wordt weer niks gevraagd. Ja er is soms overlast, maar je loopt nu makkelijk even de snackbar, kroeg of een restaurant in. En die overlast you have omdat ze nog steeds hier blijven parkeren. Ik ga laat op de avond niet helemaal naar de Gordiaan lopen voor een patatje. En ook daar (Gordiaan) wonen mensen, dus de life muziek zal daar net zo beperkt worden. Laten ze nou niet een gat vullen met een ander gat.

  reageer
 • Jan

   

  hef op dat horecapleintje en zorg dat het Agoraplein HET uitgaanscentrum van de stad wordt. Kun je bv na theaterbezoek even een cafeetje in. Als de bioscoop er ook komt krijg je eindelijk een levendig centrum en niet zoals nu compleet uitgestorven.

  reageer
 • Frans

   

  Maak nu van het Agoraplein een groot horecaplein met de uitbaters van het pleintje en aangevuld met een aantal restaurants, grand café’s een podium in het midden voor optredens in de zomer. Blaas het centrum leven in!!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ik hoorde daar altijd de ondernemers klagen dat ze bijvoorbeeld zeer beperkt zijn met life muziek vanwege geluidsoverlast enz. Dat pleintje zelf heeft voor mij als bezoeker nu ook niet direct een uitnodigend karakter... Ik zou als horecaondernemer op zoek gaan naar kansen in plaats van een strijd te leveren voor iets wat nooit beter gaat worden dan het nu is ( eerder slechter) Die nieuwe horeca gaat er gewoon komen en of er dan nog mensen richting het "pleintje" gaan valt dan nog te bezien. Sta / zit je daar , in je lege kroeg.... niet achteraf gaan lopen klagen / miepen dan hè

  reageer
 • Henk

   

  Komen de gemeenteraadsverkiezingen er weer aan. Nog snel even op oude dossiers scoren?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert