CNV: Grote onzekerheid onder vissorteerders

URK
Een groot deel van de 150 vissorteerders op Urk is werkloos of dreigt dat te worden. Dat zegt vakbond CNV, die bestuurders en aandeelhouders van Visveiling Urk oproept om actie te ondernemen.

Veel van de vissorteerders zijn hun baan al kwijt of dreigen die per 1 januari 2018 te verliezen. Anderen zien zich volgens het CNV genoodzaakt een contract te tekenen met bijzonder slechte arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe constructie
De visafslag brengt de sorteerders vanaf 2018 onder bij een stichting. Ze krijgen dan ook een nieuw 0-urencontract aangeboden. Hierdoor hoeft de afslag hen niet meer te betalen als ze die week niet worden ingeroosterd. Door de maatregel hebben veel sorteerders al hun heil elders gezocht, omdat zij geen toekomst meer zien binnen de veiling.

Hoop
Het CNV heeft sinds augustus meerdere pogingen gedaan om met de directeur afspraken over goede arbeidsvoorwaarden te maken, maar zonder resultaat. Het CNV heeft nu de hoop gevestigd op aandeelhouders en bestuurders van de Visveiling Urk. Zij worden opgeroepen om op te komen voor de belangen van de sorteerders.

Het sorteerwerk is volgens het CNV het vliegwiel van de Urker economie. De sorteerders verdienen dan ook een passende beloning voor hun harde werk.

reacties (5)

 • Luppien

   

  TV dicteert alles. Nog erger is dat het bestuur helemaal geen grip op die man heeft en niet onafhankelijk bestuurd. TV is naast directeur ook gewoon onderdeel van het bestuur door als secretaris op te treden. En de visserman zal uiteindelijk het gelag van kwaliteitsverlies moeten betalen. Alleen zullen ze het nooit doorkrijgen.

  reageer
 • Typisch??

   

  Deze visafslag draait zich zelf de nek om,juist het moraal van deze directie en mede-eigenaren hebben hun glans en imago verspeelt.Het sociale hart van de echte Urkers wordt te grabbel gedragen,juist door de hebberigheid van een klein aantal mensen.

  reageer
 • Desiree Doorzon

   

  Het zou toch logisch zijn de vis te verwerken daar waar ze aan land komt. Dit gezeul door Europa om de vis maar op Urk te krijgen kan geen stand houden.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Welk gezeul door Europa? Hooguit vanuit Harlingen en Den Helder. De vis wordt na het sorteren in de afslag in Urker bedrijven verwerkt. Ik ben benieuwd hoe u dat anders zou willen laten gaan?

 • Desiree

   

  Het zou toch logisch zijn de vis te verwerken daar waar ze aan land komt. Dit gezeul door Europa om de vis maar op Urk te krijgen kan geen stand houden.

  reageer
 • Jur

   

  De vis die deze mensen sorteren wordt in Harlingen/IJmuiden/Delfzijl etc. aan land gebracht. Dat gezeul door Europa valt dus wel mee.

 • Flevoburger

   

  Kijk, als het nu heel slecht ging in deze branche..... Helaas zien werkgevers alleen maar de winst op korte termijn. Met zo'n 0 urencontract zal er een flink stuk binding/motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel van de mensen op de werkvloer verdwijnen. Ben benieuwd wie hier aan het einde van de rit het meeste verlies lijdt.....

  reageer
 • Urker.

   

  Dat is nu net het probleem, juist omdat het zo goed gaat, ligt hoogmoed, hebzucht en machtswellust op de loer. Waren bepaalde mensen maar lekker in hun eigen toko in Harlingen gebleven en was het lumineuze fusieplan maar nooit bedacht...... Ideeën voor een gigantisch machtsimperium zullen deze mensen vroeg of laat de kop gaan kosten. Maar goed sommige dingen kunnen niet meer teruggedraaid worden. De sorteerders die na 1 januari in dienst gaan van de stichting ISLA, mogen blij zijn als ze opgeroepen worden. Want een nul uren contract als oproepkracht geeft je geen seconde werk garantie.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert