Komend jaar geen vergunning voor spieringvissers

URK
IJsselmeervissers uit Urk en andere gemeenten mogen komend jaar definitief niet uitvaren om op spiering te vissen. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op basis van een rapport van Wageningen Marine Research (WMR) besloten om geen vergunningen te verlenen.

De spieringvisserij op het IJsselmeer ligt al sinds 2012 stil. Vissers en natuurbeschermers eindigden toen bij de Raad van State. De Vogelbescherming is tegen de vangst van spiering, omdat deze vissoort ook een belangrijke voedselbron voor vogels is. Vissers kregen om die reden de laatste jaren geen vergunning meer op basis van de Natuurbeschermingswet.

Omdat er nog voldoende spiering in het IJsselmeer zat, was een vergunning op basis van de Visserijwet nog wel mogelijk. Maar volgens het ministerie is het protocol waarmee de omvang van de spieringpopulatie in het IJsselmeer wordt bepaald inmiddels achterhaald en moet er dus een nieuw protocol komen. Het ministerie gaat pas komend jaar aan dat protocol werken.

De Vissersbond is boos omdat de vissers al sinds 2012 met lege handen staan. Secretaris Derk Jan Berends vindt het vreemd dat de overheid niet eerder met nieuw onderzoek gestart is.

reacties (4)

 • Iemand die vissen kan

   

  Zeg Willem dronte Ik denk dat je een probleem hebt, en misschien geloof je het niet maar je kan niet vissen. Want het is namelijk zo dat je overal over de vis kan lopen, en als je ze nou niet kan vangen, moet je de schuld niet op een ander schuiven. De groeten

  reageer
 • Schaapjes

   

  Ja kijk maar eens naar de ontwikkeling van de aalscholvers. Als er geen vis zat was die allang vertrokken

 • Logisch Nadenken?

   

  Als observerende betrokkene ( al 20 jaar) bespeur ik een bijzonder fenomeen. Deze visserijbond bestaat voornamelijk uit de financiële ondersteuning van de visserijbedrijven.Helaas blijkt deze visserijbond een zeer verzwakte indruk te maken door de leden regelmatig in de kou te laten staan.Deze bond neemt in bepaalde situaties al een vooringenomen standpunt terwijl de leden zich nog moeten beraden. Deze werkwijze staat lijnrecht tegen over de belangen van de visser en schaadt de juridische en economische waarde van de Ijsselmeervisser.

  reageer
 • Elburger

   

  Rond 1950 waren er nog ruim 800 vissers actief op het IJsselmeer. Vandaag de dag is hier nog nauwelijks 5 procent van over gebleven. En deze overige vissers moeten schijnbaar ook nog de nek worden omgedraaid. Is dit wat de hoge heren nou voor ogen hadden, een zgn. zoetwaterbuffer vol giftige blauwalg en zonder vis? Waarom wordt er nooit eens naar de vissers geluisterd, waarvan de meesten al vanaf jongsaf aan in het vak zitten, en een onnoemelijke ervaring en kennis van het water bezitten? WMR zijn allen milieuactivisten die er met een dubbele pet zitten, en bij voorbaat alles doen om de visserij uit te roeien.

  reageer
 • Willem dronte

   

  Laat de vis op de grote plassen met rust jullie vissen alles leeg geen paling geen spiering geen brasem karper

  reageer
 • Schaapjes

   

  Nee dan vissen voor de hobby mishandelen dat is nuttig. Jullie zijn de volgende Let maar op mijn woorden.

 • Beth

   

  Een akker die niet geploegd wordt geeft geen resultaat. En omdat er niet gevist mag worden geeft de bodem geen voeding aan de vissen. Het geeft niet wat voor vis. Maar dat mag niet gezegd worden. Want de biologen achter het bureau die weten het alleen

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert