Aantal leegstaande winkelpanden neemt toe

FLEVOLAND • Do 11 januari 2018 | 16:09 • Donderdag 11 januari 2018 | 16:09
Flevoland en Zeeland zijn de enige provincies waar het aantal winkelpanden dat leegstaat toeneemt. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Op 1 januari 2017 stonden 261 winkelpanden in Flevoland leeg; op 1 januari van dit jaar was dat aantal toegenomen tot 311.

Volgens Locatus is de toename vooral te wijten aan Lelystad, waar steeds meer winkels verdwijnen.

reacties (16)

 • Sandy

   

  Ik vind als ondernemer ...de huren niet meer gezond vaak moet je al minimaal 2500 verdienen om je huur bij elkaar tekrijgen. Nou dank je de koekkoek werk niet alleen voor de huur.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Ondanks de economische groei blijft het armoe troef in Flevoland, wel verklaarbaar, ! ieder initiatief op nieuwe activiteiten wordt meteen de grond in geboord," ik denk bv. aan attracties, bedrijfsmatigactiviteiten en winkelsluitingstijden," vaak aan gestuurd door de milieulobby of religieuze groepen, het blijft armoe troef in Flevoland.

  reageer
 • Poe

   

  Krijg je met al die versnippering..Tjalk, Lelycentre, Kempenaar..neem daar dat je voor kleding of een dagje winkelen beter naar Bataviastad, Almere of Harderwijk kan gaan en klaar is Kees. Er zit totaal geen lijn in het stadshart, geen gezelligheid..kunnen beter afbreken en a la Bataviastad opnieuw opbouwen.

  reageer
 • Hannes

   

  Zolang de grote winkelketens zich in de onroerendgoedsector begeeft; om zichzelf tegen de onstuimige markt te beschermen! Zullen bepaalde kleine winkelketens moeten vechten tegen de bierkaai!

  reageer
 • Stephan

   

  Zelfs internationale winkelketens zoals Hudsons Bay heeft het moeilijk omdat die merken voeren (o.a. Hilfiger, Boss en PME) die je ook elders kunt kopen. Veel van het zelfde. Wat wel goed loopt zijn de low cost winkelsketens zoals Action en Primark. Dat geeft maar weer aan wat voor soort winkelpubliek het is. Wij kopen met elkaar steeds vaker online met alle gevolgen van dien. Dus niet grienen, wij zijn er zelf mede schuldig aan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lelystadjjeeeee

   

  Ach, gelukkig hebben we de PVV straks in de gemeenteraad.! Meer vrijheid en minder betutteling! Maak het maar waar helden!

  reageer
 • Nol

   

  Het Amerikaans model is de oplossing. Dat zegt: “ verlaag de lasten voor de burger en het geld dat ze overhebben consumeren ze waardoor de economie groeit” In Nederland ontbreekt die visie bij politici. Dus Lelystad schaf betaald parkeren af, maak de belasting voor inwoners en winkeliers de laagste van Nederland en zie je binnenstad zal opbloeien Maak er de meest autovriendelijkste stad van Nederland van met een aantal trendy shops ,een drive in cinema, etc Doe je dat niet dan Kun je de boel sluiten en is Lelystad een definitieve slaapstad.

  reageer
 • Rolf

   

  Klinkklare onzin! Enig idee van het Amerikaans begrotingstekort ??

 • Frans

   

  Wat een onzin, Nol. Het begrotingstekort van de VS is ongekend hoog, de maatschappelijke tegenstellingen groeien nog verder.

 • janko

   

  Zonde, want landelijk gezien vullen de grotere steden steeds meer op. Van Lelystad blijft niks meer over. Dramatisch stadshart daar. Laten we eerlijk wezen: dat komt niet door Batavia Stad. Wat moet een gemiddelde Flevolander daar. Volk dat hier uit de buurt komt is daar na een half uur uitgekeken. Het grote probleem van Lelystad is dat er simpelweg geen draagvlak is vanuit omringende gemeenten. Almeerders hebben hun eigen stadshart waar je eindeloos kan winkelen of nemen de trein naar Amsterdam. Drontenaren hebben hun eigen winkelgebied, die trouwens niet eens onder doet voor Lelystad, of nemen de trein naar Zwolle of Almere. Lelystedelingen komen er wel. Maar de binnenstad heeft niet veel te bieden. Dronten heeft nog wel een toekomst, er zitten goede ondernemers met mooie winkels. Maar schroef die huren eens omlaag, geef andere ondernemers de kans het aanbod in Dronten eens compleet te maken.

  reageer
 • Ton

   

  Ach gosh, hoe zou dit komen, te hoge huren, verkeerde beslissingen om een winkelcentrum uit te breiden, te weinig doen aan criminaliteit, dus noem maar op.

  reageer
 • Jan

   

  Wacht maar, we mogen snel stemmen. Alle ondernemers worden weggepest door de gevestigde partijen. Als strak de PVV komt wordt het anders. Ze zeggen dat ze dan weer vele bedrijven gaan openen, zoals vroeger. en korte mette gaan maken met hangtuig. Ik vond het altijd leuk om in de etalages te kijken, maar durf door het uitschot niet meer in het centrum te komen.

  reageer
 • Poe

   

  Dan heb je een ander probleem..want uitschot is er amper op normale tijden..

 • Henk Lekkus

   

  Natuurlijk Jan de PVV gaat het helemaal regelen. Als je dat gelooft dan hoop ik dat je je toch beter laat informeren. De PVV ropwtveel maar heeft zo weinig oplossingen en dat is al jaren zo. zowel landelijk als lokaal. Dus wakker worden ajb.

 • Roel

   

  Als ik u was zou ik mij voorbereiden op een forse teleurstelling.

 • Desiree

   

  Men moet zo snel mogelijk blokken lege winkels ombouwen naar woning of kantoor. Overigens is in grote steden er een massale ombouw naar horeca aan de gang. Veel toeristen en iedereen wil maar buiten zitten.

  reageer
 • Daniëlle

   

  In Almere is het ook een drama. Mooie winkels verdwijnen, wat er terug komt is vaak 3x niks en ook snel weer weg. Dit alles heeft naar mijn in zien te maken met internet verkoop en de hoge huur prijs. Mensen hoeven niet meer de deur uit alles is te koop, het wordt lekker thuis bezorgd.

  reageer
 • Claartje

   

  In Stad Centrum staat heel weinig leeg, en wat leeg staat is alweer verhuurd volgens de affiches. Ik ben met je eens dat wat terugkomt helemaal niks is. Kaky woonshop verhuist naar wat panden verderop en in hun vorige pand komt een vreetschuur. Muziekwinkel 't Oor gaat verhuizen naar de Zadelmakerstraat en in het oude pand komt een vreetschuur. PME Legend alweer een poosje geleden naar de overkant verhuisd. In hun oude pand zit een vreetschuur. Bij het station idem dito, en ga zo maar door. En wordt het geen horeca, dan is het wel de zoveelste kledingzaak. Er staan er twee in de planning om binnenkort te worden geopend, ook volgens de affiches.

 • Claartje

   

  Zou handig zijn om de splitsing per stad te weten. Ik krijg niet het idee dat er in Almere Stad meer winkels leegstaan, integendeel zelfs. En degene die leegstonden, zijn al verhuurd.

  reageer
 • Jos

   

  De grootste fout die Lelystad ooit gemaakt heeft is het openen van het geïsoleerd liggende 'winkeleiland' Batavia. De nekslag voor het centrum.

  reageer
 • HH

   

  Nee, Bataviastad heeft zijn eigen doelgroep. De grote fouten waren: ten eerste: na het Lelycentre als oorspronkelijk beoogd stadhart weer een ander stadshart verzinnen door een andere stedenbouwkundige. Ten tweede: de komst van lowbudgetwinkels aan de Tjalk. Die hadden in het stadshart gemoeten.

 • helemaal mee eens,tuurlijk is het daar druk maar Lelystad zelf schiet hier helemaal niets mee op,mensen vertoeven de hele dag in batavia stad zelf en komen de poort niet uit,pakken de auto en gaan weer naar huis,en gaan echt niet meer naar het centrum,zoals wel wordt gesuggereerd.

 • de accountant

   

  De Batavia lag nu eenmaal daar. Voorts zou een Bataviastad nooit in een centrum kunnen ontstaan en groeien. Voorts is Bataviastad nu zo aan het chique worden dat de meute die daar zijn non-food boodschapjes doet daar wel snel mee zal stoppen. Men doet nu eenmaal veel meer via postorder.

 • Roel

   

  Deze ontwikkeling is in Flevoland niet anders dan in de rest van het land. Dat elders het aantal leegstaande winkelpanden is teruggelopen wordt volgens Locatus hoofdzakelijk veroorzaakt door uitbreiding van de horeca en wijziging in woonfunctie. Het is dus niet zo dat de detailhandel daar terugkeert.

  reageer
 • Jarec

   

  De concurrentie is moordend als je het niet gewend bent te concurreren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert