Dronten stapt voorlopig uit overleg Airport

DRONTEN • Ma 18 december 2017 | 14:23 • Maandag 18 december 2017 | 14:23
De gemeente Dronten stapt voorlopig uit het overleg over Lelystad Airport aan de zogeheten Alderstafel. Het college van b en w schrijft dit in een brief aan kabinetsadviseur Hans Alders, die vorige week is verstuurd.

Burgemeester Aat de Jonge zei in oktober al dat Dronten zich zou beraden op haar positie aan de Alderstafel. Volgens hem heeft Dronten nauwelijks baat gehad bij het overleg. In de brief aan Alders herhaalt het college dit. Alleen het voorstel voor een hogere aanvlieghoogte boven Dronten zou zijn overgenomen.

"De winst voor onze gemeente valt geheel in het niet wanneer deze wordt afgezet tegen alle nadelige gevolgen die de uitbreiding van Lelystad Airport voor onze leefomgeving zal hebben". Het college meldt overigens niet dat in 2014 na druk van Dronten de vliegroutes boven Biddinghuizen zijn verlegd tot naast het dorp.

Niet zorgvuldig
Dronten herhaalt ook het standpunt van de gemeenteraad van oktober dat Lelystad Airport niet eerder operationeel mag zijn dan na herindeling van het luchtruim. Het college stelt vast dat de besluitvorming rond Lelystad Airport in 2015 niet zorgvuldig is geweest, vooral doordat tegen het Luchthavenbesluit van de staatssecretaris geen beroep bij de bestuursrechter mogelijk was.
Daarna zijn er nog diverse zaken over ernstige milieuoverlast, onjuistheden in de milieu effectrapportage en veiligheidsrisico's aan het licht gekomen. 

Het college is ook bang dat gemaakte afspraken over het aantal vliegbewegingen, nachtvluchten en ontzien van woonkernen worden aangepast. Alders heeft eerder al op deze zorgen van Dronten gereageerd door te stellen dat hiervan geen sprake is.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel