NS: Niet altijd genderneutrale benadering

FLEVOLAND
Hoewel de NS op 10 december is overgestapt op het genderneutraal aanspreken van reizigers, kan het nog steeds voorkomen dat in een trein het aloude 'dames en heren' te horen is. Volgens een woordvoerder van de NS is de nieuwe manier waarop reizigers worden aangesproken geen wet van Meden en Perzen.

Reizigers in een trein bij Almere verbaasden zich onlangs over de 'ouderwetse benadering' door een conducteur. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling zou immers ook de aanhef van omroepberichten worden aangepast. Dit omdat de NS graag wil dat iedereen zich in de trein welkom voelt.

Conducteur heeft 'een zekere vrijheid'
Volgens de NS zijn eerder deze maand wel alle geautomatiseerde omroepberichten in de treinen aangepast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aankondiging van het eerstvolgende station. Maar volgens de woordvoerder kan een conducteur zich ook zelf via het omroepsysteem in een trein tot de reizigers te richten. Conducteurs hebben volgens de NS 'een zekere vrijheid' in de manier waarop zij dit doen. De woordvoerder denkt dat het sowieso een tijd zal duren voor alle medewerkers aan de nieuwe benadering van reizigers gewend zijn. 

Situatie op stations nog ongewijzigd 
Omroepberichten op stations zijn volgens de NS nog niet aangepast. Dat komt onder meer doordat de NS op stations samenwerkt met collega-vervoersbedrijven en andere partijen. Voor de berichten op stations worden aangepast, moet eerst met die andere betrokkenen worden overlegd.

 

reacties (14)

 • NS er

   

  Zit er al jaren bij de NS. Omroep zit in je of niet... Het begint bij mij altijd met goedemorgen.... Dames en heren.. Dat reiziger vind ik maar kul. Als ik bij de trein sta of uitstap... 80 procent zegt niet eens gedag... Of lopen je gewoon omver. En dat zijn voor mij geen reizigers.. Maar aso,s. Maar dat mag ik nou weer niet omroepen..

  reageer
 • Rob

   

  Ik wordt doodziek van die hele transgender discussie. Het is voor mij gewoon hij of zij! Verder niks en daar komt bij dat ik helemaal niks heb met transgenders. Het is niks anders dan overtrokken aandachttrekkerij.

  reageer
 • Sander

   

  Pvv stemmer ben je niet voor even, maar voor het leven! Nietwaar, rob? En wat is er nog meer niet echt? ADHD, Kanker, autisme? Zijn feiten écht zo moeilijk?

 • peter

   

  wat is er nu mis met het woord "reiziger" i.p.v. dames en heren. Voelen de kinderen zich ook eens thuis in de trein. volgens mij is het juist weer een social media malloot die zo nodig het genderneutraal er bij wilde slepen. volgens mij is het veel algemener en spreekt de man die uw pasje controleert u gewoon aan met meneer en mevrouw zoals het ook hoort. het gaat alleen om het omroepen.

  reageer
 • Pieter

   

  Ik vind dat we onze tal ook genderneutraal moeten maken: alleen nog maar met het lidwoord HET spreken. Het bericht, het man en het vouw en het krant en het omroep en het trein. Of zullen we daar eerst het referendum over gaan organiseren?

  reageer
 • Schaapjes

   

  Ik denk dat er zaken zijn die meer aandacht verdienen. Files, milieu, armoede..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Max

   

  Heb me nog nooit welkom gevoeld bij de NS en dit soort geneuzel gaat daar zeker geen verandering in brengen. Het is maar goed dat er een spoor ligt, want ze zijn totaal de weg kwijt. Laten die duur betaalde bestuurders zich druk maken over belangrijke zaken.

  reageer
 • Almeerder

   

  Lekker belangrijk.

  reageer
 • Lies

   

  Wordt zó moe van alle zinloze discussies. Je kan tegenwoordig niets meer zeggen of iemand is wel beledigd. Houd je bezig met belangrijkere zaken in het leven, hoe je aardiger kunt zijn tegen je medemens bijvoorbeeld...

  reageer
 • ./\/\.

   

  Internet is ook genderneutraal. Zal ik mijn weloverwogen mening over deze kwestie geven? Ik hoor het graag. Dan kunt u deze overnemen.

  reageer
 • wolverine

   

  Wat een gezeik zeg,handjevol malloten en daar moet de ns en de gewone man daar rekening mee houden? Laat de ns belangrijker dingen doen zeg ,en niet bezig houden wat nogmaals malloten willen of ze man zijn of vrouw.

  reageer
 • Hebben we nu echt niets anders om ons druk over te maken. Lekker belangrijk of het nou dames, heren of beste mensen is. Kom op, laten we ons druk maken om belangrijkere dingen.

  reageer
 • Me

   

  Het is de grootste onzin dat genderneutrale gezeur. In het paspoort of op idkaart staat altijd of iemand man of vrouw is. Meer bestaat er niet

  reageer
 • Machinist

   

  Helemaal mee eens. Een geslachtsneutraal mens bestaat niet! Je bent of man of vrouw, of je wilt een van de twee worden. Ik blijf Dames en Heren omroepen!

 • Liekje

   

  Laat u zich eens goed informeren, tegenwoordig kan er ook gewoon een X staan staan op de plaatst van het geslacht!

 • Al meer gezegd

   

  Het is net Ryanair. Ze verzinnen alleen maar flauwekul om weer eens gratis in het nieuws te komen. Er verandert nooit iets.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik heb toch liever dat de NS zich meer bezig houd om de treinen op tijd te laten rijden, en storingen sneller oplost dan met dit soort onzin bezig te zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert