Agrariërs dupe van ambitieus plan voor Schokland

NOORDOOSTPOLDER
De gemeenteraad Noordoostpolder heeft maandagavond geen besluit genomen over de toekomst van Schokland. De discussie is uitgesteld naar januari omdat de politici te veel technische vragen hadden over het dossier.

Schade aan akkers door vernatting
Zo is er onduidelijkheid over de gevolgen van vernatting van de 211 hectare natuurgebied, dat deel uitmaakt van het plan. Volgens agrariërs zullen zij voor de schade opdraaien. "Als het waterpeil omhoog gaat is er voor ons geen goede oogst meer te behalen en zullen veel bedrijven schade lijden. Die kostenpost is helemaal niet in het huidige plan meegenomen," aldus agrariër William Verkraaien. 

Toeristische voorzieningen
De gemeente Noordoostpolder, de provincie en het Rijk willen nieuwe natuur en toeristische voorzieningen in het gebied rond en op Schokland realiseren, waaronder een nieuw bezoekerscentrum. Dit kost 34,4 miljoen euro. 7,8 miljoen daarvan wordt gedekt door grondverkopen. Dan blijft er 26,6 miljoen over die gesubsidieerd moet worden. 14 miljoen daarvan is toegezegd door de provincie, het ministerie van OCW, Flevo-landschap en het Waterschap.

2,5 miljoen uit Zuiderzeelijngelden
Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel om 2,5 miljoen euro uit de pot van de Zuiderzeelijn-gelden te halen. De laatste 10 miljoen moeten dan worden opgebracht door het Rijk, zo staat in het voorstel aan de gemeenteraad. Maandagavond zou dit voorstel worden besproken, maar dat ging dus niet door. Nu staat het besluit voor januari 2018 op de agenda. 

reacties (7)

 • Cj

   

  De polder is nu 75 JAAR droog dit heeft veel geld gekost . En mijn inziens en gedachten water Wat daar voor vernating gebruik Word zakt. ALTIJD naar het laagste punt dos dat moeten dan weer uitgepomt. Worden . Wat een doodzonde van het werk droog legging van dat duurder bouw GROND En Energie wat de oude polder werkers van 75jaar terug word verkwanseld lely draait zich om in zijn .graf . word nau een wakker Nu geen vernating Meer wie zal dat betalen dat WEET de bevolking wel hou der mee opppppp verbeter de polder maar op een andere Manier ONDER houd aan de dorpen en het groen een beter aan zicht gebruik Meer Bloem Bollen die zijn er genoeg inde Gazon s beter als al dat onkruid verzier de nop en verkloot hem niet

  reageer
 • Natte voeten

   

  Zonde om nog meer vernatting te willen, een enorm groot gebied zal niet meer agrarisch te bewerken zijn, uitkopen van deze boeren de enige optie en dit kost weer alles.

  reageer
 • Okkie

   

  Wat belachelijk veel geld. De gemeente heeft geen geld over om nieuwbouwwijken realiseren waar in sommige dorpen grote behoefte naar is. Maar wel een bult geld over de balk gooien voor een toeristencentrum.

  reageer
 • Burger

   

  Er is vast wel een subsidie om de boeren te compenseren. Subsidie is namelijk een gratis geld potje en super handig om projecten waar niemand op zit te wachten van de grond te krijgen. Kan iemand eens een training voor ambtenaren en gemeenteraadleden opzetten over waar subsidie vandaan komt?

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom is zo'n megalomaan plan nodig dan? Toch niet dezelfde luchtfietserij over dat als je maar genoeg belastinggeld verspilt, er dan vanzelf toeristen komen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De kuip

   

  Gooi het geld maar weer over de balk DENK NA

  reageer
 • Johan

   

  Gewoon laten zo als het is, het is nu toch ook geweldig! We gaan toch niet ruim 30 miljoen investeren voor wat Aziatische ramptoeristen? Giethoorn gaat er al aan kappot!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert