Snel duidelijkheid over nieuwe visserijsteiger Harlingen

URK • Vr 19 januari 2018 | 10:56 • Vrijdag 19 januari 2018 | 10:56
De komende maanden moet voor Urker Noordzeevissers duidelijk worden of een nieuwe, innovatieve aanlegsteiger in de haven van Harlingen wordt aangelegd. De gemeenteraad van Harlingen besluit in februari of er geld in de steiger wordt gestoken. En voor de zomer wordt een besluit over een subsidie uit het Waddenfonds verwacht. Eerder werd al bekend dat ook de Urker visveiling bijdraagt aan de 3 miljoen euro die nodig is voor de aanleg.

De haven van Harlingen is de belangrijke uitvalsbasis voor Urker vissers. Wekelijks meren er zo'n 50 Noordzeekotters af, veelal met Urker bemanning. De schepen zijn te groot om in het weekend tot Urk zelf te varen. De vissers leggen graag in Harlingen aan, vanwege de faciliteiten daar. Zo heeft de haven daar een speciale ploeg paraat voor het lossen van de vis. De vissers zelf hoeven daar dan niet op te wachten en kunnen alvast naar huis.

Speciale inhammen
Omdat de oude houten steiger in Harlingen aan vervanging toe is, heeft de gemeente samen met de vissers een nieuwe steiger ontworpen. De nieuwe betonnen zaagtandsteiger krijgt speciale inhammen, zodat er tegelijkertijd gelost en onderhoud gepleegd kan worden.

Afwijzing
Het plan voor de steiger stamt al uit 2010, maar liep vertraging op omdat de aanvraagde subsidie van het Waddenfonds werd afgewezen. Dat kwam doordat de haven van Harlingen niet als visserijhaven te boek stond. Omdat die fout inmiddels is hersteld, wordt de subsidie nu waarschijnlijk wel toegekend. De bouw van de steiger zou volgend jaar kunnen starten. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel