Vergunningaanvragen Oosterwold direct stil gelegd

ALMERE
De lopende vergunningaanvragen voor woningen in het Almeerse Oosterwold zijn direct stil gelegd. Volgens de gemeente Almere is er extra onderzoek nodig naar geluid in het gebied. Het gaat om de gevolgen die wegen in het gebied hebben op de woningen en de omgeving. 

Geluid van de wegen
Oosterwold is een woonwijk in Almere die door de bewoners zelf wordt ontwikkeld, ook de wegen leggen de bewoners zelf aan. Volgens de gemeente kan daarom niet op voorhand bekeken worden welke effecten wegen in het gebied hebben. Bij de aanvraag is niet bekend waar alle wegen worden aangelegd. 

Omdat de wijk langzamerhand meer vorm krijgt gaat de gemeente het te verwachten verkeersgeluid van de wijk in kaart brengen. Volgens een woordvoerder van de gemeente kan daardoor een vergunning misschien anders beoordeeld worden. Huizen moeten daardoor mogelijk aan andere eisen gaan voldoen.

Vertraging
De gemeente Almere kan niet zeggen hoe lang de vergunningsaanvragen stil worden gelegd. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt gehoopt om voor de kerst de bewoners meer duidelijkheid te geven.

Buurtbewoners vrezen dat hun bouwprojecten lange vertragingen gaan oplopen. Een van de bewoners gaat uit van zes weken oponthoud. 

reacties (12)

 • Hannes

   

  Wat voor mentaliteit mag men hebben om je medeburgers als azijnpissers langs de lijn te zetten; als openlijk bekend is dat een wethouder van Ruimtelijke Ordening, met een doorn in het oog loopt, om een waardevolle keus te maken; uit miljoenen projecten waar men van denkt dat ze niets met elkaar hebben te maken!! Is dat een Floriade voor maar een halfjaar; of een woonwijk op een verkeerde locatie daarna; of een verder afgebouwd Kasteel wat decennialang met velen culturele mogelijkheden, om Almere een pracht van een imago impuls te geven..!! En daarbij in de buurt een duurzame (Floriade) zelfvoorzienende woonwijk Oosterwold verder te laten bouwen..!!

  reageer
 • Alexandros des Burgus

   

  Ik snap het wel dat er op de rem wordt getrapt door de gemeente. Zij zijn immers juridisch verantwoordelijk als de bewoners het verprutsen. Er hoeft maar één nieuwe bewoner te zijn die een rechtszaak aan gaat spannen, omdat de geluidsnormen worden overgeschreven. Kun je direct gaan dokken als gemeente.

  reageer
 • John van Diepen

   

  Vaag. Alle initiatiefnemers proeven wel dat dit helemaal geen issue is. Maar kan er nog wel bij. Welkom in Ontwikkelingsland. En nee, heeft zeker niets te maken met Floriade, kasteel of andere projecten. Is gewoon een onvoorzie aspect van deze voor Nederland unieke en voor het eerst vertoonde nieuwe particuliere ontwikkelmethode onder de nieuwe omgevingswet. Stoer dat de gemeente en alle initiatiefnemers dit grote avontuur aan zijn gegaan, en komt ondanks de azijnpissers aan de zijlijn wel op z'n pootjes terecht. Vóór de kerstdagen, zo is hoop naar ik lees. Dus slechts een kleine rimpeling. Even uitademen, schouders omlaag, een gluhwijntje en amandelkoek wegwerken, en we kunnen weer verder.

  reageer
 • Freek

   

  John, dat huilen over vertraging dat zal idd allemaal wel meevallen maar je kan toch moeilijk ontkennen dat gebieden met gezamenlijk eigendom van de openbare ruimte regelmatig tot problemen en discussie en onderzoeken leid omdat later blijkt dat mensen het onderling niet eens worden zodra er later hoge onderhoudskosten moeten worden gemaakt. De gemeente heeft ook erkend dat vergaand gezamenlijk eigendom niet altijd gewenst is.

 • Anna

   

  Goed verwoord John, dit project is uniek en tot nu toe nog de enige in zijn soort. Je weet als je hierin stapt dat je tegen obstakels zult oplopen en er veel tijd, geduld en energie in gaat zitten. Initiatiefnemers worden aan het eind van deze rit hiervoor rijkelijk beloond er kunnen hier nog dromen worden waargemaakt dat nergens elders in Nederland nog mogelijk is.

 • Hannes

   

  Als wethouder Tjeerd Herrema de doorn uit zijn oog verwijderd, wat het Kasteel betreft; en zich niet verblind blijft vast klampen aan een Floriade/woonwijk op een verkeerde locatie! Dan kunnen alle debacle scenario's zoals Oosterwold; en het verder afbouwen van het Kasteelpark met alle mogelijke thema's wat men maar kan bedenken; op korte termijn worden opgelost!

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Het lijkt me verstandig dan gelijk ook de effecten van de laag overkomende vliegtuigen van airport Lelystad in de berekeningen mee te nemen.

  reageer
 • Wijngaard

   

  En de laag overvliegende vliegtuigen van Schiphol dan?

 • laat alle reacties zien
 • Michael

   

  Als ze er zelf voor verantwoordelijk zijn dan toch ook voor de gevolgen? Dus hebben ze door de keuze van een weg meer geluidbelasting dan is dat zo - anders moeten ze zelf de weg ergens anders leggen. Vrijheid is vrijheid, dan ook niet gaan ingrijpen...

  reageer
 • Barbara

   

  Bewoners zelf ook niet eerder nagedacht voordat?

  reageer
 • Hans49

   

  Almere raakt de grip kwijt.... Iedereen kon dit voorspellen, behalve de gemeente. Weer zo'n mislukt project....

  reageer
 • Wijngaard

   

  Worden Ze eindelijk wakker in Almere ?

  reageer
 • Freek

   

  slechts 1 vd de vele dingen van een waslijst met nadelen van n.m.m. veel te ver doorgeschoten zelfontwikkeling. en op dat plaatje ? 3 loodsen. Nou ja smaken verschillen zullen we maar zeggen.

  reageer
 • kees d.

   

  Het is gewoon een fiasco!

  reageer
 • Desiree

   

  Wat een nonsens. De bewoners mogen zelf de omgeving invullen. Straks is er wat fout en dan is de gemeenschap weer de gebeten hond.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert