Eerste monumenten van de stad op Werkeiland

LELYSTAD
Op het Werkeiland in Lelystad-Haven zijn de eerste gemeentelijke monumenten aangewezen. Het gaat om de woningen van het zogeheten ‘stenen kamp’, de houten woningen aan de sluis, het sluizencomplex met het gemaal Wortman en de dienstwoningen ten noordoosten van het gemaal.

Ook enkele delen van het terrein vallen hieronder. Voor enkele delen die nog niet als monumenten worden aangewezen, wordt nog nader onderzoek gedaan. De panden die gebouwd zijn na 1967 zijn buiten beschouwing gelaten; die zijn nog te jong. 

Lelystad had nog geen gemeentelijke monumenten. De provinciehoofdstad bestaat dit jaar 50 jaar. Dit was aanleiding voor de gemeente om de eerste monumenten aan te wijzen.

reacties (3)

 • Jond

   

  Prachtig stukje Lelystad. Alleen wel doodzonde dat de gemeente daar zo'n afschuwelijk lelijk reclamedoek voor promotie van Lelystad heeft neergezet.

  reageer
 • Dick

   

  D'r zijn al twee blokken van de houten woningen afgebroken. Hoezo monument. Als de Gemeente Lelystad echt Lelystad-Haven monumentaal wil houden moeten ze juist die huizen weer herbouwen. Maar dan moet ook het oude pleintje met garages en het dorpshuis weer hersteld worden.

  reageer
 • Haven

   

  Helemaal juist. Denk ook aan de Catine, postkantoor, huisartsen post, schooltje, herdenkingssteen van Lely die geschonken is door het Amsterdams Lycheum, e.d.

 • Haven

   

  Heel mooi. Eindelijk monumenten op Lelystad-Haven. Hier bij kan je zien dat Lelystad officieel 65 jaar bestaat. Ken uw geschiedenis.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert