Almeerse bedrijven tonen interesse in bouw Floriadewijk

ALMERE
Boogaart Almere, Knipscheer Infrastructuur, Reimert Bouw en Infra, en de Tomin Groep hebben belangstelling om samen het Floriadeterrein te ontwikkelen. Deze ondernemingen uit Almere hebben als combinatie Florimere meegedaan aan de marktconsultatie van de gemeente om de interesse in de bouw van de groene stadswijk te peilen.

In totaal reageerden zestien kleine, middelgrote en grote partijen. Andere namen zijn onder andere Dura Vermeer, Amvest en bouwbedrijf Van Wijnen.

Groene stad van de toekomst
De gemeente en de Floriade BV willen in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade aan de zuidoever van het Weerwater houden. Het idee is dat vastgoed dat tijdens het evenement wordt neergezet, ook blijft staan voor de toekomstige stadswijk. Op die manier kan alvast getoond worden hoe de groene stad van de toekomst eruit gaat zien. De wijk moet uiteindelijk bestaan uit 600 woningen, 60 waterwoningen en 47.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Aanbesteding gestart
Het college van burgemeester en wethouders is begin deze maand gestart met een Europese aanbesteding voor de bouw van deze wijk. Er worden dan drie partijen uitgenodigd, waarna uiteindelijk met één partij of één samenwerkingsverband van bedrijven een definitief ontwikkelingsplan wordt uitgewerkt.

reacties (12)

 • Stephan

   

  Boven een bepaalde bouwstop moet het Europees worden aanbesteed. Daarmee is nog lang niet zeker dat een buitenlandse partij de klus krijgt. Heeft ook te maken met de kennis van de Nederlandse wetgeving en procedures en vergeet de taal niet. Vaak vormt zich een consortium waarbij in ieder geval 1 Nederlandse partij betrokken is en mogelijk zelfs de kar trekt en als penvoerder optreedt. Zo werkt dat in aanbestedingenland beste Peter.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dus? Ik zie nergens dat conceptaanbiedingen niet flink zodanig herschreven kunnen worden om de scores, die ze eerst niet haalden, alsnog (op papier) te halen.

 • Hannes

   

  Zolang de fundamentele basis nog ver is te zoeken; in zo'n overkoepelende organisatie, zullen er nog genoeg debacles aan de kar worden getrokken!!

 • Stephan

   

  Boven een bepaalde bouwstop moet het Europees worden aanbesteed. Daarmee is nog lang niet zeker dat een buitenlandse partij de klus krijgt. Heeft ook te maken met de kennis van de Nederlandse wetgeving en procedures en vergeet de taal niet. Vaak vormt zich een consortium waarbij in ieder geval 1 Nederlandse partij betrokken is en mogelijk zelfs de kar trekt en als penvoerder optreedt. Zo werkt dat in aanbestedingenland beste Peter.

  reageer
 • Hannes

   

  Wie van de participatieondernemers neemt de financiële activiteitenverliezen op zich in deze roerige tijden; of is het toch de overkoepelende gemeentelijke opdrachtgever; met steun van de belastingbetaler! Die voorlopig verblind wordt gehouden door een niets zeggende animatie maquette, waarbij men zich mag voorstellen er moeite mee kan hebben de tenen recht te houden!

  reageer
 • Jazeker

   

  Ga je als bouwbedrijf meedoen puur omdat er geld te halen is of pas je wel op met je naam verbinden aan het slechte imago van de floriade en de woonwijk. Alle peilingen geven aan dat een enorme meerderheid de floriade niet eens wil hebben en de status financieel debacle is al bereikt op vijf jaar voor de opening. Lastige keuze

  reageer
 • Karel

   

  Bedrijven harken gewoon het geld binnen. Makkelijk verdiend want Herrema e.c. willen het allemaal zo extravagant en buitensporig mogelijk hebben, dus het mag allemaal wat kosten, van ons belastinggeld wel te verstaan. Een slecht imago? Ach, wat kan dat schelen. De mensen zijn kort van memorie. Een financieel debacle is inderdaad al bereikt.

 • Almeerse Havenaarse

   

  Zo gaat het goed! Floriade wordt wel wat..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ./\/\.

   

  Uiteraard zijn er veel geïnteresseerden, hier vallen keiharde pegels te verdienen.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoe groen kan Almere van de toekomst nog worden; hangt dit werkelijk af van een wereldlandentuinbouwtentoonstelling van een halfjaar!. "Hoe arrogant voor eigen ondernemendemarktactiviteiten; kan en mag men nog tewerk gaan; met een hoog risico((met een bepaalde gevoelswaarde)) om maar lukraak twee overlappende projecten te ontwikkelen waar men totaal de financiële waarde niet kan garanderen; op zo'n verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie! "Dat kan alleen bij een bepaalde overkoepelende verblinde gemeentelijke opdrachtgever!!

  reageer
 • Ik mis de Europese aanbesteding hier?

  reageer
 • Smartie

   

  Wat is het probleem dan? Almere ligt toch in Europa?

 • .W.

   

  de tomin groep nou vergeet t maar laat die zich maar bezig houden mensen aan t werk te houden en doen waar ze voor bedoeld zijn sociale werkvoorziening .

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Zoals bij vele, neutrale, aanbestedingen, gaat die gewonnen worden door een partij die een heel goede relatie heeft met 1 of meerdere van de besluitnemers.

  reageer
 • Karel

   

  Ik moet toch even glimlachen om uw naïviteit. Oeps, de glimlach is al weer weg, omdat het bij de Flopriade om miljoenen verliezen zal gaan.

 • Wieke

   

  Zo werkt het niet bij aanbestedingen... U bent niet op de hoogte, u roept wat u denkt. Wat noemt u 'neutrale aanbestedingen'?

 • Frans

   

  En, Peter, op welke feiten baseer je deze beschuldiging? Of is het goedkoop roeptoeteren?

 • Richard

   

  lekker vooroordeel heb jij zeg. ze mochten willen dat het zo zou werken. echt niet hoor.

 • Wieke

   

  Het zou mooi zijn als een Almeers bedrijf de aanbesteding wint. Dan levert het inderdaad werk op voor Almeerders!

  reageer
 • Jan

   

  Natuurlijk, en men denkt dat deze bedrijven als winnaar uit de bus komen bij de openbare aanbesteding. Ze weten niet eens hoe het moet. Of de wethouder zal ze wel even helpen. Ik zeg u geen enkel Almeers gaat een inschrijving winnen.

  reageer
 • Wieke

   

  Hoe komt u erbij dat Almeerse bedrijven niet weten hoe ze scherp moeten inschrijven bij aanbestedingen? Hoe denkt u dat deze bedrijven het al vele jaren volhouden?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert