Verzakking veroorzaakt gaslekkage in woning

ALMERE • Vr 26 januari 2018 | 6:42 • Vrijdag 26 januari 2018 | 6:42
Bij zo'n zestig huizen in de Regenboogbuurt in Almere worden in de komende weken de gasleidingen aangepast. Reden is verzakking van de hoofdgasleiding. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander kan de verzakking scheurtjes veroorzaken en moeten de leidingen daarom op korte termijn worden gestabiliseerd.

De problemen met de gasleidingen kwamen afgelopen zondag aan het licht toen er een gaslek was bij een woning aan de Pigmenthof. Brenda Dikkeboom rook een gaslucht in haar meterkast en alarmeerde Liander.

Een monteur constateerde dat er door verzakking van de grond zo veel spanning op de koppeling met de gasmeter was komen te staan, dat er een lek ontstond. Daarop is de gasmeter van Dikkeboom vijftien centimeter lager geplaatst.

Liander heeft de afgelopen dagen inspecties uitgevoerd. Het is duidelijk geworden dat de hoofdgasleiding dusdanig is verzakt, dat deze de aftakkingen die naar de huizen lopen naar beneden trekt.

Leidingen zijn flexibel, maar spanning te groot
Volgens Liander zijn gasleidingen flexibel en ingesteld op beweging in de grond, maar door de heftige verzakking is de spanning op alle gasleidingen te groot. Liander zegt dat er geen acuut gevaar is op gaslekken, maar de situatie moet wel op korte termijn worden opgelost. Daarom worden er verlengingen in de gasleiding naar de huizen gemaakt zodat de spanning eraf is. De netwerkbeheerder houdt de daling in de Regenboogbuurt de komende tijd in de gaten, maar heeft geen plannen om dit ook elders in de stad te doen.

'Tikkende tijdbom'
Brenda Dikkeboom en haar buren zijn bang dat ze op een soort tikkende tijdbom zitten. "Je weet nooit wat er gebeurt als er gas ontsnapt en er komt een vonk bij. Straks vliegt de boel de lucht in, dit is echt heel eng", aldus Dikkeboom.

Bewoners van de Pigmenthof dringen al jaren bij de gemeente aan om iets aan de ernstige verzakking van de grond te doen. Wethouder Frits Huis zei eind 2016 dat de verzakkingen pas dit jaar kunnen worden aangepakt. PvdA Almere heeft een verzoek gedaan om het onderwerp te bespreken tijdens de Politieke Markt. 
In een reactie laat de gemeente weten dat in de Regenboogbuurt na de zomervakantie groot onderhoud staat gepland.

60 centimeter daling tot 2050
Onderzoeken van TNO en Deltares hebben eerder aangetoond dat de bodem in Almere tot 2050 nog met minimaal 60 centimeter zal dalen. Dit is het gevolg van de inklinking van de bodem. Die bestaat uit klei met daarop een veenlaag, waarop na de drooglegging in 1968 zand is gestort. Door de relatief lage grondwaterstand daalt de bodem in Almere extra snel.De daling heeft vooral gevolgen voor de riolering. Door de bodemdaling is in Almere om de 25-30 jaar groot onderhoud in de wijken nodig.

 

Deel artikel

reacties (8)

 • Thijs

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Er wordt een verband gelegd met ophogen en de gemeente krijgt als altijd weer de schuld maar als men ophoogd graaft men de gasleiding helemaal niet vrij. Dat zou liander dan moeten doen. En als u een koophuis heeft met een voortuin komt de gemeente uberhaupt niet ophogen. Dat moet u als bewoner(s) dan met liander regelen.

  reageer
 • Flopiade

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  De verzakkingen gelden voor heel Almere. De gemeente moet zich schamen om zulke hoge lokale belastingen te heffen en er niets voor terug te doen. In Almere stad zijn wijken waar de straat nu al 40 cm lager ligt dan de voordeur. Het ziet er armoedig uit en is gevaarlijk. Laat de gemeente de tientallen miljoenen voor de Floriade maar gebruiken om dit soort zaken op te lossen in plaats van zo'n prestige project wat op een ware mislukking en lastenverhoging afstevend.

  reageer
 • Haydie

    Vr 12 januari 2018 Vrijdag 12 januari 2018

  Als ik dit lees denk ik van zal het hier in de Faunabuurt ook het geval zijn?.ik heb in december jl een verstopping in mijn keuken gehad. De monteur die langskwam ging in de kruipruimte en vertelde dat er nog meer aan de hand was. De afvoerbuis van de wc naar de riolering was stuk, lekkage dus. Via de verzekering is er een loodgieter langsgeweest en deze vertelde dat de buis niet stuk was maar dat de buis uit elkaar waren gegaan. Ik vroeg hem hoe dit kon gebeuren en hij antwoordde dat dit door de verzakking komt in Almere.

  reageer
 • Dhe

    Vr 12 januari 2018 Vrijdag 12 januari 2018

  Aanleg stadsverwarming is gestopt, omdat de burger meer moest betalen bij stadsverwarming, dan bij gas verbruik ;-)

  reageer
 • J.Schotel

    Vr 12 januari 2018 Vrijdag 12 januari 2018

  In de Oostvaardersbuurt het zelfde probleem. Bij de buren is er ooj al lekkage geweest, maar hier nog niemand van Liander gezien om te kihken of het bij ons wel goed zit. En wat het verzakken betrefd....hier kan je niet tegenaan werken. In de 11 jaar dat ik er woon al 2x meer dan 15cm opgehoogd en deze zomer moet er weer opgehoogd worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nl

    Vr 12 januari 2018 Vrijdag 12 januari 2018

  Dit is nou vaak de oorzaak van gasontploffingen leidingen die er 36 Liggen verroesten wordt te laat naar geken met alle gevaren van dien ze moeten de zaak gelijk vervangen en niet zo genaamd sussen heb we niks aan wordt wakker we betalen genoeg

  reageer
 • Hans

    Vr 12 januari 2018 Vrijdag 12 januari 2018

  De leidingen in de Regenboogbuurt kunnen niet roesten; die zijn van koper. Bovendien staat in het artikel dat door verzakking van de grond het probleem is ontstaan; niet roestvorming.

 • Van Ravenswaaij

    Vr 12 januari 2018 Vrijdag 12 januari 2018

  presies je weet het maar nooit met een gas lek en als dan vreek vonk komt dan escaleert het uit de hand gelukkig heeft meander het opgelost hulde ik woon er dicht bij!

  reageer
 • De ingenieur

    Do 11 januari 2018 Donderdag 11 januari 2018

  Tja, dat heb je niet met stadsverwarming. Waarom is men ooit gestopt met de aanleg van stadsverwarming?

  reageer
 • Lood gieter

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Hoe kom je daar bij dat stadsverwarming niet zakt? De buizen staan niet op palen en groeien niet omhoog

 • August

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Tja de leidingen van de stadsverwarming zakken niet. Alleen gas; water en riolering kunnen zakken. Maar daarom moet ervoor de aansluiting en gebruik van stadsverwarming ook meer worden betaald.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert