Jeugdzorg op goede weg, maar zorgen blijven

ALMERE • Do 14 december 2017 | 22:18 • Donderdag 14 december 2017 | 22:18
Met meer aandacht voor preventie heeft de gemeente Almere dit jaar goede resultaten geboekt op het gebied van de jeugdzorg. Maar aan de zorg aan kinderen die in een instelling verblijven valt nog veel te verbeteren.

Dat zegt wethouder René Peeters in reactie op de laatste kwartaalrapportage over de Almeerse jeugdzorg. De gemeenteraad ziet eveneens verbeteringen, maar heeft grotendeels dezelfde zorgen.

Onder vuur
Peeters lag een jaar geleden onder vuur van de raad, omdat Almere geen geld meer had om kinderen de benodigde jeugdzorg aan te bieden. De raad gaf toen extra geld, terwijl de wethouder beloofde de ontwikkelingen per kwartaal scherp in de gaten te houden. Daarbij was het streven om minder geld aan dure zorg uit te geven en meer in te zetten op preventie.

Sneller geholpen
Dat lijkt grotendeels te zijn gelukt. Een belangrijke stap voorwaarts is gemaakt op scholen in het speciaal onderwijs met het zogeheten onderwijs-jeugdhulparrangement. Door de inzet van extra deskundigen op school worden kinderen met problemen sneller geholpen. Op scholen die deze aanpak volgt heeft nog maar drie procent van de kinderen een doorverwijzing voor jeugdhulp, tegen een kwart op scholen die zonder deze methode werken.
De gemeente wil de aanpak uitbreiden naar het voortgezet onderwijs.

Residentiële zorg
Wethouder Peeters en de raad delen hun zorg over de zogeheten residentiële zorg. Een kwart van de Almeerse kinderen verblijft in een instelling, tegen acht procent gemiddeld in de rest van het land. Een onderzoek door Windesheim Flevoland heeft aangetoond dat veel kinderen in een instelling niet de juiste zorg krijgen.
Peeters vindt dat hier een taak ligt voor alle betrokken partijen in de jeugdzorgketen om na te gaan waar verbeteringen mogelijk zijn. Nul kinderen in instellingen is niet het doel, maar wel een vermindering waar die mogelijk is. De gemeente wil aan zorgprofessionals over laten waar verbetering mogelijk zijn.

Raad
Ook de raad wil meer weten hoe de residentiële jeugdzorg kan worden verbeterd en wil een volgende keer verder praten over het rapport van Windesheim. De PVV kondigde aan met een eigen voorstel te komen om de aanpak in de jeugdzorg naar Scandinavisch model efficiënter te maken. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel