Eerste levende brug van bomen

ALMERE
Op het Floriadeterrein groeit de eerste levende brug van Nederland. De brug is gemaakt van 15 metasequoia bomen die met hun wortels in een heuveltje groeien. 

Het is een organische brug die blijft groeien en waar bijvoorbeeld ook twijgjes in zullen komen. Ook de reling van de brug is gemaakt van de bomen.

Doordat de komende jaren de takken gaan vervlechten wordt de brug steeds steviger. Omdat het een organisch proces is, is nog niet zeker of de brug stevig genoeg wordt om grote hoeveelheden mensen te dragen. Boomkwekerij Ebben heeft de bomen geschonken en zal in de gaten blijven houden of de bomen goed groeien of verstevigd moeten worden.

reacties (10)

 • Jazeker

   

  Is dit een symbool om te laten zien dat de natuur over zich heen laat lopen? Respecteer de natuur a.u.b. Misschien weer een nieuwe beetje dom actie. Ben benieuwd naar de reden om dit zo te doen. Tot die tijd maar even niet boos worden. Maar raar is het wel. 30000 gezonde bomen kappen en een broedgebied verstoren om vervolgens dit de doen.

  reageer
 • Karel

   

  Ooit neemt deze zelfde natuur wraak op wat wij haar aandoen, wat wij om zeep helpen. De honden lusten er hier in Almere geen brood van en Herrema blijft maar doordrammen. Zelf zullen we de omkering van de natuur niet meer meemaken, maar wel onze kinderen en kleinkinderen.

 • Jan

   

  Weer zon koekoek project. Moet niet gekker worden.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat lijken mij exoten. Is het zomaar toegestaan om vreemde plant en boomsoorten in de vrije natuur te poten?

  reageer
 • Boels

   

  Ik zou pijnbomen gebruikt hebben; die kunnen er tegen.

  reageer
 • Ron h

   

  Gelukkig iets leuks. Of het zal slagen ach dat lijkt me niet zo super relevant . Dat lost zich tzt vast wel op.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevo

   

  Een leuk project. Ik hou van dit soort dingen. Hoop dat het er lang blijft liggen.

  reageer
 • Jazeker

   

  We gaan 30000 bomen kappen en er dan een paar terug planten op een manier die wellicht niet gaat werken voor het doel? Bomen moeten in het bos en staan rechtop. Dat is natuur. Laat de natuur natuur zijn. We verpesten al genoeg met zijn allen.

  reageer
 • Johanvdk

   

  Hou toch op met maar wat roepen. 30 000 bomen? Je hebt het misschien over die bomen die voor de A6 moeten wijken. Hou je bij de feiten. Als je het niet weet vraag dan om informatie. Elke boom die gekapt voor de A6 wordt gecompenseerd. En op het Floriade terrein moeten wat bomen weg ja, maar er komen er meer terug en mooier.

 • Hanna

   

  Het ziet er prachtig uit. Onderzoek wijst uit dat als mensen meer in de natuur zij ze gelukkiger zijn. Hoop dat genieten van byzondere natuur uitingen de geest van mensen wat doet ontspannen. Ik ben benieuwd hoe dat wordt!

  reageer
 • Boels

   

  Een horizontaal groeiende boom heeft niets met de natuur te maken. Misschien dat de natuurkrachten er een klapbrug van maken. Ik wordt van dit soort fratsen niet gelukkiger. Bestaat er een bomenbevrijdingsfront?

 • Merreha

   

  Je hebt helemaal gelijk. Van natuur wordt je gelukkig. Maar in het experimentele gedoe van de Flopriade kan ik geen enkel stukje natuur ontdekken. Dit geldt niet alleen voor de Flopriade maar voor geheel Almere. Bos wordt massaal gekapt zonder enige noemenswaardige herplant.

 • Karel

   

  Ik zie hier geen natuur, behalve dan een nepnatuur door Flopriade-gekkies die van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen. Voor deze "levende" (nog zo'n nepnaam) brug is echte natuur (lees: groeiende bomen) gekapt. Flopriade is natuurlijk geen natuur, dat is een voorbedachte stenen woonwijk met wat nepgroen, voorzien van een gigantisch hoog kostenplaatje, dat Almere nog eens de kop gaat kosten.

 • peter van den bemt

   

  Het is dan wel heel jammer, Anna, dat er van de natuur op de Floriadeplek zo weinig is overgebleven en dat er vooral woningen en bedrijfsgebouwen komen.

 • Barbara

   

  Overal kan je geld aan uitgeven. In de natuur krijg je van alles cadeau!

 • peter van den bemt

   

  Zo. Toe maar. Een ontwikkeling die met plantengroei te maken heeft. Het moet niet gekker worden in onze Floriadewijk. Het is niet zeker of de brug stevig genoeg wordt om grote hoeveelheden mensen te dragen. Ik vind et idee leuk, maar functioneel staat het echt symbool voor de Floriade: het is niet zeker of het allemaal wel lukt. Maakt niet uit. We blijven er gewoon geld in pompen.

  reageer
 • Sander

   

  Ja mooi, bomen neerhalen/gebruiken voor een nutteloos statusprojectje. De reclame's van Almere op TV, en nota bene op reclameborden in het centrum van onze provinciehoofdstad zijn al erg genoeg. Dat doet al genoeg stof opwaaien hoor, geloof me.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert