Pechtold (D66) voor uitstel opening Lelystad Airport

LELYSTAD • Zo 21 januari 2018 | 23:18 • Zondag 21 januari 2018 | 23:18
Politiek leider van D66 Alexander Pechtold zou een jaar uitstel van de opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 toejuichen. Dat zei hij zondagavond tijdens een politiek café in het Twentse Diepenheim. Letterlijk zei Pechtold: "Als de minister een jaar uitstel besluit, zal ik haar niet remmen. Nee, stuur ik haar een bosje bloemen." Dagblad De Stentor publiceerde een geluidsfragment uit het politiek café.

D66 is heel scherp op het dossier Lelystad Airport, zo zei Pechtold tegen de toehoorders in Diepenheim. Hij is zich ervan bewust dat de kiezers in het oosten van het land erg gelukkig worden als de opening van de luchthaven in Lelystad wordt uitgesteld. Tegelijkertijd weet hij dat de kiezers in het westen van het land langer worden geconfronteerd met de overlast die door Schiphol wordt veroorzaakt. Lelystad Airport zou per 1 april 2019 vakantievluchten van Schiphol moeten overnemen. 

In maart maakt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bekend wat zij doet met alle kritiek over Lelystad Airport. Grote delen van Gelderland, Overijssel en Friesland maken zich zorgen over de geluidoverlast van overvliegende toestellen. Ook moeten vliegroutes opnieuw uitgerekend worden, omdat in de milieueffect rapportage fouten zijn gemaakt. Verder moet een ingewikkelde puzzel worden opgelost over alle vliegtuigen boven Nederland, Duitsland en België. Vliegroutes van de burgerluchtvaart en het leger kunnen elkaar in de weg zitten. Om ongelukken te voorkomen moet het luchtruim opnieuw worden ingedeeld.

Of de minister rekening houdt met de politieke realiteit is niet bekend. De oppositie in de Tweede Kamer is tegen opening van de luchthaven volgend jaar. Coalitiegenoot ChristenUnie pleitte ook al voor uitstel. Als D66 zich daar bij aansluit, is er een kamermeerderheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel