Lenen bij gemeente om langer thuis te wonen

NOORDOOSTPOLDER
In navolging van de gemeenten Lelystad en Dronten kunnen ook oudere inwoners van de gemeente Noordoostpolder een lening afsluiten voor het aanpassen van hun huis. Op die manier kunnen ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Met deze zogenoemde blijverslening kunnen mensen hun huis comfortabel en veilig maken. De regeling geldt vanaf 15 maart. Het gaat om een proef die twee jaar duurt, waarbij er in totaal € 300.000,= beschikbaar is. 

Levensloopbestendig
Het levensloopbestendig maken van woningen is volgens de gemeente Noordoostpolder wenselijk en noodzakelijk. Door de toenemende vergrijzing is er een sterke wens om langer zelfstandig te blijven wonen.

Wethouder Henk Suelmann: "De blijverslening was een wens van de gemeenteraad. De lening is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die hun woning levensloopbestendig willen maken. Maar ook voor mensen die voorbereid willen zijn op de toekomst."
 
Vast in stenen
Eigenaren van woningen kunnen niet altijd zelf de gewenste woningaanpassingen betalen. Zoals woningeigenaren waarbij het geld "vast zit in stenen". Zij krijgen van de hypotheekverstrekker geen lening voor aanpassing van de woning. De gemeente Noordoostpolder wil hen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, door ze maximaal € 50.000,= per woning te lenen.

Met het geld kan bijvoorbeeld de badkamer, slaapkamer, woonkamer, keuken, hal of het toilet toegankelijk worden gemaakt. Ook kan de directe omgeving van de woning worden aangepast.
 
Wmo blijft
Inwoners kunnen sowieso een beroep doen op de Wmo, als er sprake is van noodzakelijke woningaanpassing. De blijverslening is een extra financiering, om zodoende meer keus te hebben.

Het is een relatief nieuw product; een toenemend aantal gemeenten biedt de lening op dit moment aan. De lening is nog niet aan te vragen in de gemeenten Zeewolde, Almere en Urk.

reacties (4)

 • Wilco

   

  Wat een oplossing he wat zijn ze amicaal met. De bevolking machtig zeg . Je komt op deze wereld dan ben je genaait . en tijdens je leven word je uitgekleed en genaait, maar wanneer je toch hebt gespaart tijdens je leven en heel zuinig bent geweest , dan word je weer opgelicht door dan maar langer op je zelf te zijn en te wonen dan kun je bij de gemeente wel even lenen voor de verzorging van je zelf dan hoeft de gemeente dat niet te doen waar je ook wel voor betaalt hebt wat een oplichting dat heeft weer een Pipo bedacht kassa gemeente ,weer word je genaait . En als je de woning verkoopt en geld hebt dan kleden ze je ook uit weer genaait .als je geld hebt .krijg je niks .heb je niks dan krijg je het. Maar wel langer op je zelf blijven hoor dan houden de instanties geld over van jou geld kun je het nog volgen nou ik wel ik laat me niet naaien door de gemeente,s en instantie,s ike ike. En de rest laten stikken wees allert voor jezelf pakken wat je pakken kan en doorgaan met je leven ander word je weer genaait het zijn net schapen ,ze vreten je helemaal kaal ze hebben een plaat voor hun kop

  reageer
 • Jan

   

  Het rink en de gemeente wil de menses zolang mogelijk in hun eigen Woning re " laten" Woning.kost minder en de staat is een stuk verantwoording kwijd.Vroeger kwamen de kosten voor de " aanpassing" uit een rijks of gemeente potje,nut zelf betalen. Lekker die uitgaven opstrijken en mooie partij gebonden dinged doen.Zo worden de mensen belazert door de staat en gemeente.446522

  reageer
 • Rob

   

  Wat een armoe allemaal, eerder werd je opgeborgen in een bejaarden of verzorgingshuis, had je wat eigen geld dan vroeg men een eigen bijdrage, had je geen geld dan betaalde de gemeenschap hiervoor. Nu mogen mensen omdat de regering wat bedacht heeft dat mensen langer thuis moeten blijven wonen, de familie mag zorgen en dan mag je bovendien daarvoor max 50K lenen om zelf de benodigde aanpassingen te financieren. Eigenlijk zou dat gedeelte een stuk verantwoordelijkheid van de banken moeten zijn. Simpel stel een huis is 250000 waard, de bank verstrekt 50000€ + rente bijv. Over de looptijd 10000€= 60000€, bij verkoop huis later 250000-60000€= 190000 voor de erven en 60000€ voor de bank. De belanghebbende bewoners hebben daardoor geen lastenverhoging van lenen bij een Gemeente e.d.

  reageer
 • Dirk

   

  Droevig dat dit door de banken wordt afgedwongen. Veel van deze mensen met 'geld in de stenen' zouden zonder enig risico voor de bank daar hun eigen geld voor kunnen gebruiken. Laat ze eens naar Denemarken kijken, daar kun je als gepensioneerde zonder enig probleem de waarde van je huis opnemen en gebruiken voor nuttige maar ook leuke dingen. Ik heb gehoord dat de Rabobank wel een oplossing bied.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert