Partijprogramma wordt niet typisch PVV

URK • Di 2 januari 2018 | 15:34 • Dinsdag 2 januari 2018 | 15:34
Het partijprogramma van de PVV op Urk wordt geen exacte kopie van de landelijke PVV. De lijsttrekker op Urk, Hendrik Wakker,  zegt dat een aantal bekende punten van de partij op Urk eigenlijk niet aan de orde is.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de-islamisering en het stopzetten van subsidies voor kunst en cultuur. De partij van Geert Wilders doet in maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezing op Urk.

Wakker zegt vooral de Urker cultuur te willen behouden en veranderingen tegen te willen gaan. "Jongeren moeten het stokje overnemen als het gaat om Nederland te behouden zoals het is. Hier op Urk zie je bijvoorbeeld dat het dialect steeds minder wordt gesproken. De PVV draagt dit punt heel erg uit en daarom wil ik voor deze partij de gemeenteraad in."

Wat zijn de speerpunten van PVV op Urk?
Wakker wil het partijprogramma nog niet bekend maken. De nieuwe lijsttrekker heeft het al wel geschreven en hij kreeg alle vrijheid bij het samenstellen ervan. "Ik heb bij heel veel mensen in het dorp rondgevraagd wat zij belangrijk vinden en aan de hand daarvan heb ik het programma gemaakt."

Hoe zijn de reacties op het lijsttrekkerschap?
Toen bekend werd dat de bedrijfskunde-student lijsttrekker voor de PVV werd, kreeg hij veel reacties: "Mijn telefoon ontplofte. De meeste reacties van Urkers zijn positief, de negatieve reacties komen voornamelijk van buiten. Maar dat maakt me niet uit, want zij kunnen toch niet op me stemmen", lacht Wakker. "De paar negatieve reacties die ik wel kreeg van Urkers, waren van ouderen. Zij vinden dat je als christen geen PVV'er kunt zijn. Ik ben zelf ook christelijk en ik ben het dan ook niet met deze mensen eens."

Is Wakker de ideale lijsttrekker?
De 20-jarige Wakker heeft geen ervaring in de politiek én is de enige naam op de kieslijst. Een unieke situatie die Wakker als "moeilijk maar uitdagend" omschrijft. Hij zegt er vertrouwen in te hebben die ene zetel te kunnen halen en vast te houden in de jaren erna. "Ik heb er de capaciteiten voor en ik heb een sterk team om me heen die me gaan helpen met commissiewerk en sociale media", aldus de jonge lijsttrekker.

Wat gebeurt er als er veel Urkers op de PVV stemmen?
Mocht de PVV voldoende stemmen binnen halen voor een tweede zetel, dat gaat die naar een andere partij. Hendrik Wakker ziet dit niet als kiezersbedrog, omdat de Urkers die op de PVV hebben gestemd volgens hem blij zullen zijn dat de partij wordt vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Bovendien is Wakker ervan overtuigd dat de PVV ook maar één zetel zal halen: "Als niet-christelijke partij doe je voor het eerst mee en dan moet je bescheiden blijven in je verwachting. Bij de volgende verkiezing kan dat meer worden, wij zien het als een langetermijnproject op Urk".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel