Mogelijk minder subsidie voor windpark Westermeerwind

NOORDOOSTPOLDER
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet onderzoek naar de subsidies die  verstrekt zijn  aan de initiatiefnemers van het buitendijkse windpark Westermeerwind in het IJsselmeer bij Noordoostpolder. De initiatiefnemers  schrijven in een persbericht dat de uitgifte van aandelen en obligaties voor de inwoners van Noordoostpolder, Urk en Lemsterland daardoor wordt uitgesteld. 

Eerder op de dag was er nog goed nieuws voor potentiële investeerders. De rechtbank bepaalde in een voorlopig vonnis dat 29 boeren in Noordoostpolder het recht hebben om te participeren in het buitendijkse windpark Westermeerwind. Over de voorwaarden waarop ze kunnen investeren doet de rechtbank volgend jaar uitspraak.

Enorm rendement dankzij subsidie
In de Tweede Kamer leven vragen over het windpark en de verstrekte subsidie. Het park kreeg in 2012 92 miljoen euro aan subsidie. Deze subsidie werd verstrekt bovenop een eerdere subsidie van ongeveer een half miljard euro. In Den Haag vragen politici zich af of die subsidie wel te rijmen is met de verdiensten voor de initiatiefnemers en eventuele aandeelhouders. 

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het om een reguliere toetsing gaat. Deze controle staat los van de Kamervragen of de berichtgeving van Omroep Flevoland en het Financieele Dagblad over het enorme rendement dat  de initiatiefnemers op basis van de flinke  subsidies halen. De initiatiefnemers zijn teleurgesteld dat de participaties dit jaar niet meer uitgegeven kunnen worden.

reacties (9)

 • Henk

   

  Enige nuancering in de berichtgeving is wel nodig. Voor het totale park binnendijks en buitendijks is maximaal € 0.5 miljard als bijdrage in de stroomopbrengst te vergeven. Daar bovenop komt € 92 mlj kadersubsidie voor het buitendijkse deel. Van het park komt 75 % ten goede aan participaties en obligaties. Komt er dan ook 75 % van die subsidie ten goede aan de participanten? Of houden initiatiefnemers dat voor zich zelf? En hebben participanten ook inzicht en beslissingsbevoegdheid bij de invulling van de participaties? Dat is duidelijk afgesproken in het convenant van 2002. Initiatiefnemers en participanten zouden in gezamenlijkheid middels een windpark BV de participaties uitgeven. Dan word het ook echt een park van en voor de polder en niet een park van de polder voor de initiatiefnemers. Hier is ook een taak voor de plaatselijke politiek weggelegd.

  reageer
 • Deze subsidie. Stinkt van alle kanten zowel van onder en boven net zoals de boeren die vee hebben stinken ze niet naar zweet, dan wel naar stont rara hoe kan het de vissers en de boeren ze weten altijd het zo te draaien naar hun kant de boeren van vroeger werkten heel veel een hart naar wet zonder supsidie,en de vissers ook het zelfde .maar mag niet dat staat niet in hun dagboek . Slim en gemeen , en doordacht te werken ze willen altijd gelijk hebben er is eenboer in de nopdie heeft spinazie wel 25cm lang en witte kool wel 6 a 7 kilo zwaar En wat denk je door gedraaid op de veiling hier zit. De Nederlanders Niet op te wachten .wat een troep het is veevoer en maar jankert. in de krant nou hij gaf het aan de voetselbank wat een gulle boer he zou die troepwel smaken met heel veel en geile grond te veel bemest. Over bemest ja een boer is geen tuinder die gebeurt dat niet

  reageer
 • Jaap

   

  Boeren en vissers zijn slim en alles gaat binnen de lijntjes.

 • Wallander

   

  Waarom deze fustratie? Ik krijg niets, dus een ander mag ook niets krijgen.

 • Flevoburger

   

  Ik neem aan dat de boeren die hier zo'n bak geld mee "verdienen" niet in aanmerking komen voor andere "subsidie regeleingen" voor boeren? Want dat hebben deze boeren ( met zulke winstmarges ) niet nodig toch?

  reageer
 • Jaap

   

  Pakken wat je pakken kan!

 • Rob

   

  De grootste aandeelhouder is dus de Staat en niet de boeren, de boeren hebben zich ten onrechte rijk gerekend en het rendement zal per aandeel eerlijk verdeeld moeten worden tussen Staat en boer.

  reageer
 • de accountant

   

  Hoezo dus? De staat is helemaal geen aandeelhouder

 • Harry Klein

   

  DUURzaam? Een grove schande dat dit kan in Nederland!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Realist

   

  Zonder subsidie dus geen molens.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Dat werd vooraf al gezegd, echter wilde niemand dat horen.

 • ./\/\.

   

  Bijna 600 miljoen subsidie, en u gelooft nog dat het om het milieu ging? Op Urk werd dit vooraf al geroepen. Helaas waren de dollartekens in de ogen van de initiatiefnemers en de gemeente NOP groter dan de hersencellen.

  reageer
 • Boels

   

  500 miljoen plus 92 miljoen in 2012. Ik wel niet eens weten hoeveel dat is per geleverde kWh. De meerwinders zijn geen rovers (maken gewoon zoals vele subsidievangers gebruik van de mogelijkheid), maar als iemand ergens een blik gezond verstand tegen komt dan meteen doorsturen naar Oneconomische Zaken in Den Haag. Ik wist al eerder dat zon- en wind heel veel geld kost, maar deze bedragen ben ik niet in nachtmerries tegen gekomen.

  reageer
 • Gerard

   

  Al die boeren eerst vel tegen en nu willen ze geld beuren😂😂

  reageer
 • Jaouna

   

  Dat is tog prima, zij kunnen ook vouten maken??? Niets soms???

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert