Keolis: boa's worden vrijdag beëdigd

ALMERE
Negentien buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die werkzaam zijn voor busmaatschappij Keolis worden vrijdag beëdigd. Zij mogen dan proces verbalen uitschrijven en boetes uitdelen voor parkeren op de busbaan.

Geweldincidenten
Het busvervoer in Almere kwam begin vorig jaar negatief in het nieuws na meerdere geweldsincidenten. De SP stelde toen schriftelijke vragen over de veiligheid van de buschauffeurs. Er zouden te weinig veiligheidsmedewerkers in en rond de bus aanwezig zijn. 

Debat met burgemeester
De afgelopen maand bleek dat er maar drie boa's bevoegd zijn bij de nieuwe busvervoerder Keolis. Reden voor de VVD om een debat aan te vragen. Burgemeester Franc Weerwind reageerde door gemeentelijke boa's op de stadsbussen in te zetten. Een maatregel die de raad niet ver genoeg ging. Meerdere raadsfracties twijfelden of zodoende de veiligheid in de stad voldoende gewaarborgd was.

Later bleek dat de gemeentelijke boa's in een andere categorie vallen dan de boa's in het openbaar vervoer en de bevoegdheden dus anders zijn. Zo mochten de door de burgemeester aangestelde boa's geen kaartjes controleren in de bus. Dit tot onvrede van de VVD.

Administratief proces
Sinds december zijn er 43 Service & Veiligheid medewerkers actief bij de busvervoerder. Slechts drie van hen hebben een boa bevoegdheid. De rest is toezichthouder en mag geen proces verbalen uitschrijven of boetes geven voor parkeren op de busbaan. Vrijdag worden er negentien boa's beëdigd, wat zorgt voor een totaal van 22 boa's met bevoegdheid.

De reden dat een deel van de boa's nu pas kan worden beëdigd, komt doordat de bevoegdheid is gekoppeld aan één werkgever. Een deel van de boa's is van Connexxion overgenomen en volgens Keolis is het een 'zeer langdurig administratief proces' om alle boa's weer bevoegd te maken.

reacties (2)

 • Erik

   

  Petje af voor de chauffeurs. Ik zou niet bij zo een baas kunnen werken.

  reageer
 • zomaar

   

  Beter TE LAAT dan ooit de regeltjes tussen CXX en Keolis waren blijkbaar niet duidelijk !!Beëdigd is toch Beëdigd ?? Onbegrijpelijk !! Alles kan toch toch in Almere !!!

  reageer
 • Hans

   

  U bent niet juist geïnformeerd. Als een boa van werkgever wisselt moet hij opnieuw als boa worden beëdigd. De vergunning om als boa werkzaam te mogen zijn is namelijk gekoppeld aan de werkgever. Syntus/Keolis is dus gewoon te laat geweest bij het aanvragen van de vergunningen. Overigens staat de Gemeente Almere hier verder helemaal buiten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert