"Serieuzer beleid nodig voor oplaadpalen"

ALMERE
De gemeente Almere moet een serieuzer beleid gaan voeren voor het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto’s, anders dreigt er een wildgroei en een reeks burenconflicten. Dat zei buurtbewoner Luuk Wegman donderdag bij de Raad van State tijdens een rechtszaak over de plak van een paal aan de Buitenhof in Haven. 

Privépaal van de gemeente
Wegman vocht bij de Raad van State het gemeentebesluit aan om een oplaadpaal pal voor de woning van een eigenaar van een elektrische auto te plaatsen. "Van alle plekken in de buurt is dat de slechtste plek die de gemeente had kunnen kiezen. De paal en het bord staan helemaal aan het eind van een doodlopende straat. Eigenlijk is het nu een privéparkeerplaats van de eigenaar van de auto geworden", aldus Wegman.

"Geen andere optie"
De gemeente Almere zei tijdens de zitting dat de gemeente drie alternatieven heeft bekeken aan de Buitenhof, en dat alleen deze overbleef. "Op die andere plekken stond de paal te ver van de woning van de eigenaar van de auto. Bovendien moet er een wervend effect van de paal uitgaan zodat iedereen met een elektrische auto er gebruik van kan maken", zei de gemeentewoordvoerder.

Die laatste opmerking wekte niet alleen verbazing bij Wegman, maar ook bij de Raad van State. De laadpaal staat namelijk helemaal achterin de buurt, tegen een fietspad aan. Bovendien laat de eigenaar zijn elektrische auto vaak dagen achtereen op die algemene oplaadplaats staan, wat helemaal niet mag. Volgens de regels moet een auto na vijf uur opladen worden weggehaald. De gemeentewoordvoerder zei dat handhaving van die regel erg lastig is. "We kunnen moeilijk om drie uur ’s nachts aanbellen en meneer vragen om zijn auto weg te halen." 
 
Vloekende taxichauffeur
Wegman vindt dat een reden te meer om de oplaadpaal en -plaats daar weg te halen en aan het begin van de wijk tegenover de Voorstraat aan te leggen. "Dan kan iedereen met een elektrische auto er gebruik van maken en niet alleen die ene eigenaar van de elektrische auto. Anders komen er conflicten, zoals een taxichauffeur die een paar maanden geleden de hele buurt wakker vloekte omdat hij zijn auto niet kon opladen. En wat als er straks meer Buitenhofbewoners elektrische auto’s krijgen en ook hun auto willen opladen?"
De gemeentewoordvoerders wisten het ook niet. Zij merkten slechts op dat iedereen nu eenmaal graag zijn auto dicht bij huis parkeert en dat de eigenaar van een elektrische auto niet meer dan 200 meter naar de dichtstbijzijnde paal mag lopen.

De rechters benadrukten dat de Raad van State zelf geen andere plek voor een oplaadpaal kan aanwijzen. Hoogstens kan de Raad de gemeente opdragen nog eens goed naar de andere locaties te kijken.

Binnen enkele weken volgt de uitspraak. 

reacties (5)

 • Frenk

   

  Man man man wat een gedoe om niks. Ik heb een ev en maak gebruik van een gemeente paal, ik sta er vaak maar als iemand anders er wil opladen geen probleem visiti kaartje onder de vooruit kan iedereen me appen of bellen en dan komt alles goed. Dit is nu puur zo’n voorbeeld waarbij mensen eerst weer eens met elkaar gaan communiceren. De enige die hier niet normaal is is die taxichauffeur, die midden in de nacht gaat staan toeteren. Zoek dan even een ander paal.

  reageer
 • Ton

   

  Zorg eerst eens dat de nieuwboyw woningen binnen een redlijk termijn worden aangesloten op nuts ( en redelijk is dan geen 18 weken)

  reageer
 • Boels

   

  In woonwijken zou je die palen niet willen, dat wordt ruzie. Iedere bezitter van een EV moet zelfs maar zorgen voor een aansluiting: kabeltje vanuit de auto via het wc-raampje naar de meterkast. Maar het kan ook degelijker.

  reageer
 • RR

   

  Blijft toch een raar fenomeen; ambtenaren (vooral in Almere) die een beslissing nemen en die niet kunnen onderbouwen / motiveren.

  reageer
 • Almere 1977

   

  Je voelt de spanning!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert