Komend jaar geen vergunning voor spieringvissers

URK • Do 28 december 2017 | 16:55 • Donderdag 28 december 2017 | 16:55
IJsselmeervissers uit Urk en andere gemeenten mogen komend jaar definitief niet uitvaren om op spiering te vissen. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op basis van een rapport van Wageningen Marine Research (WMR) besloten om geen vergunningen te verlenen.

De spieringvisserij op het IJsselmeer ligt al sinds 2012 stil. Vissers en natuurbeschermers eindigden toen bij de Raad van State. De Vogelbescherming is tegen de vangst van spiering, omdat deze vissoort ook een belangrijke voedselbron voor vogels is. Vissers kregen om die reden de laatste jaren geen vergunning meer op basis van de Natuurbeschermingswet.

Omdat er nog voldoende spiering in het IJsselmeer zat, was een vergunning op basis van de Visserijwet nog wel mogelijk. Maar volgens het ministerie is het protocol waarmee de omvang van de spieringpopulatie in het IJsselmeer wordt bepaald inmiddels achterhaald en moet er dus een nieuw protocol komen. Het ministerie gaat pas komend jaar aan dat protocol werken.

De Vissersbond is boos omdat de vissers al sinds 2012 met lege handen staan. Secretaris Derk Jan Berends vindt het vreemd dat de overheid niet eerder met nieuw onderzoek gestart is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel