Niet iedereen wil betalen voor sneller internet buitengebied

DRONTEN
Bewoners van het buitengebied willen wel graag sneller internet, maar een deel daarvan is niet bereid om daar voor te betalen. Dat is de uitkomst van een enquête die de provincie Flevoland heeft gehouden over traag internet in het buitengebied.

Het grootste deel van de ondervraagden (55%) geeft aan dat het internet traag is op het platteland. Dat is voor de provincie eigenlijk geen verrassing. Maar dat de ondervraagden niet happig zijn om de portemonnee te trekken voor een oplossing is opvallend: 32% geeft aan niets te willen betalen en 30% wil niet meer dan 500 euro investeren in een oplossing.

"We zien inderdaad dat de betalingsbereidheid laag is", legt gedeputeerde Michiel Rijsberman uit. "Mensen klagen wel over het internet, maar als er dan wat betaald moet worden dan zie je dat die bereidheid er niet is."

'Witte vlekken'
Daarmee wordt de provincie met een uitdaging opgezadeld. Vanwege Europese wetgeving mag de regionale overheid alleen ingrijpen in zogenoemde 'witte vlekken', waar nog geen aanbieders actief zijn. Maar door bijvoorbeeld de aanwezigheid van Greennet in Dronten mag de provincie daar niet ingrijpen in de markt.

Gedeputeerde gaat in gesprek 
De gedeputeerde wil de komende tijd het gesprek aangaan met verschillende internet-aanbieders. "Sommige aanbieders zeggen dat het internet goed werkt. Dat zal zeker zo zijn als je gewoon op de bank zit. Maar voor bijvoorbeeld een boerenbedrijf is het echt onder de maat. We moeten daar goed over gaan nadenken wat we daar aan kunnen doen."  

  

reacties (3)

 • Bram

   

  Waarom moet mn in het buitengebied meer betalen voor normake infrastructuur als snel Internet? Wegenbelasting is ook toch voor iedereen gelijk die Flevoland woont? 10 Mbps is helemaal niet zo snel maar een bijna minimum snelheid maar lang niet overal beschikbaar in buitengebied! van Flevoland. Alleen al om met de overheid te communiceren is snel Internet nodig, minimaal 10 Mbps, voor bijvoirbeeld jè omzet en andere belastingaangiftes.

  reageer
 • Michiel

   

  Volgens de norm is breedband tenminste 30 mbit/s. En niemand hoeft op zich meer te betalen voor z’n abo, maar de aansluiting is duurder omdat er veel meer gegraven moet worden per aansluiting. Honderden meters per aansluiting tegen tientallen aansluitingen per honderd meter. Maar als het je wat waard is, mag het je wat kosten, zou je zeggen...

 • kees

   

  en die glasvezel in de NOP is ook zeker niet top! Merk weinig verschil qua snelheid en storing genoeg... 1750 euro aansluitkosten richto g Solcon..Duur abonnement..Heel rap overstappen als het jaar er op zit.

  reageer
 • Desiree

   

  Dat zal wel aan uw eigen spullen liggen. Bij de installatie is de snelheid getest en die is conform specificatie. De laagste glasvezelsnelheid is vele malen hoger dan de ADSL op het platteland. Via satelliet kun je eventueel 20mpbs download krijgen. Nog maar een kwart van standaard internet.

 • De ingenieur

   

  Hoezo zou er op de bank minder bandbreedte nodig zijn dan voor een bedrijfstoepassing??? Het is mij ook opgevallen dat men makkelijk klaagt maar vooral ook liever niets doet. Zoals bij de boerenlandbouwwinkel waar de PIN ontzettend langzaam is. Ik vertelde dat men makkelijk via de satelliet of via Greenet zou kunnen werken. Maar het moet voor een stuiver via de telefoon die in de stad voor velen al niet goed genoeg is. In de NOP is trouwens wel glasvezel in aanleg. Ook met hangen en wurgen, velen denken daar later goedkoop te kunnen aansluiten en de buren eerst de bulk te laten betalen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert