Terugblik: Dat monster heeft met Luc een derde slachtoffer gemaakt

LELYSTAD

Deze eerste week van januari blikken we terug op een aantal ingrijpende verhalen die het afgelopen jaar in Flevoland hebben gespeeld. 

Vandaag het verhaal van de nabestaanden van de Lelystadse Manon en Fleur. Ze werden in 2015 op gruwelijke wijze vermoord. De dader, Alex L., kreeg afgelopen jaar in hoger beroep 30 jaar cel met tbs. De zaak staat ook wel bekend als de kruipruimtemoord, omdat de lichamen van Manon en Fleur in de kruipruimte van hun woning zijn gedumpt. 

Ergernis
Voor Hans Pieters, de vader van Manon en dus de opa van Fleur, telde de afgelopen twee jaar maar één ding. Namelijk alles eruit zien te halen voor zijn kleinzoon Luc. De toen 19-jarige Luc verloor plotseling zijn moeder en zus.

Terugkijkend op het hele proces ergert Hans Pieters zich over de wijze waarop er in Nederland met nabestaanden wordt omgegaan. “Je komt in een wereld terecht met regels en wetten die op een hele kille en zakelijk manier worden toegepast. En daar heb ik héél veel moeite mee.”

Als voorbeeld noemt hij de lange juridische strijd die hij en zijn vrouw Ria moesten voeren om voor Luc een schadevergoeding te krijgen. Dat geld zou Luc dan kunnen gebruiken om te gaan studeren of om op zichzelf te wonen. Iets dat na het overlijden van zijn moeder en zusje ingewikkeld werd. 

Derde slachtoffer
“In mijn optiek zijn wij nabestaanden van Manon en Fleur, maar is Luc niet slechts nabestaande: maar ook slachtoffer van de dader. Want het leven van Luc is volledig de nek omgedraaid.”

De rechtbank in Lelystad beslist in 2016 dat Luc géén recht heeft op een schadevergoeding, tot ongeloof van Hans. “Luc die werd niet gezien als slachtoffer, maar Luc was gewoon nabestaande. En dan ben je klaar. Dan ben je machteloos.” 

Als Alex L. tegen zijn straf in hoger beroep gaat biedt het Hans de kans om nogmaals voor zijn kleinzoon te pleiten. 2017 staat voor de nabestaanden grotendeels in het teken van dat hoger beroep.

Aangezien het hof in Leeuwarden wél besluit dat Luc een schadevergoeding krijgt, kijkt Hans met een enigzins tevreden gevoel terug op het afgelopen jaar. Maar hij maakt zich nog altijd kwaad over de geringe aandacht die nabestaanden in zijn ogen krijgen. 

Belastingverhoging
Hij noemt een ander voorbeeld. Toen Luc zijn huis niet meer in mocht omdat de politie de woning als moordlocatie bestempelde nemen Hans en Ria hun kleinzoon in huis. Inclusief het hondje van Luc.

Een paar weken later ontvangt Hans de mededeling dat zijn gemeentelijke belastingen omhoog gaan. Dit omdat ze nu een driepersoonshuishouden zijn. Ook moet er hondenbelasting worden betaald. “Daar ben ik heel erg boos om geweest.” Hans geeft aan dat hij had gehoopt dat er veel meer rekening werd gehouden met de omstandigheden waarin ze als nabestaanden terecht zijn gekomen. 

Een politieagent die de familie bijstaat krijgt het uiteindelijk voor elkaar dat de belastingverhoging een jaar wordt kwijtgescholden. 

“Ik voel me een beetje als iemand die de belbus van Kassa belt. Dan weet je gewoon bij zo’n misstand dat het in orde wordt gebracht voor die ene mevrouw of meneer die geklaagd heeft.Maar de andere duizend waar het mis is gegaan grijpen er gewoon naast. Ik heb er geen goed woord voor over.”

Pieters wil zich er hard voor maken dat er in de toekomst iets verandert. “Ik hoop dat ik met mijn verklaring mensen aan het denken zet over hoe ons rechtssysteem in elkaar zit. Zodat op die manier de zinloze dood van Manon en Fleur misschien nog een beetje zin krijgt. Want ik blijf erbij dat er slechts naar de dader gekeken wordt. Die wordt met fluwelen handschoenen aangepakt. Die krijgt een tweede kans. Het slachtoffer niet.”

reacties (7)

 • Ferry

   

  Juryrechtspraak invoeren dan komen deze aspecten veel meer aan bod!

  reageer
 • Janos

   

  Een schande duidelijk verwoord door de dhr pieters,inderdaad een zeer onrechtvaardig rechtsysteem hebben wij. De vele vrijspraken die gewoon stinken,en die een normaal mens niet kan begrijpen. Denk niet dat je dootr het rechtsysteem word beschermd ,maar als het er op aankomt bescherm jezelf want anders zul je teleurgesteld worden. En ach nee de geestelijke hulp ,was volgens de magistraten dus niet duidelijk om het te vergoeden ,boeven zijn het.

  reageer
 • Pieter

   

  Nederland is niet zo'n lekker landje als je de rechtstaat van de afgelopen vier jaar zo eens onder de loep neemt. Van die megavesting VVD en Veiligheid is niets goeds voortgekomen. Integendeel: Recht geldt hier nog voor degene die een goed gevulde portemonnee bezit.

  reageer
 • Bas

   

  Ga eens een keertje bij de rechtbank op een openbare zitting kijken. Je zal schrikken van een mate van arrogantie terwijl ter zitting staanden er telkens schappelijk en lieflijk van afkomen. Van mij mag er een grote bezem door de rechterlijke macht met allemaal types die niet juist in het leven staan en zich ontzettend geweldig vinden!

  reageer
 • Blij

   

  Heel dankbaar voor uw strijdlust, heel zinvol, heel nodig, heel erg fantastisch. Zou kantjes kunnen schrijven allemaal aansluitende ellende maar ik trek dat niet. Daarom zo heel diep dankbaar dat u die energie heeft. En mijn innige medeleven, wat onvoorstelbaar tragisch wat u en uw kleinzoon meemaakten... om nog maar te zwijgen van uw dochter en kleinkind...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hallo

   

  Ik vind het heel erg voor Hans en Luc wat er gebeurd is, en die lange juridische strijd om Luc als slachtoffer erkend te krijgen ipv slechts als nabestaande, dat zou in de toekomst inderdaad anders geregeld moeten gaan worden. Maar wat ik niet begrijp is de boosheid over de hondenbelasting en de verhoging van de gemeentebelasting. Wat is daar onredelijk aan? Als het hele voorval niet gebeurd was, en Luc nog in zijn oude woning had kunnen wonen, dan had er daar toch ook gewoon honden- en gemeentebelasting betaald moeten worden? Wat maakt het nou uit of het op de ene of de andere adres binnenkomt? (Sorry voor de nabestaanden als ik hiermee lomp overkom, maar ik ken de details van de zaak verder niet. Ik kan me alleen een beeld vormen op de geringe informatie die hier in het artikel gegeven wordt.)

  reageer
 • ronald

   

  Lomp is denk ik zachtjes uitgedrukt, deze mensen hebben er niet voor gekozen om deze jongen in huis te nemen en de gemeente heft gewoon een herziende belasting ,hoe hard en krom ,ik snap dat er regels zijn .maar daar kun je ook van afwijken en rekening houden met de omstandigheden

 • Jos '56

   

  Wat mij betreft mag het gehele rechtssysteem grondig op de schop, het blijkt maar al te vaak dat nabestaanden en slachtoffers te vaak in de in de kou komen te staan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert