Verzakking veroorzaakt gaslekkage in woning

ALMERE • Do 11 januari 2018 | 17:59 • Donderdag 11 januari 2018 | 17:59

Bij zo'n zestig huizen in de Regenboogbuurt in Almere worden in de komende weken de gasleidingen aangepast. Reden is verzakking van de hoofdgasleiding. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander kan de verzakking scheurtjes veroorzaken en moeten de leidingen daarom op korte termijn worden gestabiliseerd.

De problemen met de gasleidingen kwamen afgelopen zondag aan het licht toen er een gaslek was bij een woning aan de Pigmenthof. Brenda Dikkeboom rook een gaslucht in haar meterkast en alarmeerde Liander.

Een monteur constateerde dat er door verzakking van de grond zo veel spanning op de koppeling met de gasmeter was komen te staan, dat er een lek ontstond. Daarop is de gasmeter van Dikkeboom vijftien centimeter lager geplaatst.

Liander heeft de afgelopen dagen inspecties uitgevoerd. Het is duidelijk geworden dat de hoofdgasleiding dusdanig is verzakt, dat deze de aftakkingen die naar de huizen lopen naar beneden trekt.

Leidingen zijn flexibel, maar spanning te groot
Volgens Liander zijn gasleidingen flexibel en ingesteld op beweging in de grond, maar door de heftige verzakking is de spanning op alle gasleidingen te groot. Liander zegt dat er geen acuut gevaar is op gaslekken, maar de situatie moet wel op korte termijn worden opgelost. Daarom worden er verlengingen in de gasleiding naar de huizen gemaakt zodat de spanning eraf is. De netwerkbeheerder houdt de daling in de Regenboogbuurt de komende tijd in de gaten, maar heeft geen plannen om dit ook elders in de stad te doen.

'Tikkende tijdbom'
Brenda Dikkeboom en haar buren zijn bang dat ze op een soort tikkende tijdbom zitten. "Je weet nooit wat er gebeurt als er gas ontsnapt en er komt een vonk bij. Straks vliegt de boel de lucht in, dit is echt heel eng", aldus Dikkeboom.

Bewoners van de Pigmenthof dringen al jaren bij de gemeente aan om iets aan de ernstige verzakking van de grond te doen. Wethouder Frits Huis zei eind 2016 dat de verzakkingen pas dit jaar kunnen worden aangepakt. PvdA Almere heeft een verzoek gedaan om het onderwerp te bespreken tijdens de Politieke Markt.
In een reactie laat de gemeente weten dat in de Regenboogbuurt na de zomervakantie groot onderhoud staat gepland.

60 centimeter daling tot 2050
Onderzoeken van TNO en Deltares hebben eerder aangetoond dat de bodem in Almere tot 2050 nog met minimaal 60 centimeter zal dalen. Dit is het gevolg van de inklinking van de bodem. Die bestaat uit klei met daarop een veenlaag, waarop na de drooglegging in 1968 zand is gestort. Door de relatief lage grondwaterstand daalt de bodem in Almere extra snel.De daling heeft vooral gevolgen voor de riolering. Door de bodemdaling is in Almere om de 25-30 jaar groot onderhoud in de wijken nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel