Hoogwater wordt vanuit Lelystad in de gaten gehouden

LELYSTAD
7,5 miljoen liter water stroomt op dit moment per seconde Nederland in. Het gaat om gesmolten sneeuw en regenwater uit Duitsland en Zwitserland. Hoogwater dus. Het hoogste peil wordt woensdagochtend in de Rijn bij Lobith bereikt: 14,65 meter boven N.A.P. In het watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat in Lelystad wordt het stijgende water op de voet gevolgd.

Op basis van informatie en modellen adviseert het centrum andere overheden wat te doen. Zo wordt er bij de Afsluitdijk flink gespuid om het peil van het IJsselmeer te verlagen. Verder worden keringen en sluizen gesloten om het water in goede banen naar zee te leiden.

De verwachting is dat het Nederlandse watersysteem het water goed aan kan en dat het niet tot problemen leidt. Flevoland zal er zeker geen last van hebben, omdat de provincie omgeven is door dijken. In het watermanagementcentrum zijn ze wel in hun sas. Want ze werken het hele jaar om voorbereid te zijn op dit soort extreme situaties. De medewerkers zijn blij dat ze de opgedane kennis nu in praktijk kunnen brengen.

Bij de storm vorige week moesten alle hens aan dek en was het centrum 24/7 bemand. Dat is nu niet nodig.

reacties (3)

 • De meester

   

  Doe gewoon de hele naam in het Nederlands. watermanagementcentrum moet zijn waterbeheercentrum

  reageer
 • De ingenieur

   

  Een vreemd besluit om rivierdebiet in liters uit te drukken. Dat doet niemand met enig technisch inzicht. 7,5 miljoen liter klinkt als veel maar het is maar 7500 kubieke meter. Het is ook aardig wat maar is een stuk beter te overzien en het is maar net de helft van het maximum wat nog te verstouwen is. Wel aardig om zo snel de Reve bij Kampen te testen. Ook al is het maar met weinig water.

  reageer
 • Poe

   

  Toch mooi dat we dit in Lelystad hebben!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert