Wat zijn de slechtste tafelmanieren?

FLEVOLAND
Smakken, boeren en slurpen. Daar ergeren Flevolanders zich het meest aan tijdens het eten. Met het kerstdiner voor de deur vroeg Omroep Flevoland naar de tafelmanieren. Aan de enquête deden ruim 500 Flevolanders mee. 

Er zijn ook genoeg mensen die alleen eten. Toch is dat vooral voor mensen van boven de 40 geen reden om je niet aan de etiquette te houden. Twee op de drie mensen geeft aan dat ze letten op goede tafelmanieren. Bij de Flevolanders onder de 40 let de helft van de mensen daar op.

Hier een overzicht van de beste en slechtste tafelmanieren volgens de deelnemers aan dit onderzoek.

Top 10 - Slechtste tafelmanier volgens Flevolanders
1. Smakken, slurpen, boeren en/of andere etensgeluiden maken.
2. Met open mond kauwen.
3. Met volle mond praten.
4. Roken.
5. Schrokken.
6. Smartphone en/of tablet aan tafel gebruiken.
7. In gezelschap het gebit schoon peuteren.
8. Mouw/tafelkleed gebruiken om de mond af te vegen.
9. Geen mes en vork gebruiken.
10. Beginnen met eten voordat de gastvrouw/heer is begonnen.

Top 10 - Goede tafelmanieren volgens Flevolanders
1. Met mes en vork eten.
2. Wachten met praten totdat de mond leeg is.
3. Smartphone en tablet niet in de eetkamer.
4. Rustig eten, zonder geluiden.
5. Vragen of iets aangereikt kan worden, niet zelf over de tafel hangen.
6. Gedurende de hele maaltijd aan tafel blijven zitten.
7. Pas beginnen met eten als de gastvrouw/heer is begonnen.
8. Degene die gekookt heeft complimenteren.
9. Alleen opscheppen wat je opeet.
10. Om de mond af te vegen wordt alleen het servet gebruikt.

Over de slechte tafelmanieren beginnen is nog wel een taboe. Eén op de drie mensen zal het op een hele subtiele manier proberen duidelijk te maken. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat ze zelfs nooit iets zullen zeggen van de slechte tafelmanieren.

reacties (9)

 • Hannes

   

  Vanuitgaande van de ware definities; om dan de tafelmanieren over te nemen uit de tijd van Jan Steen! In een pracht van een afgebouwd Kasteel..!! "Vrolijk Kerstfeest"

  reageer
 • Brinkman

   

  Ik mis de zeurende schoonmoeder in deze lijst

  reageer
 • D. A. Ree

   

  Ik vind poepen op de tafelrand ook behoorlijk slecht. Ik hoop dat niet nog eens mee te maken

  reageer
 • Karel

   

  Nog zo'n lolbroek.

 • Kcirtap

   

  Hahaha mensen. Dat was natuurlijk met een knipoog bedoeld. Al kun je etiquette natuurlijk ook overdrijven. Gewoon lekker eten.

  reageer
 • Rob

   

  U heeft gelijk. Die tien goede tafelmanieren zijn zo achterhaald en overdreven. Waarom zouden we nog beleefd en beschaafd blijven, toch? Wel blij dat ik niet bij u aan tafel hoef te zitten.

 • Karel

   

  Hahahaha. Grappig zeg. Dat is een goeie. Hoe komt u erop.

 • Havenaar

   

  Laat iedereen gewoon lekker zichzelf zijn en lach om een goeie boer! Casual noncha en niet zo moeilijk doen !!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Vandaar dat er zo'n leegloop is uit Haven. Het zou al schelen wanneer u uw favoriete luidruchtige hobbies zou beperken tot de privé-omgeving en in gezelschap een beetje doet zoals de rest.

 • van Haven

   

  Persoonlijk vind ik het wel erg prettig om te eten met mensen die normale tafelmanieren hebben. Boerende tafelgenoten ontnemen mij de eetlust. Heeft niks te maken met moeilijk doen, maar met rekening met anderen te houden.

 • laat alle reacties zien
 • sander

   

  Het belangrijkste is dat je geniet van het eten , het is met zorg klaar gemaakt en met zorg ''geteeld'', denk eens aan al die mensen die daar mee bezig geweest zijn .

  reageer
 • Karel

   

  En denk eens aan de gastheer en/of gastvrouw wanneer zij gasten krijgen die hun met zorg bereide eten onbeschoft naar binnen zitten te schransen en zich niet storen aan enig beschaafd gedrag en normale tafelmanieren ze onbekend zijn.

 • Kcirtap

   

  Etiquette zijn zo victoriaans! Beetje met z.n allen gidistingeerd zitten doen! Lekker vol van jezelf zijn. Niemand is altijd netjes!

  reageer
 • John

   

  Klopt. Maar het getuigt van sociaal gedrag om je normale gedrag niet bij andere te doen. Blijf anders gewoon weg. Maar waarschijnlijk geen uitnodiging. En dan nog zeggen victoriaans ook. Blijf lekker bij de dvd's dan ipv met elkaar vieren.

 • Frans

   

  Nou, dan gaat u toch lekker onbeschoft zitten eten als u ergens uitgenodigd wordt! Dan moet u alleen niet raar opkijken als u van de gastheer/gastvrouw nooit meer een uitnodiging krijgt om te komen eten. Goede tafelmanieren zijn niets anders dan een teken van beschaving.

 • De meester

   

  U begrijpt er niets van. Goede tafelmanieren zijn er vooral voor de omgeving en niet om je zelf als mislukte rijkeluis' zoon te laten zien.

 • Karel

   

  Zijn er nog echt zulke asocialen onder ons die deze top 10 van goede manieren niet hanteren? Ik vind de term 'goede manieren' trouwens overdreven. Deze top 10 is gewoon normaal, niks bijzonders, en eerder een vanzelfsprekendheid, op alle punten.

  reageer
 • Jaap

   

  Ga eens eten bij de wok, je zal verbaast zijn hoeveel mensen niet met mes en vork eten maar alles met de vork naar binnen hooien.

 • Blurp

   

  Klein boertje moet kunnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert