Wilde staking buschauffeurs

ALMERE • Di 19 december 2017 | 9:22 • Dinsdag 19 december 2017 | 9:22
De wilde staking die dinsdagmorgen onder buschauffeurs is uitgebroken in Almere, is volgens FNV vakbondsbestuurder Lutz Kressin ontstaan omdat de chauffeurs zich "machteloos voelen". En daarvoor zijn volgens hem vele redenen. 

Sinds Keolis begin deze maand het openbaar busvervoer in Almere overgenomen heeft van Connexxion, zouden er volgens de vakbond een aantal dingen mis zijn gegaan. Zo zitten veel vaste uitzendkrachten thuis, waarvan een aantal zonder inkomen, terwijl het door Keolis ingehuurde uitzendbureau Randstad chauffeurs uit Amersfoort naar Almere stuurt om te werken. Volgens Kressin kregen chauffeurs die hierover klaagden bij Keolis te horen dat ze daarover moesten klagen bij Randstad. 

Sanitaire stop
Ook de slechte arbeidsomstandigheden zijn reden voor de chauffeurs om zich boos te maken, aldus Kressin van FNV. Ze zouden volgens een veel te strakke planning moeten rijden en daardoor geen tijd hebben voor een kop koffie of een sanitaire stop.
Ook voelen de chauffeurs zich om verschillende redenen niet veilig in de bus. Er zijn incidenten geweest met noodknoppen die niet werken, de verkeersleiding die niet bereikbaar was en beveiligers die hun werk niet kunnen doen. 

Wilde staking
Buschauffeurs van Keolis legden dinsdagmorgen op station Almere Centrum het werk neer van 8.30-9.00 uur. Het FNV stond niet achter de wilde staking. Op 4 januari wordt er waarschijnlijk  een landelijke staking gehouden onder buschauffeurs. 

Volgens woordvoerder Jasper Plender van Keolis hebben bijna alle chauffeurs aan de werkonderbreking meegedaan. De reden voor de staking zou volgens Keolis voortkomen uit "onvrede als gevolg van de overname". 

Uit de bus gezet
Op Twitter wordt vermeld dat reizigers plompverloren uit de bus zijn gezet, op het moment dat de staking begon. Woordvoerder Plender van Keolis kon daar geen reactie op geven: "Dat is mij niet bekend, daar overvalt u mij mee." Ook de vakbondsbestuurder zegt dat hij zich dit niet kan voorstellen. [https://twitter.com/Spy_Heiloo/status/943036251875303424]
[https://twitter.com/KeolisNED/status/943031811634057216]
[https://twitter.com/henkvmaanen/status/943032028546699265]

Wat is er gebeurd #Almere #busstation

Een bericht gedeeld door Rolf (@rolfbekend) op


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel