Almere in top 3 grootse risico op woninginbraak

FLEVOLAND
Almere staat in de top 3 van gemeenten waar het risico op woninginbraak het grootst is. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. 

Naast Almere staan Eindhoven en Breda in de top 3. In deze gemeenten zijn meer dan negen claims per 1000 huishoudens. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.


Stijging
Landelijk gezien kwamen er vorig jaar 64.000 meldingen van inbraak binnen. Dat is vijf procent meer dan het jaar ervoor. Het is voor het eerst in jaren dat er een stijging van inbraken is te zien. Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben mensen meer dure spullen in huis door de aantrekkende economie.

Feestdagen
Vooral deze periode, rond kerst en Oud en Nieuw, is de kans op een inbraak groot. Krijgen verzekeraars per dag gemiddeld 175 inbraakclaims binnen, rond de feestdagen ligt dat aantal op 350.

Donkere dagen offensief 
Dat verhoogde risico is ook bekend bij de politie Almere, die daarom het 'Donkere Dagen Offensief' is gestart. Zo werd donderdagavond een grootscheepse controle gehouden in de hoop inbrekers op te pakken.

reacties (19)

 • Pzaal

   

  De ene week is het veiliger dan ooit en de andere week is het gevaarlijker dan ooit. Wie gelooft wie nog?

  reageer
 • Karel

   

  Ga er maar van uit dat er steeds meer proletarisch wordt gewinkeld, wel of niet met een overval, wel of niet met geweld. Iemand thuis van zijn spulletjes beroven is ook een vorm van proletarisch winkelen. Deze criminelen hebben geen idee wat ze aanrichten. Normen en waarden vervagen steeds meer, en gehandhaafd wordt er nauwelijks of de capaciteit (lees: geld) ontbreekt. En daarom kan iedereen lekker zijn gang blijven gaan. Kijk maar hoe het in Almere gaat.

 • ./\/\.

   

  We blijven ondertussen gewoon roepen dat het meevalt hoor in Almere. Je moet alleen savonds bepaalde fietspaden ontwijken, smorgens niet gek opkijken als je lades omgekeerd zijn en over een paar jaar je WOZ verdubbeld is ivm de plannen van de gemeente. Verder is het er prima wonen.

  reageer
 • Mark

   

  Zijn we in Almere toch nog ergens goed in. Komt Door die softe rechters die veeg straffen uitdelen.

  reageer
 • Martin

   

  "Grootse" risico? Groots is het zeker als je in de top 3 belandt.

  reageer
 • grondstof

   

  Er zit wel een verband in als ik de kaart bekijk. Je zou een denkbeeldige lijn kunnen trekken van noord naar zuid en van oost naar west waarbinnen zich die inbraken zich voornamelijk voordoen. De zuidwestelijke en de noordoostelijke provincies vallen er duidelijk buiten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • M. Janssen

   

  Dit is natuurlijk de schuld van de Flopriade, die inbrekers denken natuurlijk als de mensen daar zover geld voor over hebben ze binnen ook wel wat aardige spullen liggen

  reageer
 • Erik

   

  Als ik in mijn buurtje loop, zie ik verl sloten die met een trekker zijn te lichten. Mensen, vooral nu u dit weet, investeer die 70 euro voor 5 sleutels en 2 nieuwe cilinders!

  reageer
 • Dirk

   

  kerntrek beslag aanbrengen kunnen ze je cilinder er niet meer uit slopen. deurtje op slot raampjes dicht lampje aan .

 • Stephan

   

  Overigens blijkt uit het kaartje dat er nog meer zogenaamde afvoerputjes zijn, te weten in het zo liefelijke Brabant en Limburg. Daar hoor ik de azijnpissers die steeds afgeven op Almere niet over.

  reageer
 • Karel

   

  Waarom zouden we ons over andere plaatsen druk maken als we meer dan genoeg hebben aan onze eigen woonplaats waar de problemen maar niet worden opgelost. Of moeten we heel Nederland op onze rug dragen?

 • lexxie

   

  Droom maar lekker verder, ondertussen loopt je linkse kerk nog meer leeg,mensen zijn het softe beleid zat

 • Stephan

   

  Reacties als die van Lexxie had ik al verwacht maar die is nergens op gebaseerd. Ook ik ken de feiten niet maar wie zegt dat de meeste inbrekers uit Almere komen? Het zijn niet zelden landelijk opererende figuren die hier hun slag slaan. Weet niet waar u woont maar ge eens buiten kijken en je zult zien dat je nagenoeg niemand zult tegenkomen. Dan heeft een inbraak niets met het zogenaamde afvoerputje van doen.

  reageer
 • michael

   

  het heeft ook te maken met luiheid van de Almeerders, men gaat pas zijn of haar huis beter beveiligen na een inbraak maar ervoor is handiger. Als je door de wijken gaat hoeveel er ladders in de achtertuinen hebben staan of ramen open enz....

  reageer
 • Karel

   

  Volgens mij is de basis nog steeds dat je met je fikken van andermans spullen moet afblijven. Extra beveiligen kan helpen maar is aan de andere kant een schijnveiligheid. Het boevengilde verzint er wel weer iets op of zoekt andere slachtoffers. Een eindeloos verhaal.

 • Rob

   

  Er gaat werkelijk niks boven Almere, je wordt al bedroefd als je er doorkomt.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Omdat er meer waardvolle spullen huis zijn? Nog even en dan krijg je als bewoner zelf de schuld. Zo van "tja had je maar geen nieuwe tv moeten kopen... " Volgens mij zijn er 2 oorzaken: Verandering van maatschappelijke mentaliteit , normen/waarden en daarbij een rechtspraak die het beeld geeft dat bij een eventuele veroordeling de dader(s) er met een lachwekkende straf mee wegkomen.

  reageer
 • pieter de oude

   

  In Amsterdam wordt het een stuk minder, ra ra hoe kan dit.?????

  reageer
 • Jules Deelder

   

  De verzekering wekt de schade

  reageer
 • Karel

   

  Ja, zo zullen de meeste inbrekers wel alles goedpraten. Schadedekking, lekker belangrijk, voor zover je de waarde al terugkrijgt. Het is vooral een pleistertje op de wonde wanneer een stelletje onverlaten in je privéspullen hebben lopen grazen, en misschien wel je meest dierbare spullen hebben gejat. En dat alles in jouw eigen persoonlijke en vertrouwde omgeving.

 • Lexxie

   

  Het afvoerputje van Nederland alles mislukt daar ,met aan het hoofd een wegkijken de d66 er pur sang. Deze stad is verloren.

  reageer
 • Paul

   

  Alles mislukt daar? Het lijkt er op dat je niet in Almere woont. Kom eens kijken en zie wat hier is gerealiseerd in nauwelijks 40 jaar. Mocht je wel inwoner zijn dan moet je je diep schamen om dit soort uitspraken te doen. Gauw verhuizen en plaats maken voor mensen die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van deze prachtige stad .

 • Stephan

   

  Jos, nu even geen appels met peren vergelijken. Toen had men het over de totale criminaliteit en die is gedaald (veel minder straatovervallen bijvoorbeeld). Dat Almere hoog scoort verbaasd mij niet: je ziet in de woonwijken zowel overdag als s'nachts geen kip op straat en hebben inbrekers vaak vrij spel. Wat mij ook bevreemd is dat het in nieuwbouwwoningen niet verplicht is om aan het hoogst mogelijke veiligheidskeurmerk te voldoen. Last but not least: wij hebben deze week een poging gedaan om digitaal aangifte te doen op de site van de politie. Dat is een drama en is tot nu toe nog niet gelukt. Het wachten is op een brief van een code. Het wordt de burger wel erg ontmoedigt om digitaal aangifte te doen.

  reageer
 • Karel

   

  Volgens mij gaat het er niet om dat mensen meer waardevolle spullen in huis hebben (wat een onzinnige reactie van de verzekeraars), maar dat beveiliging op andere fronten degelijker is geworden (denk aan banken, overheidsgebouwen, etc). Daarom worden er steeds meer winkels overvallen en particuliere woningen. Als we dat allemaal goed zouden beveiligen, verzint het inbrekersgilde wel weer wat anders. Het is altijd achter de feiten aanlopen.

  reageer
 • Jan

   

  Hebben we als Almere toch nog een soort van koppositie.

  reageer
 • Jos

   

  En een paar maanden geleden ging het nog zo goed? Dachten we dat dit kwam omdat er minder aangifte werd gedaan.

  reageer
 • Flevoburger

   

  ach, maak je geen zorgen in maart zullen de cijfers ineens veel lager zijn: Verkiezingstijd!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert