HeliCentre voorkomt bevrijding topcrimineel

LELYSTAD
Het Lelystadse bedrijf HeliCentre heeft de ontsnapping van een topcrimineel kunnen voorkomen. Dat bleek woensdag in de Amsterdamse rechtbank, zo schrijft de NOS. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar een boeking van Ismail el M. uit Amsterdam. De man wilde opstijgen vanaf het Limburgse heliplatform Heythuysen, in plaats van Lelystad. HeliCentre vond dat verdacht en deed daarom melding bij de politie. 

Met smoes uitgesteld
De politie ontdekte dat El M. een bekende is van Benaouf A. Deze verdachte zat in de gevangenis van Roermond, niet ver van heliplatform Heythuysen. De recherche nam het contact tussen de helikopterverhuurder en El M over. De vlucht werd met een smoes een week uitgesteld, ook de vertreklocatie werd gewijzigd naar Budel.

De recherche kwam er vervolgens achter dat acht mannen bezig waren met de bevrijding van Benaouf A. Zij werden door observatieteams en telefoontaps in de gaten gehouden. De politie zag hoe de groep in Eindhoven in gestolen auto's samenkwam en zich verspreidde over de regio. 

Arrestatie
Op het vliegveld van Budel wachtte de politie Ismail el M. op. Hij kwam zelf niet opdagen, wel zijn broer Houssain, hij werd direct gearresteerd. De helikopter vloog vervolgens naar Weert, het eerste afgesproken punt. Daar stonden vier verdachten de heli op te wachten, waaronder een Colombiaan. 

De Colombiaan kreeg een tekening te zien van de luchtplaats van Benaouf A. In de Cel van A. zou ook een getekende plattegrond zijn gevonden van de gevangenis. Dat schrijft de Amsterdams omroep AT5. Uit tapgegevens zou daarnaast blijken dat de heli de gevangene zou moeten bevrijden. ''Niet voor 13.55 vliegen. Misschien staan ze nog in de gang. Ze zijn bezig. Dan zien ze de helikopter. En dan doen ze alarm."

Achtervolging
Toen een arrestatieteam de mannen wilden aanhouden gingen zij er vandoor. De achtervolging werd ingezet en bij Maarheze werd de auto klemgereden. Andere verdachten stonden in de buurt van Roermond. 

Onderweg werd volgens het OM een kalasjnikov uit het raam gegooid. Deze achtervolging eindigde bij Roosteren. Een van de verdachten, de 30-jarige Jaouad A. uit Frankrijk, werd daar doodgeschoten door de politie. De rest van de verdachten is aangehouden. 

Benaouf A. is overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

De Amsterdamse omroep AT5 volgde de rechtszaak vandaag:

reacties (5)

 • Jan van Budel

   

  Zijn dit nou de gewone Nederlanders waar Mark Rutte het over had?

  reageer
 • Dirk neeve

   

  Deze oplettende heli verhuurder heeft er een vijand bij .

  reageer
 • C

   

  Er Lopen buiten net zo veel criminelen , als BINNEN in Nederland los Goed Werk gedaan politie KNAP werk prima gedaan Goed opsporingswerk en zo hoort dat het kost veel ,maar daar heb je ook veel voor terug .sjapo een pluim er . Voor allemaal.

  reageer
 • Lelystad...

   

  Sjapo=Chapeau....

 • De advocaat

   

  Wat u zegt is niet waar en de zaak is alleen op het spoor gekomen door de oplettende heli-verhuurder. Anders was er niets opgespoord. Hoewel de criminelen van het domste soort lijken te zijn.

 • Desiree

   

  Lekker goochem om de melder even in het zonnetje te zetten. Dit soort lieden houden niet van melders.

  reageer
 • Ed

   

  Wanneer u aangifte doet tegen een crimineel, komt u ook met naam en adres in het dossier dat hij ook kan inzien. Het is niet zozeer in het zonnetje zetten als wel informatie die tijdens de rechtzaak bekend wordt. Ik vraag me ook af of dat wel verstandig is.

 • Ik

   

  Goed verhaal

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert