Vissersdorp teleurgesteld over besluit pulskor

URK • Wo 17 januari 2018 | 12:28 • Woensdag 17 januari 2018 | 12:28
Op Urk wordt teleurgesteld gereageerd op de beslissing van het Europees Parlement om het vissen met de pulskor te verbieden. Bij deze vismethode wordt gebruik gemaakt van elektriciteit. Netten geven stroomstootjes af die ervoor zorgen dat platvissen van de bodem opschrikken. Vervolgens zwemmen de vissen de netten in.

De afgelopen jaren hebben veel Urker vissers tijdens een proefperiode met deze nieuwe methode gevist. Die zou milieuvriendelijker zijn omdat de zeebodem niet meer wordt omgewoeld. Ook wordt er veel minder diesel verbruikt en is er minder bijvangst.

Een korte rondgang door het dorp leert dat veel Urkers teleurgesteld of boos zijn over de beslissing van het Europees Parlement. Ze vinden het jammer dat Europa een streep zet door deze duurzame manier van visserij.  

Zo sprak de vrouw van een pulskorvisser over een zware dobber. Ze hebben samen vier kinderen en zijn afhankelijk van het inkomen van haar man. "Ik denk dat het loon gehalveerd wordt als hij op een andere manier gaat vissen. Als dit dan boven je hoofd hangt, denk je wel: ja, hoe gaan we dit doen?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel