Aangiftes tegen bitcoinfabriek wegens oplichting

LELYSTAD
Bitcoinbedrijf Koinz Trading uit Lelystad zit in de financiële problemen. Klanten in Nederland en België hebben aangifte gedaan van oplichting tegen de zelfverklaarde 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren'. 
De digitale munt bitcoin is de laatste jaren enorm in waarde gestegen. Een jaar geleden was de digitale munt nog geen 1.000 euro waard. Nu zit de koers ruim boven de 10.000 euro. 

Codes kraken
Berry van Mourik uit Lelystad is de oprichter van Koinz Trading. Hij verkocht computers aan de gedupeerden, die hij zelf (op een geheime locatie) zou inzetten om codes te kraken, waarmee bitcoins verdiend konden worden. Maar de gedupeerden zeggen nauwelijks geld te hebben ontvangen en eisen nu hun computer op. Advocaat Marco Kalmijn: "Maar het is nog maar de vraag of die computers überhaupt bestaan".

Volgens de advocaat is er in totaal voor enkele miljoenen in de onderneming geïnvesteerd en zou Van Mourik zo'n duizend computers hebben. Aanvankelijk kostte het bijna 3.000 euro per bitcoin-producerende computer, waarvoor het bedrijf iedere maand 0,3 bitcoin zou verdienen. Dat komt bij de huidige koers van de digitale munt neer op een waarde van ruim 3.500 euro.
De prijs per computer is door het bedrijf inmiddels verhoogd naar 6.100 euro en er wordt nu maandelijks 0,2 bitcoin beloofd.

Computer terug
Maar sommige klanten hebben al sinds september geen geld meer gekregen en eisen nu dus de computers terug waarin ze geïnvesteerd hebben. "Er is drie keer een afspraak gemaakt om de computers op te halen, maar drie keer is de afspraak afgezegd", aldus advocaat Kalmijn.

Volgens de advocaat is Koinz Trading twee weken geleden al veroordeeld tot het teruggeven van de computers waar bitcoins mee verdiend konden worden. Er zou inmiddels een deurwaarder op de zaak zijn gezet die beslag moet leggen op de computers. "Maar niemand weet waar ze staan."

Geheime locatie
Koinz Trading is niet bereikbaar voor commentaar. In een interview met de Volkskrant zei de oprichter eerder de locatie van de bitcoinfabriek geheim te houden, omdat de verzekeraar dat zou eisen.

Een anonieme gedupeerde vertelde aan Omroep Flevoland dat de gedupeerden zich niet alleen in Nederland, maar ook in België bevinden. Zij worden bijgestaan door advocaat Evelyne Verbruggen uit Antwerpen.

reacties (19)

 • B. Itcoin

   

  Mochten er inderdaad in lelystad 1000 bitcoin mining computers staan op 1 of misschien 2 lokaties, zou dat zeer snel bekend zijn. Het stroom verbruik van die locatie zou zo enorm hoog zijn dat een speciale krachtstroom aansluiting nodig is die liander moet aanleggen. Daarvoor zijn vergunningen nodig en die zijn op te vragen bij de gemeente dmv de WOB. De warmte die 1000 computers in 1 ruimte genereren zou een speciale koelinstalatie op het dak vereisen waarvoor ook weer vergunningen nodig zijn ivm de grote hoeveelheid koude middel in de airco. Kort om of ga zoeken of je weet dat het een scam is. I rest my case Je centjes zijn weg.

  reageer
 • scam

   

  99% van de mining bedrijven zijn scam. Heb er nooit in geinvesteeerd, heb ze zien komen en gaan. Net zoals deze. Mooie praatjes, waar niets van klopt. De energieprijzen in Nederland zijn te hoog om effectief bitcoins te minen. Alleen in China is het nog enigzins rendabel. En zeg nou zelf, als het 700 euro per maand per computer oplevert en hij er al 1000 heeft draaien, dan heeft hij die investering van een enkel computertje van u en mij niet nodig hoor. scam eerste klas, iedereen is zijn geld kwijt, welkom in Nederland

  reageer
 • Ed

   

  Wekom in Nederland? Dit is een wereldwijde bubble die zijn weerga niet kent. Is het niet krankzinnig: we willen energieneutraal worden. Gloeilampen zijn streng verboden want verbruiken te veel stroom. En vervolgens worden er door ongebreidelde hebzucht en domheid gigantische hoeveelheden stroom verspild om een virtueel "muntje" te "delven" dat exact waard is wat de gek er voor geeft. Over twintig jaar zal men hoofdschuddend terugkijken op deze waanzin.

 • Jan

   

  Mooie locatie van zijn bedrijf in het gebouw van mijndomein🤣

  reageer
 • Dirk

   

  Met 1000 pc ervan uitgaan dat je dan 5000 gpu hebt draaien dag en nacht om te minen. Dan is 0.2 Bitcoin haalbaar. Maar € 6100 investeren in een pc om te minen is een vreemd verhaal. Dan kan je beter zelf dat ding thuis hebben staan en in een pool minen. Dan mine je niet alleen Bitcoin maar ook andere coins. Beetje dom volk dat hier in mee is gegaan.

  reageer
 • Richard

   

  Geheime plaats? Z’n auto staat regelmatig op de bronsweg/Chroomstraat. Is huurder bij Mac3park. De Mercedes,Volvo’s en Masseratti en dat soort wagens komen bij BlankertShortlease vandaan.En dit vertel ik omdat ik ook (helaas) ook in zijn mooie verhaal heb geïnvesteerd en een aardig onderzoekje inmiddels op papier heb.

  reageer
 • HH

   

  Dat is het 'kantoor'. Niet waar de 1000 computers staan.

 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  Wie verdienen er aan dat zijn de Fraudeurs, deurwaarde, advocaten. De rest kan er na fluiten. Verstand komt met de jaren of nooit.

  reageer
 • Ed

   

  En nog vele crypto-geld-gerelateerde rechtszaken zullen volgen. De oude DSB-baas in er ook mee bezig. Dus u bent gewaarschuwd!

  reageer
 • jan jans lelystad

   

  Kan meneer zijn dikke Mercedes AMG wel verpatsen, hoezo minen het geldverslindende vrouwtje wat meneer heeft zal ook wel vertrekken.

  reageer
 • JL

   

  De eigenaar van het bedrijf is al enige tijd geleden persoonlijk failliet verklaart en zit zelfs in de schuldsanering. Ik zat al te wachten wanneer het fout ging.

  reageer
 • Pieter

   

  "Greed is good", nietwaar. Hoe naief, blind of hebberig ben je als je je na alle bedenkingen die er in de media zijn geventileerd, toch inlaat met zulke winden.

  reageer
 • .W.

   

  de deurwaarder is er op gezet , waar is die opgezet op lucht ? niemand weet waar de fabriek staat , mensen die staat in lelystad en de opslag is in almere gewoon effe zoeken .

  reageer
 • Janssen

   

  Hebberigheid is de voedingsbodem voor oplichting Altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven

  reageer
 • Jos'56

   

  Allemaal gebakken lucht.

  reageer
 • Jozef

   

  Had ie slim bedacht die gozer

  reageer
 • Thomas

   

  Samengevat: Naïeve mensen gaven hun geld aan een vaag bedrijfje dat investeert in een vage internet-type, naïeve mensen zijn hun geld kwijt.

  reageer
 • Bert

   

  Weer een verhaal op zich als je er in gelooft kan het heel wat zijn, allemaal lucht.

  reageer
 • Jan

   

  Tja, investeren in iets wazigs als bitcoins! Wat verwacht je dan anders dan een wazig bedrijf. Het hele bitcoinverhaal is gebaseerd op lucht en, heet of niet, eens loopt dat leeg.

  reageer
 • Cryptokul

   

  Dan is daar ook nog de mogelijkheid dat ze wel Bitcoin hebben gemined en dat deze nu veilig verspreid zijn over meerdere wallets. Mooie buit voor wanneer dit overwaait.

  reageer
 • jan

   

  mooi klassiek cowboy verhaal! ik kan het wel waarderen.

  reageer
 • Roel

   

  O ja? Bewondering voor criminelen? Ook Holleederfan zeker?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert