Hoge woonlasten voor huiseigenaren

FLEVOLAND
De gemeentelijke woonlasten pakken in Almere en Lelystad duur uit in vergelijking met andere grote gemeenten. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) maakte een vergelijking tussen de 38 grootste gemeenten.

Als het gaat om de woonlasten van meerpersoonshuishoudens met een koopwoning staat Almere (775 euro) op de vierde plaats en Lelystad (769 euro) op de vijfde. Voor wie een eigen huis heeft, zijn woonlasten de som van de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Afvalstoffenheffing
In Almere is met name de afvalstoffenheffing erg hoog: de stad rekent bijna 340 euro per huishouden. Voor mensen die alleen wonen is Almere daardoor met afstand de duurste gemeente. Voor meerpersoonshuishoudens is alleen de gemeente Delft duurder met een tarief van 347 euro. 

Afvalberg groeit
Almere probeert al jaren de hoeveelheid restafval terug te dringen, maar nu het economisch weer beter gaat neemt de hoeveelheid afval juist toe en daarom is het traief verhoogd. Ook heeft de gemeente dit jaar meer kosten door het in gebruik nemen van het upcycleperron. 

Stijging 
Lelystad zit met alle drie de heffingen aan de hoge kant, maar kent daarin geen uitschieters. Inwoners betalen dit jaar gemiddeld 1,3 procent meer aan woonlasten dan vorig jaar. In Almere is dat 3,3 procent. 

Klik hier voor het rapport 'Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2018"

 

reacties (24)

 • Bob

   

  Je moet je als gemeente Lelystad toch de ogen uit je kop schamen als je als stad die zo hoog staat terwijl je 0.0 onderhoud doet aan de openbare ruimte en de afvalinzameling alleen maar slechter wordt... Dan doe je toch iets grondig verkeerd. Maar goed, de inwoners betalen wel weer, de enige andere keus die je hebt is verhuizen.

  reageer
 • HH

   

  En in maart stemmen op een partij die niet nog meer wil verkwisten natuurlijk. Elke partij die dure nieuwe dingen belooft (verhuizing Underground; miljoen extra voor het onderwijs e.d.), zal de lasten voor de inwoners verder opdrijven.

 • ErEr

   

  Over een paar gaan we nog (veel) meer betalen.....die Floriade laat ons met een miljoenen tekort "zitten".... Dat gaat de gewone buren dus betalen!!via de OZB e.d.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Mensen klagen en klagen maar, ondertussen kijk je om je heen en worden er kerstbomen gedumpt in de bosjes. Mensen vergeten dat er onbeperkt afval gestort kan worden in Lelystad. Dit alles kan natuurlijk niet voor niks allemaal. Misschien als we allemaal voortaan ons boompje snoeien i.p.v. deze simpelweg in het gemeentegroen te dumpen, we al wat geld kunnen besparen!

  reageer
 • Karel

   

  Berichtje van vandaag in de media. "Gemeentelijke lasten (OZB, afvalstoffenheffing, etc) stijgen opnieuw nauwelijks en ook dit jaar weer niet. Gecorrigeerd door de inflatie is er zelfs sprake van een daling in 2018. De beperkte stijging is al zichtbaar sinds 2010." Tja, behalve in Almere, natuurlijk, want daar moeten inwoners bloeden voor de Flopriade.

  reageer
 • CdV

   

  Lijkt erop, dat je als burger, steeds meer afval scheidt, alsmaar duurder wordt. Wat blijkt.....het is ook duurder. Particulieren scheiden afval niet effectief. Grootschalig scheiden is vele malen beter en van hogere kwaliteit. Gemeente, ik doe een oproep aan jullie.; Stop met de burger op te zadelen met (veel)afval scheiding en 4 foei-lelijke kliko's voor je nette deur. ik breng zelf het glas en plastic wel naar de buurt container. Het is NIET effectief en goedkoper.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rene Mooij

   

  Floriade he die moet betaald worden

  reageer
 • Frank

   

  We hoeven niets te betalen om te storten bij het perron maar de illegale stortingen overal in Almere lopen de spuigaten uit. Dat moet ook opgeruimd worden en kost klauwen met geld. Kijk om je heen en zie de bende in Almere, daar zijn wij met zijn allen verantwoordelijk voor als bewoners. Iedereen die ik daarover spreek spreekt er schande van maar toch liggen de straten vol zwerfvuil. Ik ben er klaar mee en ga Almere verlaten.

  reageer
 • Karel

   

  Ik voel me niet verantwoordelijk noch bij uw 'wij' horen, ik doe namelijk niet aan zwerfvuil of afvaldumpen. Volgens mij de meeste mensen niet. Maar in Almere wordt al tijden lang behoorlijk bezuinigd op het basisonderhoud en het schoonhouden van de straten. En toch betalen we hier een godsvermogen aan gemeentelijke belastingen. Valt niet uit te leggen.

 • jan

   

  groningen zeker?

 • Niet klagen huiseigenaren krijgen tof genoeg belasting voor deel terug nou dan is het goed dat je iets terug geeft

  reageer
 • Gert Aken

   

  De Almeerders zullen links- of rechtsom betalen voor de Floriade. Maak gebruik van uw stemrecht in maart!

  reageer
 • Merreha

   

  Dankzij een falende gemeentebestuur die de verkeerde keuzes maakt, betalen de inwoners in verhouding meer heffingen dan in andere gemeentes. En na de verkiezingen gaan ze vrolijk verder. Want alleen de PvdA zal worden afgestraft voor het wanbeleid. De rest van de amateurs, VVD, D’66 en GL, Leefbaar Almere, blijft gewoon zitten. Het vertrouwen in deze amateurs is allang verdwenen. En de oppositie is te klein.

 • Brammetje

   

  En ondertussen vervuilen de straten en worden een aantal containers in Almere niet tijdig geleegd. Ik vraag me af waar we zo'n torenhoge afvalheffing voor betalen.

  reageer
 • Jan

   

  Dit is werk van de PvdA. Die willen zo graag de flopiade zodat vriendjes en vriendinnetjes van de wethouder er een leuk slaatje uit kunnen slaan. Moet toch betaald worden dus hup de gemeentelijke lasten maar flink omhoog. De rest van de raad staat als klapvee klaar om mee te klappen.

  reageer
 • Kostpauf

   

  En evengoed zitten fe containers voortdurenf vol. Waar wórdt die heffing voor gebruikt? Feestjes van de gemeente?

  reageer
 • Philip

   

  Wacht even, de gemeente heeft extra kosten door het nieuwe upcycle-perron in Haven? Het oude perron moest wijken voor de aanleg van een nieuwe weg naar de A6 ivm de Floriade! Hoe duidelijk wil je hebben wie daarvoor gaan betalen.

  reageer
 • Wieke

   

  Of lag het plan voor een nieuw recycleperron er al? Onafhankelijk van de Floriade?! In Almere betalen we niets voor het afval wat we wegbrengen in tegenstelling tot veel andere gemeentes, het geld moet ergens vandaan komen ...

 • Tjongejonge

   

  Ben blij dat we gespreid kunnen betalen voor de floriade. Daar zal het geld wel naartoe gaan. Waarom anders de Almeerders bovengemiddeld belasten.

  reageer
 • Huub

   

  Lasten in Almere maar weer fors omhoog. De Floriade moet immers betaald worden.

  reageer
 • Dick

   

  Leuk maar weinig zeggend onderzoek, stort in Lelystad is voor inwoners gratis, Dronten vraagt geld per kilo gestort afval. Zo zijn er geel veel verschillen in kosten vast niet meegenomen.

  reageer
 • Ton

   

  Precies alleen naar de ene helft kijken zegt meestal erg weinig.

 • Ed

   

  Toch interessant om vast te stellen dat Almere op dit punt wél hoog scoort. Daar komt de waterschapsbelasting dan ook nog bij. Gelukkig geen erfpachtcanon, dat scheelt!

 • HH

   

  Lelystad is overigens een van de weinige gemeenten die leges heeft op kabels en leidingen. Met name voor de waterleiding worden die kosten 1 op 1 doorberekend aan de inwoners. Dat komt er nog eens bovenop. Lelystad is vooral heel goed in belasting heffen; dat krijg je na jarenlang links bestuur. Al deden VVD, CU en de lokale partijen er ook maar wat graag aan mee.

 • HH

   

  Nee, het gaat hier om lasten die je onontkoombaar moet betalen (tenzij je een vrijstelling hebt). Niet om parkeergeld en dergelijke. Ook niet om erfpacht. Maar eh, hoe vaak per jaar ga je naar de stort? En in Lelystad moet je juist wel betalen voor ophalen grof vuil; in veel ander steden niet. Zowel eigenaren-bewoners als huurders betalen in Lelystad ruim 100 euro per jaar meer dan gemiddeld in de (middel)grote steden. Voor huurders is het verschil nog wat groter dan voor eigenaren-bewoners. Vreemd genoeg heft Lelystad dan weer geen gebruikers-OZB voor niet-woningen. In Almere zijn vooral eigenaren-bewoners duurder uit dan gemiddeld. Huurders worden daar meer ontzien.

 • pieter de oude

   

  en hoeveel vrijstellingen in deze gemeenten?

  reageer
 • Ed

   

  Daar komt de rekening van het waterschap dan nog bij.

  reageer
 • Philip

   

  Met een stijging van 3,3% zit Almere dus boven het afgesproken maximum. Ben verder zeer benieuwd welke argumenten de gemeente aan kan voeren om de extreme hoogte van de afvalstoffenheffing te rechtvaardigen. Ik wil niet direct de link leggen naar de Floriade maar ik kan die gedachte toch niet geheel onderdrukken.

  reageer
 • Oosters

   

  De afvalstoffenheffing mag wettelijk alleen de kosten dekken die er met de werkzaamheden op dit gebied zelf worden gemaakt. Winst maken mag dus niet. Hetzelfde geldt voor de rioolheffing. Deze twee hebben dus zeker niets met de Floriade van doen.

 • peter van den bemt

   

  We zijn nu al voor de Floriadewijk aan het betalen.

  reageer
 • Karel

   

  Ja, precies. Op een paar naïevelingen na weet iedereen dat de miljoenen verlies rond 2022 ergens vandaan moeten komen, en dat is van de inwoners van Almere. Helaas zal dit pas het begin zijn van alle ellendige belastingverhogingen.

 • HH

   

  Tja, als je als gemeente kwistig met subsidies smijt, moet dat toch door de inwoners opgebracht worden. In maart zijn er raadsverkiezingen.

  reageer
 • hans.

   

  Vooral VEEL wijsheid: samenwerken en zo kosten besparen met de buurtgemeenten, geen overbodige reclame krantjes en andere feestelijke acties, stembureau's die extra geld kosten, geen subsidies voor belangenclubjes met ''wilde'' ideeen. En er was nog iets met een tientallen miljoenen kostend flutvliegveld en het naast gelegen industrie gebied. Maar gelukkig daar horen we over een maand of twee meer van.

 • hans.

   

  Kijk de aap komt uit de mouw! Die belastingen moeten omlaag. (Weer een stemwijzer voor in Maart!)

  reageer
 • HH

   

  Tot nu toe is de PVV de enige die aangegeven heeft te willen bezuinigen op de belastingen te verlagen... De andere partijen komen vooral aan met dingen die extra geld vergen.

 • Edwin

   

  Afvalstoffenheffing in Lelystad zal in 2019 wel duurder worden n.a.v. komend fiasco met afvalscheiding. Gemeente gaat uit van een scheiding vooraf door bewoners, waarvan je vooraf al weet dat het niet gehaald gaat worden. Afvalscheiding achteraf is al meerdere malen bewezen goedkoper te zijn, maar ja met de beperkte visie van gemeente Lelystad kan je ook niet meer verwachten.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Flauwekul stroman-redenering. Wanneer u het zo goed weet wordt u op het gemeentehuis verwacht.

 • Pietje Precies

   

  Is het hoger geworden vanwege Flutriade of vanwege de nieuwe belasting? 340 euro voor afvalheffing terwijl er elke vrijdag tientallen vuilniszakken voor de bak liggen... Het kan echt in Almere sjonge jonge!

  reageer
 • ./\/\.

   

  Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert