Storm: Situatie op de weg weer normaal

FLEVOLAND
De storm heeft donderdag veel problemen veroorzaakt in Flevoland. Op de snelwegen zijn vrachtwagens omgewaaid en verkeersborden dubbel geklapt. Tot een uur of 14:00 in de middag gold code rood. De provincie adviseerde mensen om niet de weg op te gaan en verder riep de politie op om alleen 112 te bellen bij noodgevallen. Het treinverkeer ligt in Flevoland plat.

Een overzicht van de problemen op de weg en het water:

Afsluitingen van wegen en brug
De N50 tussen Ens en Kampen was geruime tijd dicht vanwege een gekantelde vrachtwagen. Hierdoor ontstond een file van zo'n 3 km lengte. Rond 15:20 uur werd de weg weer vrijgegeven. 

Ook de Ketelbrug werd donderdag tijdelijk afgesloten, maar de brug is inmiddels weer toegankelijk voor het verkeer. Vanwege de harde wind was het te gevaarlijk om de brug te passeren. De afsluiting gold zowel voor de snelweg als de parallelweg.

Op de A6 tussen Emmeloord en de Ketelbrug kantelden donderdagochtend drie vrachtauto's. Ook voor de Hollandse Brug bij Almere kantelde een vrachtauto. In verband hiermee waren op de A6 richting Muiderberg 2 rijstroken afgesloten.

Verhaal gaat verder onder de Tweets 

 

Een dichte dijk
De dijk Lelystad-Enkhuizen was een groot deel van de dag dicht voor al het verkeer. Volgens de provincie was er door de storm veel rommel op de weg beland. Rond 17:00 uur werd de dijk weer opengesteld.Stremmingen voor het vaarverkeer
Bruggen en sluizen in Flevoland werden tot 14:00 uur niet bediend.

Vanwege het snel stijgende waterpeil werd rond 11:30 uur de balgstuw bij de Ramspolbrug opgeblazen. Deze opblaasbare waterkering beschermt het achterliggende gebied. Volgens Rijkswaterstaat werd rond 13:30 uur bij de Balgstuw het hoogste waterpeil ooit gemeten. De balgstuw loopt inmiddels weer leeg. De scheepvaart blijft nog zeker tot vrijdagochtend gestremd. Haven Urk  
Volgens de havenmeester is de situatie in de Urker haven nog onder controle. Vanwege de windrichting was voorspeld dat de Urker haven het donderdag opnieuw zwaar te verduren zou krijgen. Alle boten zijn volgens de havenmeester nagelopen. De VerhalenArk, die twee weken geleden op drift raakte, ligt nog in de haven. De boot is stevig vastgezet zodat hij op zijn plek blijft liggen. 

Door de zware windstoten vaart ook de veerpont tussen Zeewolde en Horst niet. De hele dienstregeling ligt voorlopig stil, omdat het niet veilig is volgens de pont.

Schip op drift
In de Batavia Haven in Lelystad raakte het zeilschip Bounty op drift. Met hulp van de KNRM kon het schip weer worden vastgelegd.

reacties (9)

 • Mer

   

  Bij code rood , rijverbod voor vrachtwagens Verder een inhaalverbod op alle 2 baans snelwegen , een verbod op rijden in de spits, een verbod in de binnensteden Let dan op hoe goed de doorstroming overal wordt en hoeveel verkeersdoden het in de binnenstad scheelt

  reageer
 • Jan

   

  Totaal geen verstand van transport en logistiek, dat ik meer dan duidelijk!! Als je een gewone tautliner met zo'n 15-20 ton lading hebt gaat die echt niet om bij een storm net als gisteren, hetzelfde geldt voor geladen bulk-/tankwagens of bijv. diepladers. En is een open BE-combi volgens u ook een vrachtwagen? Of is elke vrachtwagen hetzelfde? En een verbod op rijden in de spits? Waar haalt u die wijsheid vandaan? Dan in de overgebleven uren des te meer trucks op de weg en bij alle bedrijven/klanten wachttijden voor laden en lossen omdat alle trucks in een kortere tijd daar aankomen en weer moeten vertrekken? Hoe moet dat opgelost worden? Daar maar extra parkeerruimte/personeel/materieel door hen laten verzorgen om alles toch nog op een 'normale' manier te kunnen afhandelen? En de kosten mogen natuurlijk niet aan u als consument worden doorberekend!

 • Jean

   

  Moeten we er niet eens aan gaan denken om lege vrachtwagens te gaan verbieden te rijden onder deze omstandigheden. Het geeft alleen maar ellende.

  reageer
 • Karel

   

  Het was code rood. Rijkswaterstaat, ANWB en andere instanties hebben via alle bestaande media dringend geadviseerd om NIET met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan. Als iemand dat toch doet, vraag ik me af hoe verzekeraars dit zullen opnemen. Slecht, vermoed ik.

 • Yvonne

   

  Wie weet hoe laat de dijk weer open gaat?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Vreemd dat de Balgstuw zo laat gesloten werd. Water genoeg zal men denken.

  reageer
 • Jasper

   

  Zoals op de foto te zien hebben de buitenste 2 truckers de middelste geholpen over de brug heen deze stond op het punt om te waaien. Zo tussen de 2 in reed die uit de wind en kon ze weg veilig vervolgen. Gr De Helpende Trucker.

  reageer
 • Johanna

   

  Dat is nog es collegiaal. Goed gedaan! 👍

 • laat alle reacties zien
 • K.

   

  De chaos is compleet, iedereen zoek een schuilplaats.

  reageer
 • Dirk

   

  Vreemd mensen rijden er gewoon nog overheen.

  reageer
 • karima

   

  Os niet waar hij is gewoon open ook vrachtverkeer rijd er overheen geen politie te zien. Wel zijn er een aantal vrachtwagens omgevallen.

  reageer
 • Pietje

   

  Is het allebei de kanten of alleen va Emmeloord naar Lelystad

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert