Waar in Flevoland mag er met carbid worden geschoten?

FLEVOLAND
In vier van de zes Flevolandse gemeenten mag op oudjaarsdag met carbid geschoten worden. Zeewolde, Lelystad, Noordoostpolder en Dronten hebben binnen de bebouwde kom verschillende schietlocaties aangegeven. In Dronten en Noordoostpolder mag er ook buiten de bebouwde kom met carbid geknald worden. 

Eisen
De gemeente hebben eisen opgesteld waaraan het carbidschieten moet voldoen. In Dronten en Noordoostpolder mag de melkbus niet groter zijn dan 50 liter en moet de deksel met een stuk touw aan de melkbus vastgemaakt zijn. In Zeewolde mag er niet met deksels geschoten worden, daar zijn lekke ballen en andere zachte voorwerpen verplicht. In Lelystad is de maximale inhoud van de melkbus 40 liter. 

Op onderstaande kaart zijn de precieze locaties per gemeente aangegeven waar carbid geschoten kan worden. 

Tijd om te schieten
In de gemeenten mag om 13:00 uur begonnen worden met knallen. Volgens Dronten komt dit door de zondagswet die 'vermakelijkheden op een zondag' vanaf 13:00 uur toestaat.  In Lelystad mag al vanaf 10.00 uur worden geschoten. 

In Zeewolde houdt het knallen om 17:00 uur 's middags op. In de drie andere gemeenten mag tot mag tot 02:00 's nachts op 1 januari geschoten worden.   

 
 

reacties (9)

 • Pieter

   

  Juist Proflevo! En het is ook nog eens geweldig mooi om te zien hoe actief de jongemannen in het speer zijn met allerlei ludieke zelfgefabriceerde "bussen". Carbid schieten, dat is traditie. Dat andere vuurwerk is g e e n volkstraditie. Dat is iets van het begin jaren 1960. En vooral een traditie van de gespekte portemonnee van de vuurwerkindustrie.

  reageer
 • Proflevo

   

  De mooiste knallen die er zijn

  reageer
 • Bert

   

  Elke keer dat de discussie wordt gevoerd over vuurwerk blijkt dat de tegenstanders toch het kortste londje hebben. Veel onzin wordt er gesproken hoe gevaarlijk en slecht het wel niet is voor de natuur. Illegaal vuurwerk ben ik zeer op tegen. Uit onderzoek is gebleven dat carbid schieten het veiligste vuurwerk is. De natuur met name dieren hebben deze tijd van het jaar geen vaste verblijfplaats, morgen en overmorgen zitten ze allemaal weer op hun plek. Jammer dat mensen met een kort lontje een ander niets gunnen.

  reageer
 • Henk

   

  Dit weekend is helaas weer duidelijk gebleken dat we het consumenten vuurwerk moeten afschaffen . Een vuurwerkshow in de gemeente Door professionals is de toekomst. Iedereen kan zelf beslissen of zo naar zoiets heen gaan,geen overlast en troep in de straat en het allerbelangrijkste geen doden en gewonden . Begrijp niet dat dit niet allang zo is,er zijn mensen die hier niet mee om kunnen gaan, jongeren zien de gevaren niet,het kost gigantisch veel geld,slecht voor milieu, mens en dier.

  reageer
 • Ray

   

  Waar in almere?

  reageer
 • van Haven

   

  nergens 😁

 • laat alle reacties zien
 • Tuuk

   

  Waarom mag carbidschieten wel voor 18.00 uur??

  reageer
 • lexxie

   

  Primitieve waanzin, ga die troep afsteken op het binnenhof

  reageer
 • Aad Aardema

   

  Op zich al erg dat op die plaatsen ook dicht bij natuurgebieden geknald mag worden, in Zeewolde zelfs naast een Natura2000 gebied, maar er wordt ook nog op andere plaatsen carbid geschoten. Hopelijk komt daar ook een verbod op.

  reageer
 • kees d.

   

  Het wordt tijd dat de gemeente Dronten de zondagswet afschaft deze is al ver over de houdbaarheidsdatum.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert