Almeerse vuilnisbakken op slot

ALMERE
De Almeerse stadsreiniging heeft er de handen vol aan; het afsluiten van de vuilnisbakken op straat. Elk jaar rond de jaarwisseling worden honderden bovengrondse en ondergrondse afvalcontainers afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen.

Een team van medewerkers is er twee dagen druk mee. De bovengrondse containers sluiten ze af met een stalen plaat. Bij de ondergrondse containers wordt de stalen kiepbak op slot gedraaid. 

'Zonde van het gemeenschapsgeld'
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen worden elk jaar nog zo'n vijf of zes containers verwoest door vuurwerk, zegt Gerzon Chandler van de gemeentereiniging Almere. 'Eén ondergrondse container kost ongeveer vijfduizend euro en dat is echt jammer van het gemeenschapsgeld'. 

Als enkel de bovenkant van de container beschadigd raakt, kost dat volgens Chandler nog steeds 2500 euro. Daar komt bij dat de brandweer er ook voor moet uitrukken. De gemeentereiniging sluit ongeveer 400 ondergrondse containers en zo'n 300 bovengrondse containers af. De bakken gaan op 2 januari weer open.

reacties (4)

 • Karel

   

  Mijn ideetje was natuurlijk sarcastisch bedoeld, maar dit terzijde. Dank voor alle reacties in ieder geval. Die vuurwerkbelasting van Hans B lijkt me trouwens goed uitvoerbaar, al heeft de steeds duurder wordende sigaret ook niet het gewenste effect.

  reageer
 • Merreha

   

  Zoals gewoonlijk wordt de overlast veroorzaakt door een kleine groep. Veelal opgeschoten jeugd die de straat op gang in groepjes om de hele dag vuurwerk af te steken. Controle door ouders, niet dus. En daar ligt het probleem. Voor de politie is controleren ook onmogelijk. En dan ligt de oplossing van verbieden al snel voor de hand. Een kleine groep gaat het voor een groep verpesten.

 • Henkie

   

  Nog een nadeel van de ondergrondse container en omgekeerd inzamelen. Bij mij gaan de containers gewoon de garage in, naast de auto, en verder geen last van schade.

  reageer
 • peter

   

  ik snap hier niks van. dus je wil heel ingewikkeld achteraf aan vele duizenden mensen een rekening sturen ? terwijl die mensen voor 99 procent de dader niet zijn? Juridisch vrij onhaalbaar lijkt mij. en weet je, dan haal ik voortaan toch illegaal dat knalt nog harder ook en is daar uw systeem veel goedkoper. dus haalt niemand het meer legaal.

  reageer
 • Karel

   

  Ideetje! Van degenen die het vuurwerk kopen direct de naam en adres noteren, uiteraard na identificatie. Als na nieuwjaarsdag de schade is vastgesteld, mogen zij met zijn allen opdraaien voor de kosten. Want waarom zou ik en anderen als fervente tegenstanders van deze levensgevaarlijke vuurwerkgekte moeten meebetalen aan de ellende die willens en wetens worden aangericht.

  reageer
 • almere

   

  dan haal ik t in t vervolg ergens anders geen probleem dan met de registratie b,v belgie of duitsland helaas dan sta in almere niet op een lijst groeten he met je registratie

 • ./\/\.

   

  Wat een slim idee! Regel jij dan even de registratie van de kopers van illegaal vuurwerk? Of dacht je nu echt dat het opblazen van goederen met legaal vuurwerk gebeurd? Almere doet wat met je....

 • Michael

   

  Gaat u ook de gevangenis dan in als er bij u in de straat een moord gepleegd wordt.. ?? Of als iemand uw buurman zijn huis in de brand zet sturen we de rekening naar u !!!

 • Hans B

   

  Ik denk dat ik een veel beter voorstel met minder rompslomp heb: Voortaan vuurwerk met 100% "Vuurwerkbelasting" belasten. Dan hoeven gemeenschapsgelden niet aangesproken te worden om de enorme schades te vergoeden die elk jaar weer veroorzaakt worden door asociaal gepeupel dat zo nodig de boel moet vernielen. Om van persoonlijk leed van derden, waarbij mensen voor hun leven lang getekend zijn, nog maar niet te spreken. Wat mij betreft zou het nog beter zijn om - zoals in veel andere landen - vuurwerk niet door particulieren afgestoken zou mogen worden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert