Motie vertraging vliegveld verworpen

LELYSTAD
De Tweede Kamer heeft donderdagavond met 79 tegen en 70 stemmen voor een motie van de SP verworpen, die het kabinet oproept Lelystad Airport niet eerder te openen dan na herindeling van het luchtruim.

Over de motie werd hoofdelijk gestemd. De vier regeringsfracties VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden al vooraf duidelijk gemaakt niet met de SP mee te gaan. D66 en ChristenUnie zeiden dinsdag tijdens het Kamerdebat dat zij eerst willen zien of alle fouten in de milieu-onderzoeken in maart juist gecorrigeerd, voordat zij besluiten over uitstel. Ook DENK stemde tegen de motie.

In de kou
Indiener SP-Kamerlid Cem Lacin verweet de coalitie op Twitter dat die de actiegroepen in de kou laat staan en dat D66 een oproep van het eigen partijcongres negeert. De actiegroepen zelf zijn ook teleurgesteld dat er niet naar hun zorgen is geluisterd.Andere moties wel aangenomen
De Kamer stemde wel voor een motie van GroenLinks om de Commissie voor de Milieu Effectrapportage advies te vragen over de eindsituatie van Lelystad Airport bij 45.000 vliegbewegingen. GroenLinks betwijfelt of dat nu al kan, omdat de vliegroutes nog niet definitief zijn vastgesteld.

Ook een motie van CDA en VVD is aangenomen, die het kabinet oproept met de betrokken provincies afspraken te maken hoe de overlast van het vliegverkeer kan worden geminimaliseerd.

Geen onderzoek vogels
Een motie van de oppositie om nieuw onderzoek te doen naar de risico’s van vogels rond het vliegveld werd verworpen. 


 

reacties (21)

 • De ingenieur

   

  Wanneer het vliegveld klaar is gaat het open zodat de bestaande luchtvaart kan terugkeren. Ze snel mogelijk moet dan het extra verkeer komen. Het is van de zotte die miljoeneninvestering werkeloos te laten vanwege een stempel op een verkeersplan.

  reageer
 • Pim

   

  Het publieke leven gaat niet zonder verspilling. Maak je niet zo druk over het aanwenden van de miljoeneninvestering. Inmiddels wordt daar jaren achtereen in voorzien. Menig landelijke bestuurder kan nu eenmaal niet zonder een speeltje. En speeltjes kosten geld. Vanuit de aanloop zijn parallellen te trekken met o.m. grootschalige projecten, waaronder de HSL, en de kwesties René Diekstra en Margriet Sitskoorn. Journalisten en een handjevol bewoners deden en doen het controlerende werk van betrokken publiekbestuurlijke personen, het wetenschappelijk vooronderzoek is en blijft in handen van een te beperkte en afhankelijke groep.

 • R43

   

  Tja, Schiphol lobby is krachtig en de democratie heeft gesproken niets meer aan te doen. Bij een welverdiende vakanties is een vliegtuig essentieel en jan modaal wil ook meerdere keren naar een all inclusive hotel aan de Costa omdat het kan en de buren het ook doen. Alle klimaatdoelen ten spijt, binnen 10 a 15 jaar is de grootste vervuiler en CO2 producent het vliegverkeer. Dus fijn met z'n allen flink aan de bak met het klein bier, want het vliegen voor een paar tientjes voor een vakantie is immers een recht! We willen niet en kunnen niet een offer brengen om het voor onze kinderen ook nog leuk en leefbaar te houden, want IK heb immers recht op vakantie?! Hoop dat de natuur na het uitsterven der mensheid iets beters kan verzinnen ter vervanging. Op naar de opening van dit vliegveld, heerlijk genieten van de vakantie IK kan het immers nog!!

  reageer
 • ed

   

  LELYstad Leeft en Bouwt aan zijn Toekomst !

  reageer
 • Voorjaar 2018

   

  Motie kwam nu nog te vroeg. D 66 en Cu nemen het besluit pas in voorjaar 2018 en willen ze nu nog niet vastleggen. Wordt leuk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Goed bezig! Kom maar op met dat vliegveld. Die klagers hou je toch. Als het dit vliegveld niet was klaagden ze wel ergens anders over.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Al de voorstanders weten niet waar ze het over hebben, ja knikkers puresang. De leugen regeert door leugen en bedrog. Die luchthaven zal er linksom of rechtsom komen en geen middel wordt geschuwd.

  reageer
 • Ron

   

  En terecht! Open met dat vliegveld!

 • Hannes

   

  De helft met wat meer water bij de wijn; wordt het allemaal zo wrang! "Tussen voor en tegen naar wat de uitbreiding betreft; blijft er altijd nog een realiteit wat niet bijvoorbaat is te overzien!!"

  reageer
 • hans.

   

  De Tweede kamer beslist: de korte weg om toch de procedures rondom de MER te volgen. Er is nu iets meer duidelijkheid. Of de minister de door haar en de regering toegezegde streefdatum gaat halen, is de vraag. Zeker nu er nog meer overleg komt om de geluidsoverlast in Overijssel en Gelderland te beperken, een derde bedrijf om de aangepastte MER extra te controleren, enz. Een mooi stukje politiek...

  reageer
 • Hannes

   

  Een coalitie ontstaat door gezwalk van de realiteit; denkende hun verantwoordelijkheid te nemen; Maar waar het allemaal omgaat met al dat politieke gezwalk, om de juiste beslissingen te nemen! En zo te zien gebeurd dat niet in een maatschappelijkedemocratie, met een bepaalde publiciteit!!

 • Bas

   

  Lachwekkend. Sommige mensen blijven zich maar voor de gek houden.

 • Harry Klein

   

  3:0 in een week tijd! GOED NIEUWS!

  reageer
 • Boels

   

  SP: actiegroepen in de kou? De SP heeft kennelijk nog steeds niet door dat we leven in een parlementaire democratie. Bovendien heb je een actiegroep van voorstanders en een actiegroep van tegenstanders. In de industrie zijn familiebedrijven zeer succesvol, in de politiek niet.

  reageer
 • Ron

   

  Met actiegroepen bedoeld de SP kennelijk de tegenstanders... gelukkig ook actiegroepen van voorstanders... niet in de kou! Open met dat vliegveld .. tegenstanders hebben hun zegje gezegd... voorstanders ook... laatste groep heeft beste argumenten en dus slaat de wijzer naar die kant uit. Democratischer kan niet toch? En nu open dat vliegveld en de regionale economie laten bloeien!

 • kees d.

   

  Toestellen van het afgebeeld toestel vliegen al jaren op Lelystad Airport en vliegen zelfs laag aan over Biddinghuizen. Heb ik nog nooit iemand over gehoord.

  reageer
 • Bert

   

  Goed dat deze beslissing is genomen de geplande datum moet gehandhaafd blijven. Er is lang genoeg gepraat, na de opening kunnen altijd nog wijzigen plaats vinden.

  reageer
 • wijnschenk

   

  we zullen zien..... heb dit al eerder gehoord .

  reageer
 • Willem

   

  Nooit zal ik vliegen vanaf Lelystad en als ikdat wel voor iedere Flevolander 1000 euro

  reageer
 • Maria

   

  Fantastisch, prima besluit. Nu doorpakken!!

  reageer
 • Maartje

   

  Goed nieuws. En over die Lacin, die komt nog bedrogen uit, lijmen en slijmen en op het gevoel werken de bijbelbelters, maar die gaan toch niet voor hem kiezen.

  reageer
 • Bas

   

  Gelukkig! Op naar zo snel mogelijk open!

  reageer
 • Boels

   

  Maart 2019

 • Marcel Burger

   

  Super goed besluit! En nu verder bouwen. Onze stad gaat enorme positieve veranderingen doormaken.

  reageer
 • Matja

   

  Een mooie “ slag” voor het deel van de burgers dat niet tegen zijn!

  reageer
 • HH

   

  Welke kamerleden hebben nog meer tegen de vertraging voor Lelystad Airport gestemd? 79 leden is meer dan de coalitiepartijen VVD-CDA-D66-CU.

  reageer
 • geenvliegroutesbhz.nl

   

  De mannen van DENK hebben ook tegen vertraging Lelystad Airport gestemd. DENK was niet bij de voorgaande debatten (FvD trouwens ook niet).

 • geenvliegroutesbhz.nl

   

  De mannen van DENK hebben ook tegen vertraging Lelystad Airport gestemd. DENK was niet bij de voorgaande debatten (FvD trouwens ook niet).

 • HH

   

  Al teruggevonden: DENK is - zoals verwacht - ook duidelijk voorstander van Lelystad Airport. Vraag is nu nog wie het afwezige kamerlid was. Toevallig Sharon Dijksma? Of heeft zij echt tegen haar eigen inbreng als staatssecretaris gestemd?

 • jan

   

  geweldig. zo blij mee!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert