PvdA en GL willen SGL niet zomaar afbreken

LELYSTAD
De Scholengemeenschap Lelystad moet 'niet zomaar afgebroken worden'. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid en GroenLinks. De partijen vinden het gebouw dermate karakteristiek dat die 'samen met inwoners wil kijken of het - deels en met een nieuwe functie - behouden kan blijven'.

Sloop
De gemeenteraad heeft besloten dat de stad één nieuwe onderwijscampus voor het voortgezet onderwijs krijgt. Gevolg is dat de huidige drie scholen, SGL, Rietlanden, Arcus, hun functie verliezen en de panden leeg komen te staan. Sloop is een reële optie, maar wordt niet overal even enthousiast ontvangen.

Actie
De Erfgoedcommissie wil dat de SGL vanwege de culturele, architectonische en historische waarde de status van monument krijgt. Joris van Casteren, oud-inwoner en schrijver van het boek 'Lelystad', ijvert voor behoud van het gebouw waarin hij les kreeg. Eerder riep bewoner en oud-leerling Jan Staphorst op tot actie. Oud-docent Pieter Visser en voormalig leerling Ben Kamstra (creatieve broedplaats 't Lapp) zijn ook van mening dat de SGL in enige vorm overeind moet blijven.

In de verkiezingsprogramma's van de andere partijen wordt niets gezegd over de toekomst van de leegkomende schoolgebouwen.

reacties (23)

 • een kunstenaar

   

  Van mij hoeft het gebouw niet behouden te worden. Het gaat immers niet om gebouwen, maar om activiteiten van ontspannende, culturele, kunstzinnige en muzikale aard. En die kunnen overal worden gehouden. Dit vooral binnen het kader verbinding. Het SGL gebouw kan daar wel voor gebruikt worden, maar het moet geen subsidieslurper zijn. Dan liever de huidige voorzieningen (en ze zijn er) aanpassen. Misschien is het mogelijk om elke lelystadeling 50 eurocent per maand te laten betalen (via gemeentebelastingen) om van Lelystad een creatieve stad te maken. Das 6 euro per jaar x 60.000 inwoners = 360.000 euro. Voeg daar de huidige uitgaven van de gemeente bij (nu al uitgegeven voor dit soort zaken) en je komt dichtbij een miljoen. En daarvan kan een gebouw als het SGL prima draaien.. (elk ander gebouw mag..dus... ook)

  reageer
 • Alexandros des Burgus

   

  Tegen de grond met die Staats Gevangenis Lelystad! Lelijk gebouw, dat sociaal ook nog eens onveilig is van binnen. Geen idee waarom sociale veiligheidspartij PvdA dit zou willen bewaren. Als de SGL verdwijnt, dan kan dit deel van de stad gerevitaliseerd worden met weer een Vinexwijk, wat seniorenflats. Kantoren kunnen ook wel. Alleen moeten die kantoren van de Stationsdreef wel naar woningen worden omgezet. Kan prima, want dankzij die mislukte Groene Carré wilt niemand meer aan die B-dreef liggen en wilt eigenlijk ieder bedrijf aan de Zuigerplasdreef en de Houtribdreef zitten. Misschien handig dat in het kader daarvan de nieuwbouw straks direct te laten bereiken vanaf de turborotonde Houtribdreef-Stationsdreef. Nooit gesnapt dat de ingang niet ligt aan de kant waar iedereen de SGL kan zien liggen aan de drukke Houtribdreef.

  reageer
 • Ben Kamstra

   

  Een mooie vaste plek voor een historische (multi) culturele, artistieke, sociale broedplaats, ontmoetingsplaats of denktank voor de gemeenschap van Lelystad. Stichting Broedplaats 't LAPP wil wel en heeft al een leuk exploitatieplan bedacht.

  reageer
 • Suzan

   

  Hele mooie oude gebouwen (met een bijzondere tintje) zijn al tegen de vlakte aangegaan. Er mag niks oud worden in Lelystad. Zo is de Oude Agora is vervangen voor iets waar men vrij weinig gebruik maakt. (Zie dat ze continue subsidies nodig hebben om overeind te blijven.) Het oude lage postkantoortje / kleuterklassen van de Zuiderzeeschool. Had zelfs een mooie kunstwerk aan de gevel. En deze ZOU volgens de gemeente blijven staan! Dit was tijdens de Klankbord vergaderingen belooft en vast gesteld. En raad is.... zelfs dat is helemaal gesloopt! Of onze gedenk plek... jongens echt... Vorig jaar liep ik er langs en schrok ik hoeveel ruimte alleen al zo’n vreet tent in nam! Vind je het gek dat die oudjes er dan niet meer passen. Sorry maar je herdenkt iets en dat hoeft geen commerciële feest te worden!

  reageer
 • ik

   

  Een vreettent? De enige tent bij de herdenking is voor het orkest. Er is helemaal geen catering bij de herdenking aanwezig.

 • Pzaal

   

  karakteristiek? Tijd om langs Hans Anders te gaan voor een nieuwe bril. Deze oude zooi moeten ze gewoon slopen. Het is niet karakteristiek het is gewoon spuuglelijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • waterwijzer,ing gebouw,winkelcentrum,enz allemaal afgebroken terwijl het er in weze nog maar kort staat ja de gemeente lelystad is goed in afbreken,dus die scholen gaan ook gewoon tegen de vlakte.

  reageer
 • Leo

   

  Gooi ook de sgl maar plat. Als het nu ineens wel opgeknapt zou kunnen worden had dat met de arcus en rietlanden ook gekund en was de hele Kermis van een campus niet nodig geweest. Maar nee de arcus stond in de weg voor woningbouw natuurlijk.

  reageer
 • Simpelmans

   

  Maar als de PvdA deze gebouwen nu wil houden, dan kunnen de scholen er toch ook in blijven? Scheelt ook €55.000.000,- klinkt als een spelletje wat er wordt gespeeld.

  reageer
 • van Haven

   

  Het opknappen en verbouwen tot een school die aan de hedendaagse eisen voldoet kost óók heel veel ..

 • Henk Lekkus

   

  Hup, de sloopkogel er tegenaan.Wat er nu staat is in een dusdanige slechte staat van onderhoud dat het handenvol geld gaat kosten. Mooie ruimte om Tiny Houses te gaan bouwen. Geef mensen de kans om daar zelf te experimenteren. Daar was/is de PvdA toch ook zo een voorstander van?

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Ik heb er ooit op school gezeten, vanaf 1977 tot ergens in de 2e klas. Het soort onderwijs was toen geen succes en ben later naar Dronten gegaan. Voordat de sloopkogel er tegen gaat wil ik eigenlijk wel weer eens kijken hoe het geworden is.

  reageer
 • Ilse

   

  Dat kan. 30 januari is de open dag.

 • Leraar

   

  Dan kon je niet tegen vrijheid en zelf beslissingen nemen. Nu in loondienst?

 • Hopelijk word de Rietlanden toch niet afgebroken. Daar heb ik nog gestudeerd. Het is een heel mooi en nostalgisch gebouw. Het nieuwe onderwijscampus is daar niets bij. Aub doe dit niet.

  reageer
 • Henk

   

  Hahah gestudeerd op de rietlanden? Op middelbaar onderwijs? Slechte school als je niet weer wat je echt studeert

 • Erwin Veldhuizen

   

  Deel het pand en zorg dat er verenigingen in kunnen zoals scouting bijvoorbeeld.

  reageer
 • Barbara

   

  Typische PvdA onzin. Slopen dat pand en er iets moois voor in de plaats bouwen.

  reageer
 • Jan

   

  Je kan merken dat de verkiezingen voor de deur staan.

  reageer
 • Henk

   

  Ik zou zeggen bewaar dat gebouw want als de campus eenmaal open is, is binnen een jaar de veiligheid in het geding. Goede keuze van de raad om te kiezen voor een gebouw waar alle stromingen in een middenruimte bij elkaar komen. Geef het een jaar en een paar vechtpartijen en havo en VWO wil graag weer naar een eigen school. Dus bewaren de SGL dan kunnen ze daarin/

  reageer
 • Diforno

   

  Veiligheid? Wat denk je dat er op een middelbare school gebeurd? Dat er elke dag schietpartijen zijn? Tuurlijk er zal altijd een incident zijn. Maar dat heeft niks met veiligheid te maken. Het woord zegt het al: incident.

 • Ouder

   

  Mooi als dependance of onderbouw lokatie voor de scholen in de regio die veel Lelystadse leerlingen trekken!

  reageer
 • Jan

   

  hoe kort geleden liep het tracé voor de trein naar kampen nog dwars door de school.

  reageer
 • Ruben

   

  Platgooien dat gebouw, zet er dan maar iets nieuws neer.

  reageer
 • KC

   

  Had dat eerder bedacht en niet voor de campus stemmen. Dat wordt een grote leerfabriek. Her en der in Nederland zijn ze achter gekomen dat zulke grote scholen niet werken. Doordat er in de toekomt maar 2 keuze mogelijkheden zijn jaag de jeugd uit de stad.

  reageer
 • Bas Kranenbarg

   

  30 jaar geleden werd een scholengemeenschap met één verdieping erbovenop al een leerfabriek genoemd. Deze zogenaamde schoollcampus (alsof het een universiteitscomplex betreft) zou ik eerder typeren als een sociale tijdbom.

 • Smoeshaan

   

  Wat een gezeur en gedram weer van de PvdA. Dat gebouw is onrendabel, van achterhaalde kwaliteit en spuuglelijk. Bovendien kost het geld dat elders meer dan hard nodig is. Stop met dat valse sentiment en word eens realistisch, PvdA,

  reageer
 • Henk

   

  Net als de wijk en de huizen waar u in woont. Geen enkele uitstraling en achterhaald dus plat maar (oja dat geldt ook voor de eifeltoren,mausoleum in Rome, en alle kathedralen in europa). Breek je geschiedenis af en de stad krijgt door u echt waar iedereen om vraagt een stad met geschiedenis NOT

 • jan

   

  onhoudbaar. heb je de staat gezien? plat gooien. betaalbare woningen en sportgelegenheid creeeren.

  reageer
 • HH

   

  Maak er een henneplantage van; dan levert het nog wat op. Want budget voor nieuwe investeringen is er na decennialang PvdA-bestuur niet meer.

  reageer
 • Jan2

   

  Jawel hoor, je zal eens zien hoeveel geld vliegveld Lelystad in het laatje brengt! Alles kan straks met deze geweldige economische motor.......(?!?!).

 • Johannes

   

  ach, de verkiezingen komen er weer aan he? de PVDA moet flink zijn best doen maar ze gaan natuurlijk eerst van alles belofen aan de inwoners van onze stad en na maart stellen ze het gebouw beschikbaar voor nieuwkomers. let maar op.

  reageer
 • pieter de oude

   

  slopen en Tiny huisjes bouwen, Lelystadse jongeren willen ook wonen, het in stand houden van die oude schoolgebouwen kost alleen maar klauwen met geld.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert