Celstraf geëist voor brandstichting in opvanghuis

ALMERE
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep een celstraf van 30 maanden geëist tegen een man uit Almere vanwege brandstichting. Hij maakte in juli 2016 in zijn kamer in een gebouw van zorgorganisatie Kwintes een vuurtje op twee matrassen.

De Almeerder stak kleding en boeken in brand, waaronder een bijbel. In mei vorig jaar werd de man door de rechtbank tot eenzelfde straf veroordeeld. Behalve de brandstichting stond de man onder meer terecht voor vernieling van een Chinees restaurant in Amersfoort. Daar gooide hij een maand eerder een tegel door een ruit. 
Het motief voor de brandstichting was dat er niet goed naar de man geluisterd zou worden door Kwintus. 

De man ging in beroep, omdat hij de straf te hoog vindt. Bovendien vindt zijn advocaat dat er geen sprake was van het in levensgevaar brengen van anderen door brand te stichten. De brand kon volgens hem eenvoudig geblust worden en breidde zich niet uit. 

Tot ergernis van het gerechtshof kwam de man woensdag niet opdagen. Zijn advocaat zei dat zijn cliënt hem had laten weten onvoldoende tijd te hebben gehad om de rapportage van het Pieter Baan Centrum te lezen. Hij vroeg daarom uitstel van de zaak. Het hof wees het verzoek af, omdat de man bij de behandeling bij de rechtbank ook al op de conclusies van het rapport had kunnen reageren.

Volgens deskundigen die de man psychisch onderzochten is hij toerekeningsvatbaar. De man ging eerder op een treinrails zitten en verloor daardoor zijn been toen de trein er overheen reed. Hij zegt dat hij niet suïcidaal is. Het hof doet op 17 januari uitspraak. 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert