Inbrekers richten ravage aan in kerk

RUTTEN
Inbrekers hebben tijdens de kerstnacht een ravage aangericht in de rooms-katholieke Servatiuskerk in Rutten. Naar aanleiding van de inbraak gaat de politie extra surveilleren bij andere kerken in de gemeente Noordoostpolder.

Volgens pastoor Victor Maagd werd de inbraak in Rutten maandagochtend, kort voor de aanvang van de mis ontdekt. Kasten in de kerk waren doorzocht, het zogenoemde tabernakel was van de muur getrokken en collectezakken met de opbrengst van de dienst op kerstavond waren verdwenen. Ook de opbrengst van een extra geldinzameling voor de Hersenstichting is waarschijnlijk gestolen. Verder zijn er tegels in het gebouw beschadigd.

De mis op maandag is volgens de pastoor uiteindelijk gewoon doorgegaan. "Van de politie kregen we wel te horen dat we bepaalde zaken niet mochten aanraken. Maar verder hebben we de mis gehouden, kerstliederen gezongen en gedaan waarvoor we gekomen waren.'"

De politie is op Tweede Kerstdag opnieuw naar de kerk gekomen, ditmaal voor sporenonderzoek. De rommel is inmiddels opgeruimd. Of alle vernielde spullen weer volledig hersteld kunnen worden, is nog onduidelijk.

De inbraak heeft er volgens de pastoor flink ingehakt bij de kosters van de Servatiuskerk. "Dit is echt te vergelijken met een inbraak in je huis. Dat is een schending van je privacy en van een plek waar je je veilig voelt. Een kerk is niet zomaar een gebouw of een zaaltje. Het is het huis van de katholieke gemeenschap en het huis van God. Dus als er dan zoiets gebeurt, dan is dat heel vervelend."
 

reacties (9)

 • pieter de oude

   

  Kerken (in de breedste zin) gaan nog steeds uit van het goede van de mens en hebben daardoor hun beveiliging slecht op orde, helaas de realiteit is iets anders.

  reageer
 • Mark

   

  God zal er wel een reden voor hebben. Maar ik denken dat dit een soort terrorisme is dat goed bestraf moet worden. In de goede oude tijd werd dit tuig gewoon in een kerker gegooid. Nu krijgen ze taak straf.

  reageer
 • Evros

   

  God heeft geen enkele kerk of stroming opgericht ! Dat hebben de mensen er van gemaakt. Geen wonder dat alles fout gaat ! Of het nu over het Katholieke instituut gaat of over het Gereformeerde, maakt niets uit !

  reageer
 • Pieter

   

  Zeer jammer en triest.

  reageer
 • Jojo

   

  Te triest voor woorden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  We ontkomen er niet meer aan om inbraak alarm te plaatsen, Ontzag voor het goddelijk huis is er niet meer. Dat zegt al heel veel over de mensen die we welkom heten, omdat je het kaf niet van het koren kunt schijden.

  reageer
 • Jaap

   

  Ik denk niet dat God vereenzelvigd wil worden met het katholieke instituut dat zich aan zovele ernstige misstanden heeft schuldig gemaakt. Zoals in Openbaring te lezen valt heeft God haar veroordeeld omdat "haar zonden zich tot de hemel heeft opgehoopt¨ Wie zich een beetje in de geschiedenis verdiept kan al snel tot de slotsom komen dat de katolieke kerk helemaal niets met God en de bijbel te maken heeft, slecht met macht, geld en machtsmisbruik. Over kaf van koren scheiden gesproken.

 • jo jo

   

  Misselijkmakend

  reageer
 • Jesse

   

  Nare mensen zijn dat zeg.

  reageer
 • C

   

  Wat jammer nu moeten we nu allemaal en ieder huis een camera voor bewijs is het nu niet treurig . In Wat een geke wereld leven welnu zin ze nu helemaal van de pot gerukt bescherm nu de eigendommen ja nu anno 2017. ,2018 tegen voor woorden 98

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert