Mogelijk minder subsidie voor windpark Westermeerwind

NOORDOOSTPOLDER • Wo 20 december 2017 | 19:26 • Woensdag 20 december 2017 | 19:26
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet onderzoek naar de subsidies die  verstrekt zijn  aan de initiatiefnemers van het buitendijkse windpark Westermeerwind in het IJsselmeer bij Noordoostpolder. De initiatiefnemers  schrijven in een persbericht dat de uitgifte van aandelen en obligaties voor de inwoners van Noordoostpolder, Urk en Lemsterland daardoor wordt uitgesteld. 

Eerder op de dag was er nog goed nieuws voor potentiële investeerders. De rechtbank bepaalde in een voorlopig vonnis dat 29 boeren in Noordoostpolder het recht hebben om te participeren in het buitendijkse windpark Westermeerwind. Over de voorwaarden waarop ze kunnen investeren doet de rechtbank volgend jaar uitspraak.

Enorm rendement dankzij subsidie
In de Tweede Kamer leven vragen over het windpark en de verstrekte subsidie. Het park kreeg in 2012 92 miljoen euro aan subsidie. Deze subsidie werd verstrekt bovenop een eerdere subsidie van ongeveer een half miljard euro. In Den Haag vragen politici zich af of die subsidie wel te rijmen is met de verdiensten voor de initiatiefnemers en eventuele aandeelhouders. 

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het om een reguliere toetsing gaat. Deze controle staat los van de Kamervragen of de berichtgeving van Omroep Flevoland en het Financieele Dagblad over het enorme rendement dat  de initiatiefnemers op basis van de flinke  subsidies halen. De initiatiefnemers zijn teleurgesteld dat de participaties dit jaar niet meer uitgegeven kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel