Partijprogramma wordt niet typisch PVV

URK • Di 2 januari 2018 | 15:34 • Dinsdag 2 januari 2018 | 15:34
Het partijprogramma van de PVV op Urk wordt geen exacte kopie van de landelijke PVV. De lijsttrekker op Urk, Hendrik Wakker,  zegt dat een aantal bekende punten van de partij op Urk eigenlijk niet aan de orde is.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de-islamisering en het stopzetten van subsidies voor kunst en cultuur. De partij van Geert Wilders doet in maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezing op Urk.

Wakker zegt vooral de Urker cultuur te willen behouden en veranderingen tegen te willen gaan. "Jongeren moeten het stokje overnemen als het gaat om Nederland te behouden zoals het is. Hier op Urk zie je bijvoorbeeld dat het dialect steeds minder wordt gesproken. De PVV draagt dit punt heel erg uit en daarom wil ik voor deze partij de gemeenteraad in."

Wat zijn de speerpunten van PVV op Urk?
Wakker wil het partijprogramma nog niet bekend maken. De nieuwe lijsttrekker heeft het al wel geschreven en hij kreeg alle vrijheid bij het samenstellen ervan. "Ik heb bij heel veel mensen in het dorp rondgevraagd wat zij belangrijk vinden en aan de hand daarvan heb ik het programma gemaakt."

Hoe zijn de reacties op het lijsttrekkerschap?
Toen bekend werd dat de bedrijfskunde-student lijsttrekker voor de PVV werd, kreeg hij veel reacties: "Mijn telefoon ontplofte. De meeste reacties van Urkers zijn positief, de negatieve reacties komen voornamelijk van buiten. Maar dat maakt me niet uit, want zij kunnen toch niet op me stemmen", lacht Wakker. "De paar negatieve reacties die ik wel kreeg van Urkers, waren van ouderen. Zij vinden dat je als christen geen PVV'er kunt zijn. Ik ben zelf ook christelijk en ik ben het dan ook niet met deze mensen eens."

Is Wakker de ideale lijsttrekker?
De 20-jarige Wakker heeft geen ervaring in de politiek én is de enige naam op de kieslijst. Een unieke situatie die Wakker als "moeilijk maar uitdagend" omschrijft. Hij zegt er vertrouwen in te hebben die ene zetel te kunnen halen en vast te houden in de jaren erna. "Ik heb er de capaciteiten voor en ik heb een sterk team om me heen die me gaan helpen met commissiewerk en sociale media", aldus de jonge lijsttrekker.

Wat gebeurt er als er veel Urkers op de PVV stemmen?
Mocht de PVV voldoende stemmen binnen halen voor een tweede zetel, dat gaat die naar een andere partij. Hendrik Wakker ziet dit niet als kiezersbedrog, omdat de Urkers die op de PVV hebben gestemd volgens hem blij zullen zijn dat de partij wordt vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Bovendien is Wakker ervan overtuigd dat de PVV ook maar één zetel zal halen: "Als niet-christelijke partij doe je voor het eerst mee en dan moet je bescheiden blijven in je verwachting. Bij de volgende verkiezing kan dat meer worden, wij zien het als een langetermijnproject op Urk".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (10)

 • Andries

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  De Urker cultuur is bij Willard Woord van de Urker Gereformeerde Partij ook in vertrouwde handen. Woord en ook Hakvoort hebben al een paar goede en ludieke voorstellen gedaan voor de Urker cultuur.

  reageer
 • Urker

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Fijn dat ie kan rekenen op de steun van z'n tante Annet... Meneer Wakker moet echter geen onzin verkondigen dat de kritiek grotendeels van buiten Urk komt. Het overgrote deel van de Urker bevolking zit namelijk niet te wachten op de PVV èn op Hendrik Wakker! Ben trouwens benieuwd of ie nog welkom is bij z'n vaste kapper...:P

  reageer
 • Frans

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Je zou eens moeten weten hoe populair Wakker is onder vooral een heel grote groep jongeren en zelfs een grote groep ouderen die er wel een beetje mee aan zijn met die andere lui in de raad, dan zal er al gauw gestemd worden op een slimme gast zoals Wakker. Misschien wordt het tijd voor de oude verstokte generatie dat die gaan inzien dat er ook mensen op Urk zijn die anders denken dan de gemiddelde SGP’er.

 • Jaap

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Als hij gewoon afrekende bij kapper P. zal hij waarschijnlijk welkom zijn, geld stinkt niet. Anders zijn er genoeg andere kappers.

 • Karel

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Thomas ben je g20 in Hamburg weer vergeten met je linkse vriendjes die meer dan 500 agenten in ziekhuis geslagen hebben en de stad Hamburg vernield hebben of asielzoeker die joods restaurant in Amsterdam vernield is zeker ook onzin en synagoge die bewaakt moet worden heb ik nog over de bedreigingen die pvv Kamerleden dagelijks krijgen van moslims en links denkende is zeker ook onzin

  reageer
 • karel

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  pegida is geen pvv thomasde aanval op gemeentehuis in geldermalsen waren geen pvv aanhangers maar burgers uit geldermalsen zelf christelijke asielzoekers worden bedreigt in asielzoekescentum rellen in utrecht waren ook geen pvv aanhang kan ook alles opschrijven die niet waar zijn je sluit je ogen voor de waarheid dat is wat links altijd doet met je zelfverzonnen lijstje

  reageer
 • Karel

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Welk geweld is pvv verantwoordelijk voor Thomas? Dat is de grootse onzin geweld komt van links en van de moslims of ben je pim en van Theo van gogh vergeten dan de aanslagen en verkrachtingen van de moslims in europa en de joden worden overal in Europa bedreigt kan nog wel even door gaan 2 agenten die in voorstad van Parijs door afrikaantjes in ziekenhuis huis geslagen zijn

  reageer
 • Thomas

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  De aanslag op een moskee in Enschede. De gewapende bestorming van de rechtbank Schiphol die de marechaussee voorkwam. De aanval op het gemeentehuis in Geldermalsen. De rellen in centrum Utrecht. De aanslag op een toekomstige moskee in Culemborg. Los daarvan liep PVV kamerlid en religieus extremist Markusower rond met een geladen vuurwapen, met politiek geweld als doel. Daarvoor is hij veroordeeld. Dat is hier in Nederland, de afgelopen paar jaar. In tegenstelling tot jouw vage zelfverzonnen lijstje. Want als we naar Europa kijken wordt het nog erger: Het Duitse filiaal van de PVV, Pegida, is volgens de Bundesnachtrichtendienst verantwoordelijk voor 1500-1700 geweldsdaden per jaar in Duitsland alleen al.

 • laat alle reacties zien
 • Hendrik

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  En zo zit het "zeg maar"

  reageer
 • Thomas

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  De negatieve reacties maken hem niet uit? Dat verandert ongetwijfeld wanneer hij afstudeert en een baan gaat zoeken. Dan komt hij er achter dat niemand hem een baan wil bieden omdat je als voorman van een racistische haatbeweging die verantwoordelijk is voor nogal wat geweld, absoluut onbemiddelbaar bent. Kan je je voorstellen dat je als bedrijf een partijprominent stuurt die pal staat voor haat en geweld en tegen verdraagzaamheid en normaal gedrag? Je klanten zien je aankomen... Je bent in één keer klaar.

  reageer
 • Poe

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  En dit is dus precies waarom de PVV bestaat..tot nu toe komt het deels van de ultra linkse AFA, anti zwarte pieten brigade ed. Wegkijkende politici die structurele problemen vanuit die islam of minderheden kant wegwuiven en een samenleving die lijdt onder die problemen. Roep je daar wat over ben je een racist, maar wanneer die minderheden dat doen is het een protest..hypocrisie viert hoogtij, met name onder de groepen die PVV stemmers wegzetten als racisten, maar zelf daarmee net zo discrimineren als de PVV doet.

 • Edwin

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Nou, kijk Wakker, als je zondags naar de kerk gaat maakt dat je een kerkganger, nog geen Christen. Daarvoor moet je op Christus lijken. Een PVV'er kan per definitie geen Christen zijn. Aan een appelboom groeien ook geen peren.

  reageer
 • ./\/\.

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  "Een PVV'er kan per definitie geen Christen zijn." - dat lijkt me een volstrekt persoonlijke theologische theorie.

 • Jaap

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  En daar begint de ellende, als mensen uit gaan maken of je Christen bent of niet. Daar zijn al de nodige oorlogen om gevoerd.

 • Lely

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Of hij heeft gewoon een realistische kijk op het leven en onze huidige samenleving. Sommige bevolkingsgroepen verpesten ons land nogal namelijk.. Ik kwam toevallig een bericht tegen over Wakker op facebook: Ik zou graag voor sommige mensen een toelichting geven over de persoon in kwestie. Als u eerst uw huiswerk had gedaan over deze persoon voordat u iets neer zet dan moet u een paar urkerlanden terug gaan dat onze koning en koningin op urk waren in verband met de burendag en kind centrum dan kunt u lezen wat er gebeurt is met deze jongen, en of hij levenservaring heeft! meer dan menigeen wat ik niemand toe wens . Deze persoon in kwestie met zijn opa elk jaar naar Polen gaat om zijn medemens te helpen in Hun eigen land waar de Heere hun gezet en geboren heeft doen worden met Gods bedoeling. Deze jongen elke week in Godshuis zit en het beste met zijn medemens voor heeft ,een ieder doet wat hij wil met deze info. M.V.G Annet de Boer

 • Tja

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Ik denk niet dat je zo stellig kunt zijn. Ik denk ook niet dat het Christelijk is om die jongen zo aan te vallen.

 • Karel

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Welke partij gaat aan de hoge schuld van de gemeente wat aan doen? Daar hoor je geen enkele partij over het is net als de landelijke politiek burger betaalt wel maar verantwoordelijkheid nemen ho maar

  reageer
 • Albert

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Volgens mij is er geen plaats in Nederland waar percentagegewijs meer dialect wordt gesproken dan in Urk.

  reageer
 • Kees

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  En dat wil hij dus graag zo houden, of begrijp ik het dan verkeerd?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert