OM: bevoegdheden gemeentelijke boa’s op stadsbussen beperkt

ALMERE
Gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die tijdelijk worden ingezet op het busvervoer, mogen daar maar een beperkt aantal taken uitvoeren. Dat laat het Openbaar Ministerie desgevraagd weten. 

Burgemeester Franc Weerwind heeft tot de inzet van gemeentelijke boa’s op stadsbussen besloten na aandringen van de gemeenteraad. Dit aangezien busbedrijf Keolis pas vanaf 12 januari kan beschikken over een grote groep eigen boa’s.

Zes categorieën
De Nederlandse wet maakt bij boa’s onderscheid tussen zes verschillende categorieën. De boa’s van de gemeente vallen onder het domein ‘Openbare Ruimte’, die van busbedrijven onder ‘Openbaar Vervoer’. Bij elke categorie horen eigen regels en bevoegdheden.

Burgemeester Weerwind gaf tijdens de raadsvergadering van 22 december aan dat een tijdelijke maatregel van het Openbaar Ministerie het mogelijk maakt om de gemeentelijke boa’s ook bevoegd te maken voor het stadsvervoer.

Boa’s controleren geen kaartjes
In de praktijk betekent dit dat gemeentelijke boa’s alleen kunnen optreden als het gaat om het handhaven van de openbare orde en veiligheid, zo zegt het OM. “Voor deze vijf specifieke artikelen uit het Besluit Personenvervoer 2000 zijn de boa’s Openbare Ruimte Almere tijdelijk beëdigd. Ze kunnen dus ook in het openbaar vervoer de orde, rust en veiligheid handhaven. Maar het is niet zo dat ze kaartjes gaan controleren.”

Niet op de bus
Overigens gaf de gemeente donderdag zelf al aan dat de gemeentelijke boa’s niet uit voorzorg op bussen meerijden. Ze worden ingezet rond bushaltes en onderhouden contact met de buschauffeurs. Boa's in ploegendiensten op de bussen mee laten rijden is volgens een woordvoerder niet haalbaar. Dit omdat ze ook op straat hun werk moeten blijven doen.

In januari zal de gemeenteraad nogmaals over de ontstane situatie praten. De VVD heeft al aangegeven ontevreden te zijn met hoe de oplossing van de burgemeester nu in de praktijk uitpakt.

reacties (14)

 • Piet boa

   

  Hallo mensen nog 1 keer het stoort dat niemand weet om wat voor reden dan ook wat een boa is. Een buitengewoon opsporings ambtenaar met bevoegdheid tot opsporen bepaalde strafbare feiten en geen beperkte met opties tot meer vastgelegd in een een domein lijst 1t/m6 domein 1 kan ook openbaar vervoer bevatten mits deze is aan gevraagd voor en op de akte is vermeld. Sterker ze kunnen ook wapen dragend zijn.

  reageer
 • Muiderpoort

   

  Iedergeval gratis rijden tot 14 januari, de beste wensen voor iedereen.

  reageer
 • pieter de oude

   

  en ook daarna,? de vorige vervoerder is/was volgens mij blij dat ze Almere de rug konden toekeren.

 • d.e.e.

   

  Betalen omdat je gecontroleerd kan worden? Als iedereen betaalt omdat hij/zij vervoerd wil worden dan zijn er geen boa's nodig

  reageer
 • pieter de oude

   

  Keolis moeten nog even wennen aan de ongehoorzame en gestreste randstad mentaliteit.

 • pieter de oude

   

  Waar zijn de ( weinige) bus boa's van Connexxion gebleven, ?? die zijn/waren toch bus bevoegd !!!, of vond Keolis die kwaliteit te prijzig om ze over te nemen. ??

  reageer
 • Nick

   

  Zoals iemand anders hier ook al aangaf. Zijn BOA'S Beperkt bevoegd in hun taken. En verliezen ze de bevoegdheid zodra de van werkgever veranderen. In dit geval zijn ze overgenomen door Keolis. Dus volgens de Nederlandse wetgeving verliezen ze hun bevoegdheden. En ligt het bij een andere instantie om ze weer te beedigen

 • Jazeker

   

  Handig weer van de gemeente om keolis te helpen I.pv. Ze aan te spreken om hun wanprestaties. Snap niet hoe de keuze voor keolis tot stand is gekomen. Dat zullen we over half jaartje wel weer horen. Wie mogen het uiteindelijk weer betalen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gert

   

  Lijkt mij uitzonderlijke burocratische regels. Een BOA is volledig onderricht op wetgeving en handhaving. Paarse krokodil.

  reageer
 • peter

   

  inderdaad paarse krokodil wetgeving

 • Jaanchi

   

  Handig als u eerst kijkt waar BOA voor staat. Dan komt u er al snel achter dat ze beperkt bevoegd zijn. Daar kan een burgemeester of gemeenteraad niets aan veranderen. Dit is zo in de wet vastgelegd.

 • Keolis

   

  De schuld voor dit geklungel ligt bij Keolis, niet bij de gemeente. Het nieuwe busbedrijf heeft de zaken niet op orde.

  reageer
 • rick

   

  hou toch op met dat flauwe gedoe om als "keolis" te schrijven. ik zie dat wel vaker. Echt heel raar.

 • Karel

   

  Tjonge, jonge, wat een zielige vertoning en een vrijbrief voor zwartrijders. Best slim om dit publiekelijk te maken. Ik zeg: meer boa's zijn heel hard nodig in Almere en echt niet alleen op de bus. Kom op, gemeente, stel meer boa's aan. Er zijn gemeenschapsgelden genoeg (nog wel!).

  reageer
 • pieter de oude

   

  Niet "onze" wetgeving is de schuld, maar het amateurisme bij Keolis, gevolg van de marktwerking !!, waarbij eurotekens in de ogen verder uitzicht belemmert.

  reageer
 • kees d.

   

  Het mag wat kosten in Almere!!

  reageer
 • Haha

   

  Dus gratis busvervoer in Almere

  reageer
 • De Vries

   

  Met andere woorden, ja kan voor niets reien voorlopig. Leve de aanbestedingswet. Kapitaalvernietiging, geld van de bewoners verkwanselen.

  reageer
 • richard

   

  tuurlijk geef de schuld maar aan de aanbestedingswet. De wet is niet fout Keolis is fout.

 • KC

   

  B&W ken uw wet en bevoegd heden.

  reageer
 • Astrid

   

  Amateuristisch geklungel. Het kan in Almere

  reageer
 • Hans B

   

  Inderdaad amateuristisch geklungel, maar dan wel door AllGo (Keolis) die maatregelen had moeten treffen om de bij hen in dienst zijnde boa's tijdig te laten beëdigen om hun werk te kunnen laten doen. Nu moeten boa's in dienst van de Gemeente Almere gedeeltelijk hun werk overnemen terwijl hun aanwezigheid elders in de stad juist tijdens de jaarwisseling hard nodig is.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert