OM: bevoegdheden gemeentelijke boa’s op stadsbussen beperkt

ALMERE • Vr 29 december 2017 | 23:04 • Vrijdag 29 december 2017 | 23:04
Gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die tijdelijk worden ingezet op het busvervoer, mogen daar maar een beperkt aantal taken uitvoeren. Dat laat het Openbaar Ministerie desgevraagd weten. 

Burgemeester Franc Weerwind heeft tot de inzet van gemeentelijke boa’s op stadsbussen besloten na aandringen van de gemeenteraad. Dit aangezien busbedrijf Keolis pas vanaf 12 januari kan beschikken over een grote groep eigen boa’s.

Zes categorieën
De Nederlandse wet maakt bij boa’s onderscheid tussen zes verschillende categorieën. De boa’s van de gemeente vallen onder het domein ‘Openbare Ruimte’, die van busbedrijven onder ‘Openbaar Vervoer’. Bij elke categorie horen eigen regels en bevoegdheden.

Burgemeester Weerwind gaf tijdens de raadsvergadering van 22 december aan dat een tijdelijke maatregel van het Openbaar Ministerie het mogelijk maakt om de gemeentelijke boa’s ook bevoegd te maken voor het stadsvervoer.

Boa’s controleren geen kaartjes
In de praktijk betekent dit dat gemeentelijke boa’s alleen kunnen optreden als het gaat om het handhaven van de openbare orde en veiligheid, zo zegt het OM. “Voor deze vijf specifieke artikelen uit het Besluit Personenvervoer 2000 zijn de boa’s Openbare Ruimte Almere tijdelijk beëdigd. Ze kunnen dus ook in het openbaar vervoer de orde, rust en veiligheid handhaven. Maar het is niet zo dat ze kaartjes gaan controleren.”

Niet op de bus
Overigens gaf de gemeente donderdag zelf al aan dat de gemeentelijke boa’s niet uit voorzorg op bussen meerijden. Ze worden ingezet rond bushaltes en onderhouden contact met de buschauffeurs. Boa's in ploegendiensten op de bussen mee laten rijden is volgens een woordvoerder niet haalbaar. Dit omdat ze ook op straat hun werk moeten blijven doen.

In januari zal de gemeenteraad nogmaals over de ontstane situatie praten. De VVD heeft al aangegeven ontevreden te zijn met hoe de oplossing van de burgemeester nu in de praktijk uitpakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel