Einde aan cashbetalingen in stadsbussen

LELYSTAD

Reizigers in de Lelystadse stadsbussen kunnen vanaf volgende week niet meer cash bij de chauffeur afrekenen. Als je een kaartje wilt kopen moet je voortaan pinnen.

Vervoerder Arriva heeft de bussen begin deze maand van pinautomaten voorzien. Tot dan kon alleen cash worden betaald, maar per 1 januari is dat niet meer mogelijk.

Niet alleen in Lelystad gaat het ov van cash naar pin, ook in andere plaatsen wordt omgeschakeld of gebeurt dat binnenkort.

Geen geld meer in de bussen
Aanleiding is geweld in het openbaar vervoer, waarbij overvallers het voorzien hebben op het geld dat de chauffeurs bij zich hebben. Vervoersbedrijven willen daarom dat er niets meer te halen valt.

Voor de meeste reizigers zal er niets veranderen omdat nog maar een hele kleine minderheid afzonderlijke kaartjes koopt. Veel passagiers hebben een abonnement en checken in met hun ov-chipkaart. Ook incidentele reizigers hebben meestal een pas.

Voor passagiers die niet kunnen of willen pinnen, komen er twee verkooppunten, in het Lelycentre en in de Botter.

Nog wel cash in de streekbussen
Ook de Flevolandse streekbussen worden binnenkort cashless. Maar vervoerder OV Regio Ijsselmond heeft nog geen toestemming van de provincie om cash-betalingen helemaal af te schaffen. Reden is dat er nog niet genoeg plekken zijn waar je ouderwets kunt betalen. De streekbussen hebben al wel een pinapparaat.

In Almere kun je sinds kort alleen nog maar pinnen. Toen Keolis op 10 december de nieuwe vervoerder werd, verdween het geld uit de bussen.
 

reacties (4)

 • Prima

   

  Goed initiatief. Minder contant = minder wachten en geld bij de chauffeur. Ben een beetje klaar met die spookverhalen.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Alleen om zwart geld te lozen is contant betalen nog interessant.

 • Poe

   

  Enige aparte vind ik dat je dan niet op het station een mogelijkheid biedt om met cash een kaartje te kopen maar in de Botter..

  reageer
 • Pieter

   

  Als scholier/student/dienstplichtig militair veel met bus en trein gereisd. Ik zou niet meer weten hoe je dat nu moet doen. Heb je een ov kaart nodig? Kun je nog gewoon een dagretourtje kopen? En moet je dan ook in- en uitchecken? Kun je nog gewoon een perron oplopen om mensen af te halen of weg te brengen? Het openbaar vervoer is voor mij een wereldvreemde omgeving geworden. En als je mensen een bus of trein wilt in krijgen, dan lijkt het me handig als maatschappijen om aandacht aan toegankelijkheid te besteden.

  reageer
 • Poe

   

  Google het eens..ov chip kan je aanschaffen en zolang daar genoeg geld op staat kan je reizen wat je wil.

 • pieter de oude

   

  Provinciebestuurders laten hier hun besluiteloosheid en onmacht weer zien, kenmerkend, zeker voor Flevoland onzinnige bestuurslaag, ook de N 50 is een goed voorbeeld.

  reageer
 • HH

   

  Je, mee eens. De twee gemeenten weten dit duidelijk beter te regelen dan de provincie. Allemaal een veilig openbaar vervoer toegewenst in 2018!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert