Raadsleden erkennen te weinig grip te hebben

NOORDOOSTPOLDER
Gemeenteraadsleden uit Noordoostpolder herkennen de conclusie van de rekenkamercommissie dat de raad onvoldoende grip heeft op grote projecten. Dat bleek maandagavond tijdens een themabijeenkomst in het gemeentehuis waar de inhoud van het onderzoeksrapport werd besproken.

Wantrouwen
De commissie keek naar de aanpak van het windmolenpark, de Marknesserbrug, de Bosbadhal en de Wellerwaard. Vier projecten die jarenlang speelden in de gemeenteraad. Uit het onderzoek blijkt het te ontbreken aan duidelijke kaders en afspraken rond grote projecten. Daardoor heeft de raad niet altijd scherp voor ogen wat haar rol is binnen een project en ontbreekt het soms aan inhoudelijke discussies. Ook komt het voor dat er wantrouwen is over verstrekte informatie van het college van burgemeester en wethouders. 

Geen duidelijke kaders
Marian Uitdewilligen van coalitiepartij CDA zegt de conclusies over het onvoldoende functioneren van de gemeenteraad niet als kritiek te ervaren, maar wel dat het beter kan: "ik zit vier jaar in de raad en ik merk zelf dat het bij langere projecten niet te volgen is als er geen duidelijke kaders zijn en momenten waarop je de voortgang kunt toetsen." 

Om de kritiekpunten op te lossen adviseert de rekenkamercommissie de raad om voortaan op tijd kaders vast te stellen over de aanpak van grote projecten. Daarnaast geeft het de tip mee om kennis van buiten te gebruiken bij complexe situaties.

Het lukt steeds niet
Tjitske Hoekstra van de SP zegt dat haar partij er de afgelopen vier jaar geregeld op heeft gehamerd dat de gemeenteraad kaders stelt bij grote projecten. Ze heeft er een hard hoofd in dat de raad wat dat betreft nu beter zal gaan functioneren. "We hebben eerder advies van de rekenkamercommissie gehad over hoe we moeten handelen bij grote projecten. Dat advies kwam toen na aanleiding van de ontwikkeling van het centrum van Emmeloord. Daar wilden toen zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders niets van weten. Als raad moeten wij kaders stellen en controleren en dat lukt steeds niet, omdat er eigenlijk steeds van ons wordt verwacht dat we een blind vertrouwen stellen in het college", aldus Hoekstra. 

 

reacties (5)

 • Kaders stellen? Piketpaaltjes slaan. Volgens mij hoeft men alleen maar zijn boerenverstand te gebruiken en dat valt al niet mee. Al dat gedoe met kaders etc , daar hebben veel raadsleden onvoldoende kwaliteiten voor. Gewoon de ambtenaren boven op de huid zitten, dat moet er gebeuren, roep ze ter verantwoording, laat ze tekst en uitleg geven, en zijn ze onbekwaam dan ontslaan, dan kweek je kwaliteit in je organisatie.

  reageer
 • Op naar de verkiezingen!

   

  Dat deze kaderstelling door de SP verscheidene malen aan de orde is gesteld werd met een grote minderwaardigheid afgedaan. Stelselmatig is de SP belachelijk gemaakt en nu wordt er ook nog door de coalitie partijen Struisvogelpolitiek bedreven.Schandelijk dat men zo ontwijkend reageerde .

  reageer
 • het kan ook wel eens zo zijn dat de raad incompetent is om grote projecten te 'behappen'.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Dit geldt voor de meeste raden, soms gaat iets boven je pet, coalitiepartijen, B&W met hun ambtenaren zijn altijd in het voordeel, er zou budget moeten zijn dat oppositie externe adviseurs kunnen raadplegen.

 • de ambtenaar

   

  Voorspelbare reactie van het CDA (Uitdewilligen) zij moet dit zeggen van de twee CDA topambtenaren. Deze topambtenaren willen helemaal niet dat er kaders gesteld worden want dan komt hun disfunctioneren aan het licht. Het CDA en ook de PU zullen deze mensen altijd blijven beschermen en daarom voor geen enkel project kaders stellen. Nu is al voorspelbaar dat het Open Plan Proces (centrum) een financieel drama wordt. CDA en PU zullen kaderstelling blijven torpederen. Door in maart geen CDA of PU te stemmen zal de raad meer vat krijgen op het financiële reilen en zeilen van de gemeente.

  reageer
 • Reaguurder

   

  Welke kaders zouden moeten worden gesteld bij de projecten die al liepen vanaf het jaar 1999. Wat is er misgegaan? Rond het project Emmeloord centrum zijn nu toch allemaal kaders vastgesteld ? Gek deze reactie. Met de SP, D’66 en ONS in het college wordt alles veel beter. Het gekke is dat samenwerken met deze kwaliteitsloze en narcistische partijen onmogelijk is. Wees zorgvuldig met uw stem in maart.

 • Frank

   

  Kijk Raadsleden Dronten!! Het Kan Gewoon!! Kan Leen Verbeek aan de slag.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert