Raadslid Hans Zaal stapt over van Leefbaar naar de VVD

LELYSTAD
Hans Zaal, raadslid voor Leefbaar Lelystad, stapt over naar de VVD. Dat maakte hij dinsdagavond aan het begin van de raadsvergadering bekend. Zaal wil de komende maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen geen deel meer uitmaken van Leefbaar. Dit omdat hij het gedrag van zijn fractie 'met plaatsvervangende schaamte' heeft gevolgd. "Ik ben in de afgelopen tijd mijn vertrouwen in Leefbaar Lelystad totaal kwijtgeraakt,'' aldus Zaal in een verklaring. "Ik schaam me voor de partij".

Partij voor Lelystad
Zaal debuteerde vier jaar geleden in de gemeenteraad namens de Partij voor Lelystad, die bij de verkiezingen drie zetels won. In november 2015 fuseerde de partij met Leefbaar Lelystad. De afgelopen maanden werd Zaal wegens ziekte vervangen door Michael Wijngaard. Vanavond maakte Zaal zijn rentree in de raad. Na het voorlezen van een verklaring waarin hij het gebrek aan interne democratie hekelde, voegde hij zich bij de fractie van de VVD.

Keuze voor de VVD
Zaal liet weten dat hij de afgelopen jaren veel respect voor de VVD heeft gekregen, omdat deze partij 'een leidende rol speelt bij het verbeteren van raadsvoorstellen' en 'een gedegen indruk in de raad maakt'. Zaal stemt landelijk altijd VVD en wil na de verkiezingen als fractie-assistent zich nuttig maken.

Overzicht 'partijhoppers'
Deze raadsperiode in Lelystad wordt gekenmerkt door de vele 'partijhoppers':

* Van Inwonerspartij naar LEUC: Marianne van de Watering en Hicham Ismaili Alaoui.
* Van Partij voor Lelystad naar Leefbaar Lelystad: Tjakko Bos, Wim Botter, Hans Zaal.
* Van LEUC naar GroenLinks: Hicham Ismaili Alaoui.
* Van LEUC naar Leefbaar Lelystad: Marianne van de Watering.
* Van Leefbaar Lelystad naar Inwonerspartij: Jantiënne van der Hoek.
* Van VVD naar Inwonerspartij: Simon van Erk.
* Van OPA-Plus naar Inwonerspartij: Ank van Rijnsoever.
* Van Leefbaar Lelystad naar VVD: Hans Zaal.

De fracties van PvdA, D66, SP, CDA en ChristenUnie zijn intact gebleven.


reacties (30)

 • Omg

   

  Marianne van de Watering/Jansen, heeft Partij Leuc, toen ze overstapte naar Leefbaar Lelystad, Samen met haar man Wout Jansen de Partij Naam veranderd naar : Forum voor de ouderen, waar Koen Dreesman en Wout de verkiezingen 2018 mee in Gaan. Wout is silent partner want zit ook bij 50 plus. Zo wed de cooperatie Jansen op drie paar den

  reageer
 • K.A. Dreesman

   

  Deze reageerder is overduidelijk onjuist geïnformeerd. Marianne v.d. Watering en Wout Jansen hebben niets (lees: NIETS) met Forum voor de Ouderen te maken en zijn daar ook op geen enkele wijze bij betrokken. Reacties dienen wel waarheidsgetrouw te zijn, en dat is hier overduidelijk niet het geval !

 • Jake

   

  Wat een aanwinst VVD! Dit is kiezersbedrog! Alles voor het geld jammer!

  reageer
 • PvL

   

  Laatste nieuws Zaal gaat niet naar de VVD maar naar de partij eigen belang

  reageer
 • Jan

   

  Tja, dan kom je uit bij zo'n beetje alle partijen!

 • Niek

   

  Ongelooflijk dat gehop. Nemen ze zichzelf nog wél serieus?

  reageer
 • pieter de oude

   

  dat gehop is net zo iets als wisselende contacten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Met of zonder hondenbelasting, pitbull Marianne weet ze weg te jagen. Aardig paardje van Troje binnengehaald meneer Schone. Ondemocratische partij LeefbaarLelystad noemde Hans Zaal het in zijn verklaring. Prima dat hij zijn raadsperiode afmaakt bij een echte partij (hoewel niet mijn keus).

  reageer
 • Stephan

   

  Inleveren die zetel, die behoort aan Leefbaar Lelystad toe. Geldt ook voor allen die een eenmansfractie beginnen nadat zij uit een partij zijn gestapt. Dit is pure zetelmisbruik.

  reageer
 • Edwin

   

  Hah meen je dat serieus? Mogelijk behoort de zetel wel aan een de Partij van Lelystad. LL steelt overal zetels en zitten eigenlijk maar rechtmatig met twee zetels dus begin nu niet over zetelroof bij deze onbetrouwbare club!

 • Barbara

   

  Het persoonlijk mandaat zo stellen de hoppers gaat boven partijmandaat, en dat gaat best wel ondanks eventueel persoonlijk goede redenen in de richting van kiezersbedrog. Je blijft als kiezer immers afhankelijk van de verantwoordelijkheid van het betreffende raadslid. Schept verwarring, of juist niet??

 • Anna

   

  Niemand lijkt door te hebben dat hans zaal zich niet meer verkiesbaar stelt. Hij heeft echt een keuze gemaakt Bij leefbaar zou hij met waarschijnlijk weer voorkeurstemmen op een hoge plaats zijn gekomen en dan weer in de raad Hij doet dit bewust niet Dat mag ook gezegd. Daarbij is de vvd een van de weinige uit de raad die hebben laten zien dat zij duidelijk zijn en kunnen besturen Dat valt van een groot aantal andren niet te zeggen Maar het is ook een zwak college dan is het ook erg lastig En Mw vd watering van leefbaar blijft maar inhakken op wethouder van Wageningen Zij is misschien niet geschikt maar zo doe je dat niet Over de rest van het college valt ook wel wat te zeggen hoor Sommigen houden zich maar wat gedeisd want stel je voor dat je niet terugkomt volgende periode Oei

  reageer
 • Anna

   

  Volgens mij is het zo dat dhr zaal zijn Raadswerk altijd al heeft gedaan zonder iets over te houden aan zijn raadsvergoeding Zowat vrijwillig. Dat siert hem echt! Kunnen vele raadsleden niet zeggen. Ik hoor dat hij heel veel dossiers en uitzoekwerk heeft gedaan Mevrouw vd watering heeft een hele slechte invloed op mensen Ik kan begrijpen dat je dan niet kunt samenwerken. Zij bepaald. De partij Leefbaar moet zich echt eens achter de oren krabben

  reageer
 • Louise

   

  De PvL heeft zich flink verslikt in LL. De enige die zich daar nog thuisvoelt is onze modekoning. Hij krijgt zijn naaktstrandje van de leefbaar wethouder in spe. Misschien moet de LL leren van de valkuil van de PvL die destijds dachten 5 a 6 zetels te halen..... en ook de geluiden buiten het eigen hosanna nest eens tot zich nemen.

  reageer
 • kees d.

   

  De kiezers hebben bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen gekozen voor Hans Zaal voor leefbaar Lelystad. Wanneer hij zich niet meer kan verenigen met Leefbaar kan en mag hij niet zomaar zijn zetel meenemen naar de VVD. Dat zou inhouden dat de VVD één zetel winst krijgt zonder dat er nog verkiezingen zijn geweest. Dit is niet alleen zetelroof maar ook kiezersbedrog.

  reageer
 • HH

   

  Nee, niet Hans Zaal van Leefbaar Lelystad, maar Hans Zaal van de Partij voor Lelystad. Om die fusie middenin een raadsperiode hebben de kiezers ook niet gevraagd, en blijkbaar dit raadslid ook niet. De VVD-stemmers waren overigens een zetel kwijtgeraakt aan de IPL (die er weer een kwijt was aan LL); die zetel is nu weer terug.

 • Chaos

   

  Wat een triest gebeuren, wat een zooitje in die raad. Mijn keus is al gemaakt, PVV jullie hebben mijn stem, schop maar aan tegen die zooitje ongeregeld

  reageer
 • Stevie

   

  Walgelijke stemmenroof weer. Ik schaam me voor het niveau in onze Gemeenreraad.

  reageer
 • Poe

   

  Maanden afwezig door ziekte, en ipv op te stappen lekker pluche plakken en overstappen naar een andere partij..zetelroof.

  reageer
 • KC

   

  Dit kiezersbedrog begon al bij de vorige verkiezingen toen de Partij voor Lelystad door een PR-stunt in de gemeenteraad kwam te zitten. Toen zij in de raad zaten hebben zij totaal geen inbreng gehad. Deze figuren hebben er alleen voor gezorgd dat de mensen steeds minder in de politiek geloven. Dit geldt natuurlijk ook voor anderen die vlak voor de verkiezingen overstappen naar een andere partij. Waar moet je zo direct nog op stemmen en zeker niet op een van de ondemocratische nieuwkomers.

 • Kiezer

   

  De PvdA, SP en CU zijn als coalitiepartijen nu nog wel intact, maar zullen samen met de coalitiepartij Inwonerspartij bij de verkiezingen niet meer intact zijn. Ook LL zal het moeilijk moeilijk krijgen met mevr van de Wetering in hun midden. Door haar hoor je geluid van haar man Wout Jansen doordringen bij LL. Het is gewoon een grote puinhoop in de raad. Ik weet totaal niet waar ik op moet stemmen en zeker niet op de PVV en Denk.

  reageer
 • Onraad

   

  Je zou in de toekomst alleen op een partij moeten kunnen stemmen. En na interne verkiezingen zet een partij mensen op een zetel die gebonden zijn aan het partij-programma. Niet meer mee eens? Opstappen en de partij zet een ander op de zetel!

  reageer
 • ./\/\.

   

  Dan moet de hele kieswet op de schop. Ik ben er niet voor; je zou op die manier ook geen voorkeurstemmen meer kunnen uitbrengen, en dat is nu juist ècht democratisch.

 • Jan

   

  Belachelijk allemaal, je reinste kiezersbedrog! Je stemt neem ik aan op een partij-programma waardoor een partij een aantal zetels krijgt. Dan hoort die zetel bij een partij en niet bij een of andere draaikont die het ineens niet meer met de partij eens is. Als je het er, in al je wijsheid, ineens niet meer mee eens bent stap dan uit die partij en de partij zet iemand anders neer. Er zou een wet moeten komen waaraan partij-leden maar ook partijen zich moeten houden. Door destijds op Leefbaar te stemmen heb je nu ineens een VVD-er in het zadel geholpen. Eens te meer is hier de politiek in diskrediet gebracht. Afstraffen bij de volgende verkiezingen en nooit meer op zo'n draaikont stemmen!

  reageer
 • Frans B.

   

  Schitterend verwoord, Jan. Hier is geen spelt tussen te krijgen. Tis echt gewoon 1 grote poppenkast die politiek en zo zal het altijd blijven, vrees ik.

 • Anna

   

  Ach ja dat iemand weet dat hij door deze actie geen raadslid meer kan worden de volgende periode en toch zo’n keuze maakt. Het zegt wel wat. Dat hij wel politiek actief wil blijven op vrijwillige basis dat zegt ook wat. Volgens mij is deze keuze met volle en volledige overtuiging. Dat vind ik uiterst positief te noemen

  reageer
 • Lexxie

   

  De vraag is, bij welke partij kan ik het meeste graaien

  reageer
 • pieter de oude

   

  Bij de VVD natuurlijk, ! die houden van graaien en komt het woord "politiek-fatsoen" niet in hun woordenboek voor.

 • HH

   

  Gewoon weer in de raad gaan zitten voor je oorspronkelijke partij - de Partij voor Lelystad - is geen logischere optie als je je fusiepartner niet meer ziet zitten? De VVD wordt er ook niet echt geloofwaardiger op met dit partijgehop.

  reageer
 • Merreha

   

  Alsof de VVD een geloofwaardige partij is. Het pluche aan de kant van de VVD zal waarschijnlijk beter zitten. Ga dan als eenmansfractie door. Nu komt Zaal nog ongeloofwaardiger over. Nou ja, na de verkiezingen zien hem niet terug.

 • Kiezer

   

  De PvdA, SP en de CU zijn nu nog wel intact, maar bij de komende verkiezingen echt niet meer. Zij zijn niet betrouwbaar als coalitie partijen, maar dat geldt ook voor de Inwonerspartij en de VVD. Ook LL is niet goed bezig met de invloed van Wout Jansen via zijn vrouw. Ik weet niet wat ik nog moet stemmen met dit stelletje ongeregeld, want ik stem ook zeker niet op een ondemocratische partij als de PVV en Denk.

  reageer
 • Henk Lekkus

   

  Oeps, toch niet zo een kiezersmagneet deze dame. Ik heb het dus over mevrouw van de Watering. Maar eigenlijk wisten we dat toch al gezien haar draaikonterij.

  reageer
 • Ingrid

   

  Spelen ze ook muziek bij deze stoelendans

  reageer
 • Kees

   

  Wat een zooitje daar

  reageer
 • PvL

   

  Zieltjes winner

  reageer
 • Ger

   

  Deze “politiek bewuste” leden zijn niet serieus te nemen. Hoop niet dat Zaal op de lijst van de VVD komt. Want dan zijn ze mijn stem kwijt. Je wil toch niet samenwerken met draaikonten?

  reageer
 • Annie

   

  Moeilijk in te denken dat hij een overstap maakt. Hoop dat hij hiermee niemand van de sokken rijdt.

  reageer
 • Toneel

   

  In maart is alles over , nieuwe raad. Ben benieuwd. Wat er over blijft

  reageer
 • Odeke Priem

   

  Marianne heeft blijkbaar geen positieve invloeden, later zal er nog wel meer nieuws volgen over deze raadonwaardige discriminerende dame......

  reageer
 • Edwin

   

  Wat heeft die Jack zich verkeken, hij waande zich al wethouder maar iemand die niet eens in staat is een fractie bij elkaar te houden zal echt geen wethouder worden. Wat zal hij een spijt hebben dat hij die onbetrouwbare partijhopper heeft binnengehaald. Zijn hele fractie loopt leeg en na de verkiezingen zal deze dame zich ook weer afsplitsen (tip forum voor ouderen) let maar op!

 • Smoeshaan

   

  Haar motivering om van Leuc naar Leefbaar te gaan was toch dat het daar zo democratisch en harmonieus was?

 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Ongekend. Ik zou hier graag een analyse overheen leggen. Helaas: mond vol tanden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert