Ondernemersvereniging wil reclameheffing invoeren

LELYSTAD • Ma 8 januari 2018 | 15:02 • Maandag 8 januari 2018 | 15:02
De Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad (SOSL) wil in het Stadshart van Lelystad onder de middenstanders een collectieve heffing invoeren. De voorkeur gaat uit naar een reclamebelasting volgens het zogeheten 'Veldhovensmodel'. Daarbij bepaalt de WOZ-waarde van een bedrijfspand de hoogte van de aanslag. De ervaringen in de gemeente Veldhoven zijn positief: meer draagvlak, een hogere netto opbrengst en minder werk voor de gemeente.

Financiële slagkracht
De belangrijkste reden om reclamebelasting in te voeren, is de wens van de ondernemers in het centrum om zich te organiseren en financiële slagkracht te realiseren. Dit om activiteiten uit te voeren die het economisch functioneren en de aantrekkelijkheid voor inwoners, ondernemers en bezoekers verbeteren.

Voldoende draagkracht
In het verleden is diverse malen tevergeefs geprobeerd een Business Investerings Zone (BIZ) in het leven te roepen. De vorm van de BIZ is wettelijk vastgelegd, maar blijkt minder geschikt voor stadscentra. Het college van burgemeester en wethouders staat achter het plan. Voorwaarde is wel dat er bij de achterban voldoende draagkracht is. Volgende maand wordt er een enquête gehouden onder de ondernemers.

Dinsdag spreekt de gemeenteraad over het plan van de ondernemersvereniging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel