Meeste wanbetalers zorgpremie in Flevoland

FLEVOLAND
Flevoland is de provincie met het hoogste aantal wanbetalers van de zorgpremie. Dat meldt het AD. De krant baseert zich op cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zorgverzekeraars bestempelen mensen als wanbetaler als zij langer dan zes maanden hun zorgpremie niet kunnen betalen. 

Landelijk gezien is het aantal Nederlanders dat de zorgpremie niet kan betalen fors gedaald. Drie jaar geleden waren er nog grote zorgen omdat ruim 325.000 mensen hun premie niet konden opbrengen, maar dat aantal is met 75.000 verminderd. Dat is het laagste aantal sinds in 2006 het Ziekenfonds werd afgeschaft. 

Het dalende aantal wanbetalers is gevolg van een nieuwe aanpak om met de betalingsproblemen om te gaan. Een nieuwe wet maakt het sinds vorig jaar makkelijker betalingsregelingen te treffen met mensen die niet tijdig hun zorgpremie betalen.

reacties (12)

 • Elly

   

  Door omstandigheden kan iemand geen uitkering hebben en dus van en op straat leeft. Hoe kun je dan ziektekosten betalen. Werken? Hij wordt nergens aangenomen met een niet perfect voorkomen.

  reageer
 • Dirk

   

  Mensen die op straat leven krijgen een daklozen uitkering, daar kan je makkelijk je zorgverzekering van betalen. Met de goedkoopste basisverzekering €94.- en maximale zorgtoeslag € 70.- kan een dakloze die € 24.- best wel missen van de € 650.- die hij krijgt.

 • Kevin van teruggekomen

   

  Ik ben er van teruggekomen... ik weigerde premie te betalen, want ik had toch nooit wat en ik heb sowieso een hekel aan betalen, maar ik kan je zeggen dat er dan hele vreemde zaken gaan gebeuren. Ik kreeg een deurwaarder, die liet ik dus echt niet binnen. Toen sleepte ze samen met de politie me auto weg en die werd verkocht. Toen wilde ze me spullen ook nog, nou dacht het niet, maar die ratten lieten loonbeslag leggen en mocht ik bijna mijn huurhuis uit en later toen ik stopte met werken (was geen leuk werk) knepen ze me uitkering en moest ik alsnog verhuizen. Serieus iedereen, betaal nou maar, want je wil het niet weten. Ik betaal nog steeds af en ook mijn zorgpremie.

  reageer
 • Renske

   

  Ook niet echt slim he

 • Te gek voor woorden

   

  Je wordt gewoon gestraft als je ziek bent En maar betalen

  reageer
 • Poe

   

  Je wordt gestraft als je niet ziek bent...niets afnemen wel betalen..en dan anderen die voor duizenden euro’s afnemen horen dat ze balen over 300 euro..dat heet solidariteit, kunnen we ook mee stoppen, betaal je alleen 4x zoveel aan je verzekering.

 • ./\/\.

   

  Je betaalt óók als je niet ziek bent, maar wel minder. Het solidariteitsprincipe geldt nog wel, maar niet voor de volle 100%.

 • Lelystedeling

   

  Zelf ben ik ook chronisch ziek, maar ik besef me wel dat mijn doktersbezoeken, medicijnen, onderzoeken etc. niet gratis zijn. Dit moet ergens van betaald worden. Mensen die niets mankeren staan logischerwijs niet te springen om mijn zaken te betalen en terecht. Ik vind dat we blij mogen zijn met het feit dat we de zorg die we nodig hebben kunnen krijgen... dat daarvoor betaald moet worden lijkt me niet meer dan logisch.

 • stephan

   

  Dennis: toch moet er iets zijn gebeurd waarom Zilveren Kruis je overgeschreven heeft naar Menzis. Dat gaat niet automatisch en zeker niet zonder vooraf een melding aan jou. Er zijn goedkopere verzekeringen. Ik ben nu overgestapt en betaal nog geen € 116 per maand per persoon voor mij en mijn partner (geen kinderen) incl. aanvullende verzekering en tandarts bij Zorg en Zekerheid. Weliswaar met het maximale eigen risico.

  reageer
 • Dronten Dr

   

  Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat doen als je dit jaar medische kosten hebt. Je kan wel een goedkopere ziektekosten verzekering hebben maar uiteindelijk bij gebruik van medische zorg zoals een operatie o.i.d kost het je geld. Ik als chronische zieke betaal per maand 160 euro bij zilveren kruis incl.3 sterren polis aanvullende verzekering en tandarts verzekering. Al mijn medicijnen en 3 keer per week fysiotherapie worden vergoed.

 • Ros

   

  Laat overheid ingrijpen en net als vroeger gewoon inhouden van loon / uitkering zijn we van probleem af! Kosten naar beneden want is maar 1 die bepaald! Vroeger was niet alles goed maar zorg wel, niets betalen voor tandarts of arts gewoon heen en klaar!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lelystedeling

   

  Ik snap wel dat het een heel bedrag is voor mensen, zo'n zorgverzekering en het bijbehorende eigen risico. Wat me wel opvalt is dat het gros klaagt hierover maar ondertussen de prio leggen bij roken, auto's, telefoons en dat soort bijzaken. Ik heb altijd geleerd eerst de vaste laten te betalen, geld opzij te zetten (als is het maar 3 euro bij wijze van spreken). Zelf krijg ik geen zorgtoeslag, geen huurtoeslag etc. Er wordt altijd gedacht dat mensen met een modaal inkomen het veel gemakkelijker hebben. Ik klaag niet, maar denk wel dat als je alle toeslagen bij elkaar optelt je een heel eind komt.

  reageer
 • Wolverine

   

  En dat zouden meer mensen moeten doen,want in Engeland en België is het gratis.waarom moeten ziekenhuizen winst maken over ruggen van zieke mensen.en de grootste boeven zijn de managers die lachen in hun vuistjes,dat zijn de grootste graaiers.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Het is daar niet gratis, alleen op een andere manier gefinancierd.

 • Pieter N.

   

  Wat dacht u van al de wachtlijsten in Engeland? Links- of rechtsom zal de zorg toch betaald moeten worden.

 • pieter de oude

   

  Goeie zorg in Engeland ? alleen in de privéziekenhuizen.!!!! En wat Flevoland betreft, opheffen die provincie,!!!! het is en blijft een armoedig gebeuren, opdelen over andere provincies is de enige hoop op verbetering.

 • Pzaal

   

  Niet kunnen betalen en niet willen betalen is een wereld van verschil. Vele mensen die nu nog in een uitkering hebben hebben straks 80 euro per maand minder wat dus 960 euro per jaar is +de jaarlijkse huurverhoging en andere vaste lasten die steigen +de verlaging van de huursubsidie en zorgtoeslag maakt toch al een ruwe 1500 per jaar minder aan inkomsten. Onze regering maakt dit land langzamer hand kapot. En wel miljarden verspillen aan projecten waar onder andere de floriade.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Mensen betalen hier ook de dokter, fysio en tandarts zeer laat, of niet. De mensen zullen de prio wel bij het telefoon, huis en auto hebben want het zijn niet de typische armoezaaiers die helemaal niets hebben.

  reageer
 • Pieter

   

  Het AD ?? ... tja .. En zouden we misschien de oorzaak (oorzaken) van deze vermeende wanbetalingen mogen weten? En wie zijn die wanbetalers dan? Hoger opgeleiden, minima, ouderen, zieken? Of is dat allemaal t e diepgravend? Ik ben benieuwd wat er precies aan de hand is in het FLevolandse.

  reageer
 • Sofie

   

  De mensen gaan er onderdoor door de eigen bijdrage. Ziekenfonds omhoog alles gaat omhoog. Heel veel dingen worden niet eens meer vergoed. Het is gewoon gekkenwerk

  reageer
 • Dronten

   

  Hier ben ik het niet mee eens. Ik als chronische zieke en WAO uitkering betaal ik altijd netjes mijn vaste lasten en in februari de verplichte eigen risico, deze wordt op mijn verzoek in 1 keer van mijn rekening geschreven vanwege hoge ziektekosten. Elke maand gaat er 50 euro naar de spaarrekening voor de voor de eigen risico. Daarnaast betaal ik gemeentelijke belastingen omdat ik spaargeld hen. De mensen on de bijstand krijgen kwijtschelding. Dat is bij vele drontenaren met een andere minimum uitkering in hun ogen een straf. Je krijgt móeten als je je geld in zijn geheel opmaakt en als mensen een buffer hebben wordt dat bestraft. Daar zouden ze in dronten wat aan moeten doen.met de organisatie die maandelijks het geld int......

 • dennis

   

  waarom staat erbij wanbetalers ?? ik heb alijd netjes mijn rekeningen betaald en vervolgens komt er een envelop door de bus dat ik ben over geschreven naar menzis of ik dan ff 1000 euro wou overmaken ivm de boete ??? joost mag weten waarover ze het hebben maar betalen zal je.. ken je niet op tijd betalen komt er 400 euro deurwaarders kosten boven op einde van de rit koste me dat zo rond de 1800 euro baan kwijt huis kwijt vrienden kwijt en als klap op de vuurpijl ben ik nu genoodzaakt om van een uitkering te leven BEDANKT OVERHEID !!!

  reageer
 • Lexxie

   

  Gewoon je paspoort weggooien en melden bij een azc dan alles gratis

 • Desiree

   

  Onwaarschijnlijk verhaal, u vergeet vast een detail. En het doet er ook niet zo veel toe. Overigens heeft u die uitkering van de ons, de gemeenschap.

 • Desiree

   

  Onwaarschijnlijk verhaal, u vergeet vast een detail. En het doet er ook niet zo veel toe. Overigens heeft u die uitkering van de ons, de gemeenschap.

 • HM

   

  Een ziektekostenverzekeraar zal je zeker niet uit eigen beweging "overschrijven" naar een andere verzekeraar (concurrent). Dat heb je dan toch zelf geregeld. Niemand krijgt zomaar rekeningen uit het niets. Als je te weinig verdient (uitkering krijgt) om zelf de volledige premie te kunnen betalen, kun je een zorgtoeslag krijgen. Dat bedrag is hoog genoeg om de premie te kunnen betalen. Er zijn zelfs mensen die dan kiezen voor een extra hoog eigen risico (bovenop het wettelijk verplichte) zodat de zorgtoeslag hoger is dan de premie. Dan houden ze er maandelijks zelfs geld aan over. Maar als ze dan zorgkosten krijgen, moeten ze ook wel zelf betalen en is dat geld er meestal niet. Dan ontstaan de problemen. Het zou veel beter zijn als de zorgtoeslag afgeschaft wordt en de premie gewoon automatisch van de uitkering ingehouden zou worden.

 • Pablo

   

  Je kan zo bij ons op de zaak beginnen hoor. Maar het zal wel werken "bah" zijn en dan is het de schuld van de overheid..

 • Kees

   

  geen idee waar dit over gaat. meld u zich bij de instanties. hier hebben wij niets aan.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert